fbpx
Животът с деца

Майка кандидатства за детска градина (Древногръцка трагедия в три части)

20 март 2018
Елисавета Белобрадова

Започна кандидатстването за ясли и детски градини. На 19.03.2018г. майките на София станаха от леглата си и седнаха пред системата за класиране да проклинат съдбата си. Елисавета е една от тях. До вчера, тази наивница си въобразяваше, че с трите си деца си е подсигурила място, но не!!! Сега кърши отчаяно ръце и не ѝ се мисли какво е да си неблагоразумна майка на едно-единствено дете, което я хване 6 точки, я - не!

...........................................

Знаете ли, уважаеми родители, кой е Персей? Персей е велик древногръцки герой, син на Даная и Зевс. Пророчество било отредило Персей да се роди и да убие дядо си – бащата на майка му Даная (Следите ли? Не може да не следите, след толкова сериали, трябва да сте свикнали). Затова бащата на Даная затворил въпросната Даная в кула, за да не зачене от никого, та да си живее, като пълен егоист, колкото си дълго иска.

Но това било времето на боговете и Зевс, щом разбрал, че нейде има една жена, която не е заченала, се втурнал да я обладава. Такъв си бил той – обичал да забременява де що свари девойка из древна Гърция. И като не могъл да влезе по обичайния начин – със звънене, чукане, подаване на молба-образец за влизане в кулата с цел оплождане, той започнал да се навърта наоколо, да изследва как може да се промъкне и след месеци обикаляне, геодезични проби и опити с таран, напълно отчаян, той се превърнал на златен дъжд и прокапал по главата на Даная. Тази небивала оригиналност така впечатлила наивната Даная, че тя му се отдала и забременяла (жени, престанете да се връзвате на номерата на мъжете).

Та, всяка година, щом наближи кандидатстването за ясли и детски градини в София, се сещам за тази фамозна изобретателност по промъкването, докато оплаквам горката съдба на майките, които се тълпят по форуми и фейсбук групи да изразяват възмущението си.

Ще си позволя да цитирам :
"Е,бясна съм!На ИСОДЗ,ГРПЕ, И всички тъпи съкращения!
КАК по дяволите в градина в МЛАДОСТ 4, ЗА НАБОР 2017 ИМА 4 МЕСТА? Как са прехвърлени като няма по-малък набор?"

Каква е клетата ситуация:

На територията на София има едни мъже и жени, които се навиват да имат деца по една или друга причина - дали за да има повече българчета в България, дали за да ги кръстят масово с Иван, Андрей и Патриарха - няма значение. Идва, обаче, и моментът, в който тези деца трябва да идат по яслите, за да може техните родители да идат на работа, за да заработят насъщния. И тук започва голямата борба, голямото притеснение и голямото изчисление. Или с други думи - голямото Зевсово щурмуване на Данаината кула, наречена ясла или детска градина.

Защото яслите и градините са кът, а децата преливат от всеки вход и дувар. Ако отворите системата за кандидатстване и сравните свободните места с броя заявили, ще решите, че хладилника да отворите, от там дете ще се покаже – толкова много деца са се навъдили нахално в столицата ни.

Но най-важното е, че когато тръгнете да кандидатствате за ясла или детска градина, ще разберете що за стока сте вие и вашето дете.

Може би смятате, че вашето дете е невероятно, неповторимо и изумително.

Всички знаем, че е проговорило на 11 месеца, танцува полка и готви само кюфтета на две години, но накрая, като се окаже, че има само 6 точки на класацията за яслата, какво му е изумителното и специалното на вашето дете, искам да ви попитам?
Аз, моля ви се, имам три деца и съвсем наивно си въобразявах, че това е напълно достатъчно, за да може моето ТРЕТО дете да се вреди за детска градина, първа група. Седяхме си вкъщи самодоволно като пуяци с моя мъж (или както по групите му викат ММ) и се споглеждахме самодоволно. Той ме потупваше радостно по рамото като биволица за разплод и двамата гледахме с умиление как третото обикаля наляво - надясно. Такова едно умно и... ТРЕТО. С по една полезна сестра от всяка страна да го подкрепят и да го занесат в детска градина по мое желание, па да го оставят там като едно царче. Викахме си „КОЛКО ПА ДА СА МНОГОДЕТНИТЕ СЕМЕЙСТВА В ТОЯ ЛОЗЕНЕЦ????

И дойде денят за кандидатстване. Аз спокойно попълних каквото трябва да се попълни и отворих тържествено (с помощ от майка, която разбира къде да натисна) списъка, за да видя инициалите на детето си на върха на таблицата.

Какъв ти връх, боже мой!

Моят неповторим син се мотаеше на опашката

след още десетки други деца с много повече точки.

ЗАЩО??? ЗАЩО??? питах се аз. Как е възможно? Седнах и зачетох критериите и какво се оказа. Първо, критерият за месторабота отпаднал. Това, че работя в Лозенец няма никакво значение. Второ, оказа се, че тия негови сестри са почти неизползваеми. Готованките вече ходят на училище и нито са в същата градина, да му дадат точка, нито са на ясла. Лишихме ги от вечеря, разбира се, за наказание, че не са на подходяща възраст. Оттогава ги гледаме с неприязън.

След това се оказа, че нямаме точка, тъй като детето не е посещавало ясла по настояване на свекървата. „Къде ще го пускате на ясла. Той е още малък“ ни умоляваше тя с бабин, меден глас. И аз, глупачка, за първи път се отказах от яслата. Викам си „Айде, нали е момченце, ще го гледаме по-внимателно“, че от яслата голямата се сдоби с тик, а малката имаше отклонения в говора. Знаете как е в държавните ясли – малко са серт нещата. Та, взехме жена да го гледа ТРЕТИЯ и сега – хак да ни е.

Звъннахме на свекървата и ѝ казахме: „Ти си виновна, не ни се обаждай повече“. Дори не ѝ обяснихме за какво става дума. нека ѝ е напрегнато. На нас да не би да ни е лесно?

Изобщо, нашето ТРЕТО дете вече въобще не ни е толкова мило,

да ви кажем. Първо му намалихме размера на буквите. От „ТРЕТО“, го понижихме в „трето“ и го предупредихме, че ако, въпреки усилията ни, не се класира в държавна детска градина, много съжаляваме, но ще трябва да си заработва сам половината такса за частната градина. Сестрите му ще му осигурят другата половина. Тъй като е рус и миловиден, му казахме да се пробва като лице на кисело мляко.

Но с детската градина е по-лесно сякаш. Яслите просто... ги няма. Отвориш системата на община Средец – гледаш 20 свободни места. Двадесет! Явно Софийска община смята, че в община Средец се стеле масова депресия, която убива всякакво желание за правене на деца.

Да ви кажа, направо не знам как съм минала между капките всички тези години.
Когато родих първото си дете едва ли не миналия век, дядо ѝ я разхождал с количката покрай детската градина, излязла чистачката и се провикнала „Ейййй, господинееее, искате ли тука да го запишете туй дете?“ и той си казал „Па защо не?“. И в онези тъмни години на хаос и безредие първата ми дъщеря пристъпи прага на държавна ясла по един много неясен, но доста прост начин и така чак до училище. Аз обаче вместо да се възползвам от нея и да родя бързо-бързо второ, клетото второ кандидатства за ясла точно когато първото вече беше напуснало детската градина. Много глупава жена се оказах, да ви призная. За щастие, баща им се намеси със своята 0,1 точка за преподавател във ВУЗ и осмисли не само собственото си съществуване, но и любовта ми към него.

Сега този критерий го няма, както я няма местоработата.

Няма и чистачка, която се провиква да ви покани. Сега и аз треперя заедно с вас. Естествено, не мога никога да се сравня с родителите, които са имали неблагоразумието да имат само едно дете или две. „Какви сте си ги мислили?“ искам да ги попитам тия родители. Какво смятате, че ще постигнете с тия деца? Че това са АДСКИ МАЛКО ДЕЦА, драги!!!!

Желая на всички успех с яслите и градините. На себе си желая още повече успех, надявам се не се обиждате, а ме разбирате. И един съвет – ако се доберете до ясла – пущайте на воля това дете. Не слушайте сърцето си, не слушайте свекървата, не слушайте никого. Пущайте, за да ви е спокойно и да не се каете после. Защото едната точка си е една точка и няма кой да ви я даде.

А инак, Персей е велик герой, победил Горгона Медуза. Вашето отроче няма нужда е чак толкова героично. Просто само трябва да влезе в съответната институция и цялата рода ще реве от щастие поне седмица.

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross