fbpx
Новини

МВР с кампания срещу насилието над жени

26 ноември 2019

“Насилието започва с викове, но не трябва са завършва с тишина.” Такъв е слоганът на кампанията, в която МВР си партнира с Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), чиято цел е повишаване на осведомеността за насилието, основано на пола.

В близо едномесечната кампания, която е част от по-дългосрочен проект за борба с домашното насилие, ще бъдат обучавани служителите на реда как да реагират при сигнали за насилие, като за целта ще бъдат снабдени с наръчник, съдържащ указания за работата по такива случаи.

А те са стряскащо много.

По данни на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) сигналите за домашно насилие към жени, подадени на телефон 112, са се увеличили с 3000 от 2016 до 2018 г., когато вече са над 31 000. А тази година само до август тези сигнали са над 22 000.

До момента за 2019 40% от сигналите за нарушена ограничителна заповед са от жени. 70 са убийствата, а от тях 24 са на жени.

От ГДНП обявиха, че започва разработването и на автоматизирана система, към която да се обръщат служителите на реда при отзоваването на сигнал за насилие. Чрез нея ще става ясно какви са издадените заповеди за защита на пострадалата жена и каква е историята на подаването на сигнали срещу насилника без значение къде се намират замесените лица.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross