fbpx
Жените могат всичко

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината"

10 декември 2018

В Международния ден за правата на човека с  наградата "Човек на годината" за 2018 бяха отличени протестиращите родители на деца с увреждания. Призът се връчва от Българския хелзински комитет (БХК), чийто председател Красимир Кънев определи действията на майките през изтеклата година като "най-масовата правозащитна акция за последните години".

През 2018 г. майките на деца с увреждания организираха мрежа от протестни палаткови лагери в много български градове под мотото „Системата ни убива“, участваха в работни групи, срещи и дискусии с отговорни институции, за да се даде шанс за достоен живот и адекватни възможности за хората с увреждания и техните семейства. В резултат на усилията им, законовите промени, които трябва да поставят началото на дълго исканата промяна, бяха приети от Народното събрание. Дейността на майките на деца с увреждания продължава с активност за реформа в системата на ТЕЛК.

"Това, което нас ни събираше през цялото време е да правим това, което трябва, това, което имаме на място, на което сме поставени. Направихме много, но не е всичко и ще продължим", заявиха майките.

От Хелзинкския комитет връчиха още една награда, подгласна на голямата - тя беше дадена на Българския фонд за жените за дейността им в защита на жените, претърпели домашно насилие.

Ето и останалите наградени на 12-ото издание на наградите Човек на годината: 

-- "Награда за доблест"- Кампания 7000

-- "Вдъхновение на годината " - "Love guide"

-- "Журналист на годината" - Димитър Стоянов, от сайта "Бивол"

-- "Застъпник на годината" - фондация "Четири лапи" и фондацията "Дивите животни"

-- "Активист на годината "- фондация "Глас" , фондация "Абилитист" и фондация "Действие"

По темата:

Една от майките зад протеста „Системата ни убива“: Искам синът ми да има работа!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross