fbpx
И аз съм човек

Майка на три, на която ѝ остава време за всичко... има такова чудо!

23 септември 2018

Да си майка може да изисква време, търпение и внимание по три, казва Александра Ценова, чиято заетост включва грижи за 5- и 2-годишно, и новородено. Със следващите редове обаче тя иска да преобърне представата за вечно припряната и тревожна майка, обяснявайки как успява да се справи с майчинство, домакинство и хоби накуп.

Винаги съм била на мнение, че има ли желание и организация, може да се намери време за всичко, което пожелаеш да направиш. Наскоро запитана и провокирана от една близка как успявам с всичко, генномодифицирана ли съм, или просто имам добър дилър (на онези вълшебни хапченца, които ти дават временно сила), се запитах какво всъщност правя, за да чувствам в края на деня удовлетворение, че съм се справила с всичките си роли (или поне се
надявам да е така).

Ето няколко прости правила, които спазвам:

ПРИОРИТЕТИ

Със сигурност искаме да свършим всичко запланувано, но важното е да разберем кое е неотложно и да свършим първо него, а за останалото… ако остане време.

Ситуация: в едно и също време кърмя бебето, баткото ме уведомява, че има „ау“ (онова голямо действие, което всеки извършва в тоалетната), а каката ме моли да поиграя с нея на Домино. Решавам, че първо трябва да донахраня бебето. Така гарантирам заспиването му, за да спася положението в тоалетната и да се насоча към играта на Домино.

На това му се вика да степенуваш приоритети с цел постигане на дългосрочен успех (е, поне за близките 2 часа).

НИКОГА НЕ ВЪРШЕТЕ САМО ЕДНО НЕЩО

Това си е чиста загуба на време. Докато кърмиш и бебето ти се е увесило на гърдата, спокойно можеш да помагаш с обличането на другото дете, да четеш приказка, да приготвяш дрехи за градината, да обикаляш из стаите.

Ето и сценката "Семейна вечеря". Двамата родители и двете по-големи деца са седнали на масата и похапват. В момента, в който малкият батко вече губи интерес към вечерята, бебето надава истеричен вой, защото часът му за ядене наближава и то иска да участва в семейната сбирка. Какво ти остава: гълташ храната надве-натри, къде сдъвкала, къде - не, буташ по някоя и друга лъжица в устата на баткото и подканяш и каката да не се заплесва. Е, междувременно получаваш въпроса „Мамо, бебето къде е?!“, защото така добре си го подрусвала на крака си, че то се е озовало под масата...

НИКОГА НЕ ГОТВЕТЕ САМО ЗА ЕДНО ЯДЕНЕ

Това си е чисто разхищение на време, нерви и ток. Всеки обича прясна домашна храна, но това не трябва да става за сметка на времето за игра с децата, разходките и забавленията. Колкото по-лесно се готви дадено ядене, толкова по-често го повтаряйте. Е, може да сготвите и патешко магре или яребица с екзотичен сос, но по-добре е да подсигурите прехраната за по-дълго с една проста леща, пиле с ориз и картофена яхния.

ЧИСТЕНЕТО - НА ПАРЧЕ

С къща на четири етажа с двор не мога да си позволя лукса да отделя няколко часа да почистя всичко наведнъж, затова чистя това, което е мръсно, тогава, когато го видя, минавайки покрай него, между другото.

Така неусетно мога да поддържам чиста къща, без да изчезвам за неопределено време от полезрението на домочадието, което обаче точно в този момент ще ти се пречка най-много, ще се сети, че му трябва нещо от
стаята, чийто под тъкмо си изчистил и, минавайки, оставя неизбежно стъпки. Познато, нали?

НАМИРАЙТЕ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ

Сега ще кажете „Ама как така?“ или „Доста банално“. Да, така е, но за да се чувстваш психически добре, което е от изключително значение за физическата ти издръжливост и координация, е важно да отделяш определено време за себе си, колкото и малко да е то. Дали ще погледаш любим филм, почетеш книга, шиеш гоблен или каквото душата ти желае, важно е да си открадваш малко време между готвенето, прането, чистенето, храненето, приспиването и т.н. само за себе си. Намерих своето хоби сравнително скоро, започвайки да се занимавам с така модерните
handmade неща. Така увлякох и дъщеря си и възпитах у нея чувството за красота и акцент към детайлите.

ВЪЗПИТАВАЙТЕ ДЕЦАТА СИ В САМОСТОЯТЕЛНОСТ

Това е най-трудно постижимото и най-ефективно правило. И най-полезното за самите деца, тъй като им дава самочувствие, че са можещи и независими. Инвестирайте време в това и ще берете плодовете точно когато ви е най-нужно.

Готвейки, оставям големите деца да си играят сами на друг етаж от къщата. Отивам да видя какво е положението и установявам, че 2-годишният ми син е имал нужди, и то големи. Взел си е гърнето, свършил си е работата, изсипал си го е в тоалетната, без видими следи около нея, и си го е върнал обратно на мястото. На това му се вика човек, който се оправя в живота.

В същото време 5-годишната ми дъщеря си е подредила стаята, избърсала е прах, минала е пода с метла и моп.

А в това време малкото бебе спи. Деца-мечта. Понякога.

РАЗДАВАЙТЕ ЛЮБОВ

Това, което ме кара да заспивам спокойно вечер, да си казвам, че съм се справила, е мисълта, че всеки ден показвам на децата си, че ги обичам, целувам ги, гушкам ги, обръщам им внимание, прекарвам персонално време с всеки, уча ги на нещо. Това е то да си родител. Щастлив!

Вижте още:

Ако всекидневието на майката беше чеклист

Баща летял сам-самичък с трите си деца! Представяте ли си??

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross