fbpx
Новини

Майко мила чисти по космически с iRobot

22 юни 2016

Едно от нещата, които Майко Мила наистина, ама НАИСТИНА смята за много досадна част от всекидневието, е чистенето. Намираме го за труд, който никога не се отплаща – на следващия ден, особено след прохождането на детето, по пода отново има котешки косми, човешки косми, трохи, натрошени солети, макарони, а зад огромния и тежък диван - съсухрени маслини, които котката някога подло е откраднала от масата, както и някой и друг сбръчкан фъстък, останал от Нова година.

Не ни разбирайте погрешно – разбира се, че чистим, но не сме от жените, на които тази дейност им доставя удоволствие и които изпадат в стрес, ако не са пуснали прахосмукачка два дни. В нашите къщи прахосмукачките стоят затворени в някой тъмен гардероб, като онези злобни джуджета от приказките на Братя Грим, и излизат на дефиле горе-долу един път седмично. За това време, естествено, се е натрупало достатъчно за чистене, което още повече ни изнервя и задълбочава усещането за безкрайна и тежка досада. Разбира се, ако се чисти ВСЕКИ ДЕН, нещата няма да са толкова зле, но, честно – кой нормален човек иска да сглобява и управлява прахосмукачки на всеки 24 часа? Ние със сигурност не искаме.

Затова приехме повече от радушно идеята да тестваме нещо, което звучи като да има потенциала да ни отърве завинаги от тази ужасна тегоба. iRobot Roomba 616 e робот с размерите на средно голяма купа за салата, с копче по средата, който е създаден да изпитва удоволствие от чистенето (ето, само изкуствен интелект може да изпита удоволствие от това!). Според описанието, трябва да можеш да го пуснеш на пода и да му пожелаеш приятен ден, а ти да се изнесеш да правиш по-приятни работи.

Майко Мила се сдоби с това чудо на технологията (защото ние сме старомодни в това отношение и още се мъчим с античните прахосмукачки с тръби, които падат, и кабели, в които се спъваш и се чудиш къде да включиш) и зловещо потри ръце – да видим сега как ще се справиш с килима, дали ще успееш да влезеш под леглото, ще ни освободиш ли от десетките стафиди по пода и други съществени проблеми от хигиенно естество.

Пуснахме робота и започнахме да го гледаме така, както навремето са гледали първия фотоапарат – скептично и с недоверие. За всички, които като нас са свикнали САМИ да управляват процеса на почистване, iRobot може да им се види малко странен в началото. Той сам си избира маршрута, по който да минава в стаята и неговата логика няма да съвпадне с вашата. За нас беше доста мъчително да гледаме как подминава някоя троха, отпрашвайки към по-далечна дестинация, като ъгъла на леглото - даже на третото подминаване започнахме да се обзалагаме кога и дали въобще ще я глътне. Е, няма да си кривим душата - изяде я тогава, когато сам прецени. Опитахме се да разшифрираме логиката му на движение, но естественият интелект се пречупи пред изкуствения и не успяхме. Преценихме обаче, че това няма никакво значение - в края на краищата, идеята му е да го оставиш той да върши работата и ти да идеш да си направиш кафе, а не да му стоиш на главата и да го гледаш укоризнено.

Машината умее няколко неща, които ни харесаха - когато чистенето приключи, казва сама, че е време да я пренесеш на друго място и отново да я пуснеш на свобода. Направена е така, че да се пази от падане - нещо, което нито една аналогова прахосмукачка не може. Тя ще се сгромоляса с гръм и трясък, и то ще гледа да е върху малкия пръст на краката ти. За разлика от тях, iRobot-а си има вградени сензори, които го карат да се дърпа като ощипан от всякакви прагове и стълби.

Ето и какви други чудесни неща открихме за робота:

- Не плаши домашните любимци. Котката на Красимира изпитва неописуем ужас при пускането на прахосмукачка и е готова да счупи прозорци, да скача и да се люлее върху лампи и да събаря чаши, само и само да запази кожата цяла. С i-Robot-а котешки истерии няма.

- Чисти методично и последователно, самостоятелен е. Не иска да му приготвяш вечеря или да му сипваш бира.

- Казва си какво иска и какво не му е наред (зареждане на батерия, пренасяне в друго помещение)
По-новите модели (ние тествахме базов) имат опции за отложен старт, командване от разстояние, а екстрата „създаване на виртуална стена“ (която спира робота от влизане в стая, в която не искате да се чисти в момента, дори и при отворена врата) дори да не е включена в модела, избран от вас, може да бъде инсталирана при заявка от клиента. Представете си, че се връщате след двуседмична почивка и можете няколко часа преди влизане в къщата да кажете на робота - „Я иди да почистиш, ако обичаш!“ и той, вместо отегчено да ти отвърне - „Оф, сега ме мързи“ или „Добре, но по-късно“, възпитано да примигне и да тръгне да смуче акари.

- Почиства идеално постелки от типа на „мокети“ или късокосмести килими

- Забавно е, обикаля и прилича на Закс от Бенджи, Закс и Звездния принц, та можете да му говорите в самотните следобеди, да му споделите мечтите и тревогите си.

С какво може да имате проблеми:

- Килими и настилки с дълги ресни. В нашите се случи два пъти да се оплете и да спре

- Прагове и стълби, които го възпрепятстват да отиде сам в друго помещениe.

- От време на време се блъска се в стени и по-големи мебели, но вероятно това не му се отразява на изпълнението.

- При наличието на множество малки мебели и вещи по земята (масички, столчета, разклонители), може да не успее да се добере качествено до всяко кьоше, така че все пак ще се нуждаете от някаква предварителна подготовка, като например да вдигнете столовете тук-там и да му направите място да се промуши.

- Контейнерът е по-малък от на обикновена прахосмукачка и изглежда като да трябва да се изпразва по-редовно.

- Не успя да се справи с няколко МНОГО ГОЛЕМИ солети и упорито игнорира две костилки от череши, така че може да се наложи да минете след него, за да съберете някои доста едри неща.

В заключение –чудесно технологично изобретение, което може да те отърве веднъж завинаги от досадата да вадиш, сглобяваш, включваш и мъкнеш тежка прахосмукачка, която вие като параход и плаши котките. Интелигентна машина, благодарение на която човек може да се похвали, че чисти всеки ден - защото няма да го прави лично! На Майко Мила това ѝ е повече от достатъчно! Все пак, трябва се отбележи, че не мие чинии, не приспива деца и понякога се оплита сред краката на масата, но след един-два опита започвате да се опознавате взаимно и да се харесвате истински.

 

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross