fbpx
И аз съм човек

Майките, които се погрижиха и за своето здраве

4 септември 2018

2018-а беше много вълнуваща за Фондация „Майко Мила“ и за всички инициативи, които правим заедно с майките на деца с увреждания.

В началото на годината с проекта Оле Мале! спечелихме най-големия социално предприемачески формат в България Промяната. Преди това реализирахме прекрасна коледна кампания по света и у нас, и също толкова успешна през март.

Завършихме и една великолепна инициатива с Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), която и досега ни радва и ни стопля сърцата, и, ето, днес споделяме с вас чудесните резултати.

Когато се запознахме с Ивета Кунова, председател на БАЗБ, отделихме два дни да обсъждаме какви са проблемите на родителите на деца с увреждания. Едно от основните неща, които успяхме да дефинираме, е, че Да си пълноценна майка означава преди всичко да си здрава. За да може едно дете с увреждане да развие максимално своя потенциал, родителите му трябва да са достатъчно здрави и уверени в силите си, така че да могат да му предоставят всички възможности, които стоят пред него и да му дадат шанс да стане пълноценен човек.

Уви, много от децата с увреждания остават в една или друга степен зависими от родителите си и често майката е тази, която се грижи всекидневно за него.

Затова решихме да направим нещо за тези майки, чиято ласка, грижа и отговорност ще бъде необходима по-дълго от обикновено, а може би и цял живот.

Няма да преувеличим, ако кажем, че здравната профилактиката в България е на изключително ниско ниво - хората нямат навика да посещават лекар преди да е настъпил сериозен проблем.

А какво да кажем за онези майки, които нямат нито време, нито възможност да се погрижат за себе си, убедени, че децата им са тези, които единствени заслужават грижа.

Затова с БАЗБ изковахме план, който към момента, в който се съгласихме да реализираме, ние от Фондация "Майко Мила" не си давахме сметка колко трудно ще бъде и колко много координирани усилия на различни организации ще са необходими.

Искахме просто да предоставим възможност на майките на деца с увреждания да посетят безплатен комплексен профилактичен преглед, който да даде шанс да се предотврати появата на сериозни заболявания или да вдъхне увереност у майките, че са здрави, както и да ги насърчи да се грижат за себе си повече.

Тогава не знаехме, че цялата организация ще включва шестте най-големи застрахователни дружества в България, администрациите на медицински заведения от цялата страна, контакти с повече от над сто майки от цяла България по имейл, телефон и лично, обмен на документация, изследвания, обратна връзка и още много и много.

Цялата тази организация даде възможност на майки от Пловдив, София, Бургас, Враца, Севлиево, Добрич, Панагюрище и Стара Загора да се прегледат и да свикнат с мисълта, че са важни.

Безкрайно сме благодарни на Българската асоциация на застрахователите в България, че не само организира в огромна степен тази кампания, работеше като медиатор между застрахователи, болници и майки, но и заплати всички разноски по нея. Ние бяхме скромен и понякога объркан помощник в техните усилия да бъдат на наша страна през 2017 и 2018 година.

За нас, като организация, това беше ценен урок по социална дейност, който получихме още първата година на съществуването си и макар да сме мънички, вече имаме повече самочувствие, както и повече трезва преценка за възможностите си.

Надяваме се на още много бъдещи проекти, а на Българската Асоциация на Застрахователните брокери можем да пожелаем да бъдат все така изключително смислена и полезна организация.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross