fbpx
Новини

Министерство на образованието към директорите: Втора смяна до 18:30!

8 януари 2020

Безопасността на децата е най-важна, затова от Министерство на образованието препоръчват часовете във втората смяна да не приключват след 18:30. Към момента, ако децата имат седми час, както се случва много често, училищната смяна приключва към 19:15, което прави прибирането им вкъщи преди 20:00 почти невъзможно.

Пред DarikNews зам.-министър Таня Михайлова каза, че е по-добре децата да започват по-рано, да имат нулеви часове и така краят на деня им да се издърпа малко по-напред, когато и те не са толкова изморени, а и шофьорите са по-концентрирани. Промените се препоръчват заради зачестилите инциденти с блъснати деца в тъмната част на денонощието.

Има училища, които са готови изцяло да премахнат втората смяна. Това е заложено и в плана на Министерството, но към момента изглежда нереалистично за повечето училища в големите градове. В плана за минаване към едносменен режим беше заложен и срок за въвеждането му – за София това е 2029 г., но към момента МОН отказва да се придържа към него, защото изглежда нереалистично.

"Отменихме срока, защото един срок трябва да е реалистичен. Някои градове вече са на едносменен режим, но, за съжаление,  поради демографския проблем – защото няма деца", коментира Михайлова пред Дарик.

Ако втората смяна отпадне, децата ще започват училище малко по-късно – в 8:30, което ще улесни допълнително деня им, защото много ранното ставане също може да е проблем, особено за най-малките ученици.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross