fbpx
Образование

"Мамо, ще ме обичаш ли, ако не се справя на теста?"

12 февруари 2019

След няколко ултрамаратона по пресеченото трасе на образователния пазар, Деница Гроздева ни гостува, за да повдигне темата "избор на училище за първи клас". И за да предупреди, че дори да се насочите към някое от частните училища в София, трябва да започнете тренировката доста рано (ама вие, не детето!)

Синът ми, живот и здраве, трябва да е ученик тази есен. Не е задължително, защото точно направи 6, но от градината тръгна с предния набор. По този повод от около година правя леки проучвания. Разпитвам, чета и уж следя. В средата на декември реших, че е време да се заема сериозно със задачата. И циркът започна.

Клоним към частно училище, защото кварталното не ни устройва, а нямаме 3 години уседналост, където са така наречените елитни училища.

Първото, което ми казват всички с опит, е, че най-важното е госпожата да е добра и средата да е здравословна. Но освен да хвърлям боб, не знам как мога да разбера това за училището на съседната улица. Може би не съм достатъчно находчива.

И решихме, че ако позатегнем коланите, можем да се справим. А и вече частните училища не са синоним на мутри, както беше навремето.

Тръгвам да ги проучвам и се оказва, че съм закъсняла. Приемите, записванията за тестовете и интервютата са започнали. Разбрах, че има сигурно над 30 частни училища в София и, разбира се, всички са на майната си! Четенето на форуми само задълбочи кризата.

Получих паник атака и разревана се обадих на приятелка, чието дете е ПУК в едно от най-популярните училища. Да е жива и здрава - сподели ми сдъвкана информация, която би ми отнело седмици да събера.

Попитах я откъде знае всичко това и тя каза, че цяло лято това била правила. Поуспокоих се, но за малко.

Оказа се, че да изсипеш две торби с пари не е достатъчно. Не се знае дали ще ти приемат детето. Най-търсените училища приемат между 16 и 18 деца, а желаещите са над 100.

Почнах да правя таблици, да сравнявам и да обмислям идеята да се изнесем на квартира. Ребусът и за таксите е сложен - униформи, храна, зелени училища, бембени училища, транспорт и още и още. А двор имат ли? А басейн? А логопед? Джъмп математика или сметала?

Толкова неща трябва да се вземат предвид, че идеята да напуснеш работа и да почнеш хоумскулинг някак почва да ти се струва привлекателна. Чудиш се как сме изкласили, като сме учили в училища, избрани от родителите ни - според критерия дали трябва да пресичаш улица, или не. За бога, мен даже брат ми ме е записал в училището, без да каже на нашите. Но времената са други.

А локацията! Всемогъщата царица, която обръща играта. С едно-две изключения, всички частни училища са по Яворов - в полите на Витоша. Ние живеем до големия пръст на левия ѝ крак. Детето ни трябва да прекарва средно по 2 часа на ден в някакво микробусче, което гори диаманти, защото такса транспорт си е перо. Милата му клета майчица ще трябва да става преди кокошките, за да го буди и приготвя. Нямам търпение! Да, знам, че има майки героини, но аз не съм от тях!

Има едно в центъра, но днес детето ми беше с още стотина бъдещи първокласници на изпит и май не се е справил добре. 6-7 годишни деца на изпити. Логически задачи, роботи в лабиринти и цифрови вериги. Реве ми се, честно ви казвам. Чувствам се подтисната и провалена.

А една от майките получила следния въпрос от сина си след изпита: "Мамо, ще ме обичаш ли още, ако не съм се справил?" А върху него не са били стоварени никакви очаквания. Като цяло нагласите са "Дай да видим, ако стане - стане."

Защо е всичко това? Какво ще правят в 4-ти клас? Знам, че знаете. Ще ходят на курсове за СМГ. А кога ще играят? Кога ще се смеят на смешки за пръцкащи котета и ще си ожулват коленете? И не го казвам, защото гроздето е кисело, а защото не ми се струва редно.

Другата седмица ще обикаляме пак. Има чудесни места. С усмихнати и начетени дечица, отдадени преподаватели и родители, които не са на ръба на нервна криза. И хората все повече търсят такива места и са склонни на компромиси.

Стискайте ни палци да намерим правилното училище! Темата е необятна. И, без да ви плаша, ако детето ви е минало втора група в детската градина, не знам какво чакате!


Не пропускайте:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross