fbpx
Новини

Майките са правили много повече неща вкъщи по време на карантината

28 май 2020

Изглежда, че майките са се занимавали повече с децата и са вършели повече от домашните задължения по време на карантината, сочи ново проучване, цитирано от BBC. В него се казва, че в домакинствата, в които има двама работещи родители, жените са вършели повечето домашни задължения и са отделяли повече време за децата.

Институтът за икономически изследвания и Лондонският университетски колеж са интервюирали 3500 семейства. Изследователите установили, че майките можели да работят едва един час, без да ги прекъсват, в сравнение с бащите, които работели необезпокоявано средно по 3 часа.

"Майките вършат повече неща вкъщи и се занимават повече с децата, отколкото бащите, при едни и същи работни ангажименти", казва Луси Крафтман, икономист изследовател в Института. Тя добавя, че това важи и за семейства, в които двамата родители работят, и за такива, в които и двамата са в отпуск или са освободени от работа.

"Единствените домакинства, в които майките и бащите споделят задълженията и грижите по децата по равно, са тези с баща, освободен от работа и все още работеща майка", казва тя.

"Майките в тези домакинства обаче, работят средно по 5 часа на ден, в добавка към същото количество домашна работа като партньора им."

Пола Шеридан (коуч, собственичка на компанията Unwrapping Potential) работи с жени професионалисти и казва, че "почти навсякъде" нейните клиентки са тези, които планират менюто вкъщи, правят графиците и се занимават с материалите за обучение на децата заедно с още десетки други задачи.

"В момента аз докарвам парите вкъщи и в същото време съм човекът, който спира да работи, за да приготви обяд и вечеря, защото той изобщо няма да се сети", ѝ споделила нейна клиентка.

Друга ѝ казала: "Мъжът ми е в отпуск и въпреки това работните ми обаждания винаги са прекъсвани от децата, задаващи въпроси, докато татко си гледа Нетфликс."

Шеридан смята, че различният подход към домакинските задължения и отговорностите по децата трябва да започне още по време на майчинството. Само 2% от младите майки и бащи споделят възможността да си вземат отпуск за гледане на дете. И това поставя жената начело в създаването на рутина и в ученето как да бъде родител – обикновено на принципа проба-грешка, казва тя.

Да си родител включва редица неща – да си осигурил храна на масата, да сготвиш, да се грижиш за децата. И с порастването им вече започваш да се занимаваш и с други задължения – трябва да следиш извънкласните им дейности и да си сигурен, че ще отидат на рождените дни на приятелите си с най-подходящия подарък.

"Изобщо не говорим за мъже срещу жени", казва Шеридан. "Партньорът в повечето случаи няма и идея, че всички тези неща се случват, защото никога не му се е налагало да ги прави."

Майките продължават да са тези, които организират времето на децата и докато са в локдаун или карантина, добавя тя. И в резултат на това те работят необезпокоявани едва една трета от времето, в което работят спокойно мъжете, докладват от Института за икономически изследвания и Лондонския университетски колеж.

Преди карантината майките са работели необезпокоявано около 60% от време, в което работят бащите.

"Рискът е в това локдаунът да доведе до още по-голяма разлика в заплащането между половете", отбелязва Алисън Андрю от Института. Но пък колежката ѝ Соня Крутикова посочва лъч надежда, че карантината и работата от вкъщи могат да доведат до по-балансирано разпределяне на задълженията вкъщи.

"Средностатистически в момента бащите са удвоили часовете, в които се грижат за децата, в сравнение с времето преди кризата", казва тя. "Това може да доведе до известни промени в поведението на бащите, на майките, на децата и на работодателите, що се отнася до ролята на мъжете в семейството."

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross