fbpx
Новини

Световноизвестният спектакъл МАЙКА провокира публиката в Пловдив

14 октомври 2017

С провокативния спектакъл МАЙКА и танцовата революция от Африка РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА завършва една от най-силните програми на фестивала за съвременен танц и пърформанс в Пловдив.

Представлението на Peeping Tom – МАЙКА, който ще се състои на 14 октомври, от 19:30, в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, е един от най-широко обсъжданите европейски спектакли .

То събира различните етапи и състояния в живота на майката, за да ни изненада, изваждайки на показ нейния сложен вътрешен свят на крайности, страхове и мечти.

След БАЩА (2014), МАЙКА е втората част от семейната трилогия на белгийската танцова компания, която ще бъде завършена с бъдещия спектакъл ДЕЦА. Първата и втората част вече получиха възторжени отзиви по света и ние нямаме съмнения, че публиката в Пловдив също ще бъде разтърсена от мощния заряд на спектакъла.

Проследявайки пътя на майката от уплашено малко момиче до 40-годишна жена в затвора на собствената ѝ несигурност, спектакълът достига отвъд очевидното, отвъд това, което си мислим, че знаем за майката. Действието се развива на фона на привидно познат декор – музей, родилно отделение, студио.

Замислен като откровение на хореографа Габриела Каризо за смъртта на нейната майка, впоследствие спектакълът е обогатен през гледната точка на всички изпълнители.

Личните спомени на екипа изграждат матрицата на представлението и отключват смущаващи размисли за това да бъдеш жена, родител и майка.

Ето и трейлър от спектакъла, който ще видим тази вечер, от 19.30 часа:

Роден в Буркина Фасо – една от водещите сцени за съвременен танц в Африка – и базиран в Брюксел, хореографът Серж Еме Кулибали представя по необичаен начин съпротивата срещу голямата политика, багрите на революциите и онези, които застават под техните знамена.

Серж Еме Кулибали магически съчетава музика, танц и африканската революция.  – La Libre Belgique в революционно-музикалния спектакъл РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА, който ще закрие 10-тото юбилейно издание на ONE DANCE WEEK на 15 октомври, неделя, от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути –баща на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия.

Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му струват над 200 ареста. И нещо повече – армейски погром над Република Калакута – личното имение на Кути, което той провъзгласява за независима държава през 1977-ма година.

РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА не е просто биография на непокорния гений на саксофона, изумил света със смесица от етно ритми, джаз и фънк. Това е вдъхновяващ урок за всички, особено за днешните творци, когато се заемат позиции, избухват революции или затихват протести.

Едно ярко, енергично и звучно изпълнение от Африка без маски и клишета. Африка в глобалното съвремие, която Серж Еме Кулибали и неговата взривоопасна танцова трупа представят на зрителите с една-единствена идея – да се припознаят и да се замислят какво ще правят, когато дойде техният ред да се бунтуват за промяна.

В продажба са билетите за МАЙКА и РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА на цени от 10, 15 и 20 лв.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross