fbpx
И аз съм човек

Майки (и бащи!) планинари от всички страни - обединявайте се!

10 август 2017

След като вчера Красимира ви разказа какво е да ходиш с двегодишно дете на планина, решихме да обърнем по-сериозно внимание на тези наши природни дадености – планините имаме предвид.

И с помощта на списание 360 да ви разкажем колко много и красиви планини има България, така че да си направите план-график, да стегнете раниците, да вържете обувките на децата и да почнете да ги обикаляте тия върхове, както трябва да постъпи всяка отдадена майка (и баща, естествено)!

И така, какво трябва да знаете за планините, освен че са високи и сини?

От списание 360  ще ни разкажат разни интересни неща за тях, започвайки с първото и най-очевидното: че те предлагат отлични възможности за активна почивка, независимо от типа натоварване - дори това да е съвсем лека, ненатоварваща разходка.

България е планинска държава - чели сме го още в учебниците по география, но истината е, че малко хора стигат отвъд петте най-известни планини на България - Рила, Пирин, Стара планина, Родопи и Витоша.

Въпреки това, на родна територия могат да бъдат преброени близо 40 планини, повечето от тях почти неизвестни за масовия турист!

А ако погледнем по-широко на нещата - бройката може да се разрастне и до 100, поради релефа и характеристиките на Стара планина и Родопите, чиито отделни дялове и ридове могат да се разглеждат като самостоятелни планини, благодарение на специфичните качества, които притежават.

Знаете ли, че 30% от територията на страната са заети от планини над 600 м? Едва ли го знаете, така че си седнете, пишем ви двойка.

И още: коя е най-ниската планина на България, къде са най-интересните пешеходни маршрути, кои са най-впечатляващите гледки и къде се крият защитените животни и растения?

Въобще, въпроси много!

Първоначално екипът на списанието си поставя за цел да обходи цялата тази огромна планинска територия, давайки си сметка, че подобно начинание е повече от амбициозно.

За съжаление обаче, месеците работа се оказали крайно недостатъчни за осъществяване на първоначалния замисъл и така екипът решил да пренесе проекта "Опознай планините на България" в интернет и да го отвори към читателите онлайн.

И сега отправят предизвикателство към всички, за които планините са предпочитано място - да създадем заедно пълна картина на планините на България, като допълним информацията, така че повече хора да се запознаят с планините и възможностите, които те предлагат!

Как можете да допринесете?

На сайта на списание 360 ще намерите материали за всяка една от 39-те планини на България. В тях ще откриете както познати места, така и такива, за които никога не сте чували.

В коментарите под всяка статия може да дадете своя принос към темата - споделете природни забележителности, туристически пътеки, маршрути за пешеходен или велотуризъм, условия за воден или друг вид спорт, любими места - всичко онова, което сме пропуснали.

Информацията в статиите ще бъде своевременно допълвана - така на едно място ще бъде събрано всичко интересно, за всяка една планина.

“Предизвикателството към всички, и най-вече към родителите с деца, е да прекарват повече време в планината. В списанието 360 вярваме, че любовта към откритите пространства, природата и физическата активност се развива и възпитава, и смятаме, че няма пределна възраст за това. Вярваме, че поколението, отраснало с любов към природата, за което спортът и активното време са начин на живот, а не задължение, има повече и по-добри шансове за здравословно, позитивно и успешно развитие”, казват от списание 360 и ние, от Майко Мила!, напълно сме съгласни.

Така че - хайде, хора, включвайте се в проекта и споделете интересни факти и подробности за планините в България. Докато обикаляте знайни и незнайни кътчета, снимайте и запомняйте, а после споделете на другите за всичко, което сте открили и изживели по пътя.

Планините са красиви, величествени и са идеалната площадка за игра и развитие на децата. Затова - дайте да ги опознаем най-накрая тия планини! Ойларипи!

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross