fbpx
И аз съм човек

Методът на възпитание на госпожа Иванова

8 ноември 2016

Деница Иванова днес е наш гост, за да ни разкаже за една личност, която всяка майка познава - това е Госпожа Иванова! Тя е веща във всякакви съвети, вряла е и е кипяла в детското отглеждане и възпитание, въпреки че е само на 30 години, и сега ще ви разясни някои неща, които на моменти звучат много смешно, но признаваме, че в тях има и голяма доза истина! И така, ето го Методът на възпитание на Госпожа Иванова!

******************************

Първите неща в живота на една жена са крайно важни. Първата любов, първият път, първите бръчки, първото раждане... (След като ги изредих така, ми хрумна, че съм минала през всички... тогава какво ми остава? Тази тема ще трябва да се обмисли).

Иде реч за първия път, когато жената стане майка. Забелязали ли сте как се променя една жена щом стане майка? Не говоря за за временното неудобство от нестройното тяло, нито за следродилната депресия, нито за вълнението, примесено с лека истерия „Какво стана, какво стана......., добре че най-накрая стана!” (има го и този момент, при все, че в литературата доста по-често се среща маскирано като „извисих се духовно”, „веднага установихме връзка”, „станах истинска жена” и „ разбрах смисъла на живота”....)

Та тази същата Жена се регистрира в крайно популярен форум и започва да чете....
Чете съвети. Относно всичко. Като казвам всичко, имам предвид ВСИЧКО. Кърмене, пелени, добавки, болести, козметика, облекло, филми, пътувания, лични драми, лични успехи... каквото се сетите.....

И, разбира се, възпитание....

Знаете ли за Д-р Спок, а за Господин Додсън? Вероятно да, вероятно знаете и много други имена, които аз не зная. Имена на хора, които ни съветват, направляват и поучават как да възпитаваме децата си, кое какво значи, как да общуваме с тях, как те общуват с нас. Аз лично намерих много отговори на мои въпроси в такива книги и се радвам, че ги има. Това, което ме впечатлява обаче, е честата настройка тези съвети да се следват буква по буква под предлог, че „хората са психолози, проучили са, измислили са, написали... защо да откриваме топлата вода?”. Моето мнение е, че всяко дете се отличава от друго и колкото и децата да имат общ знаменател, вярвам повече на инстинктите си и на моето, собствено дете, а не на общия знаменател.

Така попаднах на Госпожа Иванова... Госпожа Иванова съм аз (буквално и преносно), Госпожа Иванова ми дава съвети как да възпитавам детето, как да общувам с него, дали да му викам, как да го накарам да изяде супата си и тн, и тн.

Госпожа Иванова всекидневно разработва свой собствен метод на възпитание и отглеждане, практическото изражение е „учение в движение”, т.е. всеки ден, с всяка нова ситуация, методът се допълва и развива. Твърде гъвкав метод, не мислите ли. Какво по-хубаво от това?

С този Метод на възпитание и отглеждане за начинаещи и напреднали родители, ще ви запозная тук.

Накратко за Госпожа Иванова: Госпожа Иванова е 30-годишна майка, домакиня и работеща жена. Тя си позволява да съветва „младите родители” не защото тя е стара, а защото има увереността на онази мъдрост, която всяка жена автоматично придобива с раждането още на първото си дете.

Тя изведнъж става по-зряла от връстниците си, по-препатила, започва да задава въпроси и да раздава съвети от сорта на „Кога ще се жениш?”, „А бебе?”, „На 27 е време сериозно да се замислиш за НЯКОИ неща!”, „Витамини пиеш ли?”, „Не, не, не, не.. тези памперси може и да ти се струват хубави, но си в дълбока грешка. Хубавите са тези, които АЗ ползвам”.

Предполагам всеки познава по няколко подобни на Госпожа Иванова госпожи.

Госпожа Иванова има редица доказани (в нейната практика) твърдения, на които „почива” Методът. Те, очевидно, с напредването на нейната и на детето възраст, всекидневно се допълват.

Ето (засега) някои от тях:

1. Ако някой, на когото имаш доверие, може да ти гледа детето, не пропускай възможност да ти гледа детето. (Този някой е най-често бабата).

2. Ако някой може да свърши черната работа вместо теб (смяна памперси, къпане, забелване при момчета, първите дни водене на ясла, периодични консултации), не се бутай. (Този някой най-често е таткото).

3. Майката е Свръхсила. Тя направлява целия процес, следи зорко дали някой не си върши работата погрешно и се грижи предимно за духовното развитие на отрока. Тя се явява като земна сила в случай на свръх-нужда: болест, рев или непреодолими различия между двете страни. Но се явява и за двете страни. (Двете страни са „някой” и отрока).

4. Методите на възпитание и отглеждане трябва да включват всяка добра идея, която "действа" срещу 2-годишен инат.

5. Бой да не се включва засега, защото, според Госпожа Иванова, ако съм истински ядосана и цапардосам детето, главата му следва да отхвръкне на 10 метра, което не се препоръчва с оглед , че и занапред трябва да имаме върху кого да се упражняваме във възпитание. (Боят не е и тотално изключен, защото Госпожа Иванова по принцип не обича да изключва).

Относно често издиганата теза от други автори за „тупането по дупето” като „мярка на крайно неодобрение”, Госпожа Иванова казва, че и когато му се радва, го тупа, тъй че как 2-годишният инат ще отличи кое е радост и кое - физическа саморазправа?.

6. Методите, казва Госпожа Иванова, ползвани в различните ситуации, не могат да бъдат класифицирани едностранно. Твърде много зависи от настроението на Възпитаващия. Ако Възпитаващият е изнервен, току-що се е върнал от работа след лоши разговори с шефа, има световна финансова криза, има да готви тепърва 2 часа и къщата е мръсна, вероятността да реагира на "Не, няма да си обуя пантофите!”, “Няма да ям!!” и други "Няма!!" по-остро от необходимото се увеличава драстично.

Ако обаче Възпитаващият току-що се е върнал от мола с пълни торби, кредитната му карта не е на лимит и е правил хубав секс наскоро, вероятността на Възпитавания да се даде по-голям толеранс на инатлъка също се увеличава правопропорционално. (Демек, може да се каже, че търпението е правопорпорционално на покупките и секса, но НЕ се казва, защото звучи крайно НЕвъзпитателно).

7. Госпожа Иванова често включва Метода на Господин Иванов. Накратко, той се характеризира с доста по-голям праг на търпение и мълчание.

Контраст: Веднъж Господин Иванов препоръча и изпълни издърпване на ухо, но впоследствие Госпожа Иванова твърде разпалено отрече полезността на този подход.

8. Госпожа Иванова съветва: разнообразявайте! Често се отнасяйте до различни от привичните ви методи, защото, видите ли, представяте ли си нещо да действа, да е открита ВЯРНАТА ПОСОКА, пък вие да сте последните разбрали... Кофти ще е, затова – разчупвайте!

9. Относно Свободната Воля и Начина на Себеизразяване. Често напоследък се говори по един или друг начин за свободната воля на всеки индивид, независимо от възрастта му. Примерно да се оставя детето да крещи и драска по стените, защото така извира вътрешното му несъгласие със Световната подредба, сиреч Майка Му не дава да изяде пластилина.

Няма нищо лошо 2-годишният индивид да изразява свободно волята си, стига да прави каквото му се каже (по Леля Ви Ог, пример за методи на възпитание (и не само) от първостепенна значимост).

Себеизразяването също е по негов собствен избор, стига да се държи прилично, да не вика, да не тормози други деца и да си изяжда супата.

Това е засега. Госпожа Иванова ви поздравява и желае спокоен живот, което след първото раждане се равнява на химера.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross