fbpx
Видео

Майко Мила! става с кокошките и отива на розобер

11 юни 2017

Всички сме чували, че България е свръхпопулярна по света със своето розово масло, но освен малките, дървени мускалчета, които познаваме от деца, ние, в Майко Мила!, не знаехме нищо друго по темата.

Затова решихме да запълним този гигантски пропуск и да ви покажем как протича целият процес - от брането на розите до създаването на компоста. Красимира, като една прецъфтяла панагюрска роза, ще ви разведе из едни няколко декара фантастични розови насаждения, ще ви каже защо японците пият розово масло, ще хване лопата (и то два пъти!) и, като един истински Беър Грилс, ще си улови калифорнийски червен червей.

Много от вас сигурно не знаят този факт, но Розовата долина всъщност не започва от Стрелча, както често си представяме, а от Панагюрище - градът възвръща мястото си сред производителите на розово масло през 2001 г., когато практиката по отглеждане на рози и производството на розово масло, прекъсната след Първата световна война, е възобновена. Заслугата е на Веселина Ралчева, създател на малката фирма за етерични масла Ина ЕООД.

Единадесет години по-късно, през 2012 г., с помощта на съфинансиране от Европейския съюз, тя закупува втора инсталация за дестилиране и обособява линия за производство на органични продукти.

Тази инвестиция води до многократно увеличаване на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа, но по-същественото е, че тя помага на цял град да се завърне към отглеждане на рози.

Разрасналият се малък бизнес ангажира и повече сезони работници, което е ползотворно за местната общност и предлага отскоро и лавандулово масло, което можете да откриете тук.

Майко Мила! благодари най-сърдечно на розоберна ИНА ООД за гостоприемството и търпението да гледат сеира на Красимира, докато тя подскачаше покрай казаните с рози и замалко щеше да падне в джибрите!

#МАЙКОМИЛА #investEU

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross