Новини

МАЙКА и 800-килограмов робот превземат Пловдив

15 август 2017

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK става на 10 години и по този повод от 23 септември до 15 октомври фестивалът ще празнува своя юбилей в Пловдив с изключителна селекция от танцови спектакли.

Изборът от спектакли тази година има мисията да "оцвети" умовете на зрителите, а фестивалът ще „говори“ за приемането на различността, за любов, революции, тайни и зависимост от технологиите.

За две от най-интересните представления ще ви разкажем тук, за да може веднага да изтичате за билети и да сте сигурни, че ще сте сред публиката, когато те започнат!

Един от най-силните акценти е един от най-широко обсъжданите европейски спектакли на Peeping Tom – МАЙКА, който ще се състои на 14 октомври, от 19:30, в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Представлението събира различните етапи и състояния в живота на майката, за да ни изненада, изваждайки на показ нейния сложен вътрешен свят на крайности, страхове и мечти.

След БАЩА (2014), МАЙКА е втората част от семейната трилогия на белгийската танцова компания, която ще бъде завършена с бъдещия спектакъл ДЕЦА. Първата и втората част вече получиха възторжени отзиви по света и ние нямаме съмнения, че публиката в Пловдив също ще бъде разтърсена от мощния заряд на спектакъла.

Проследявайки пътя на майката от уплашено малко момиче до 40-годишна жена в затвора на собствената ѝ несигурност, спектакълът достига отвъд очевидното, отвъд това, което си мислим, че знаем за майката. Действието се развива на фона на привидно познат декор – музей, родилно отделение, студио.

Замислен като откровение на хореографа Габриела Каризо за смъртта на нейната майка, впоследствие спектакълът е обогатен през гледната точка на всички изпълнители.

Личните спомени на екипа изграждат матрицата на представлението и отключват смущаващи размисли за това да бъдеш жена, родител и майка.

Може да се присъедините към Facebook събитието за спектакъла МАЙКА, за да следите за всички новини покрай него, а ето и трейлър от спектакъла:

Начало на фестивала на 23 септември пък ще даде новаторският спектакъл от Тайван – „Дует за човек и робот“ (вижте трейлъра по-долу). Главни действащи лица са хореографът Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA – един от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми достижения на роботиката. Ще станем свидели на впечатляващ дует между един мъж, израснал без емоции, и една индустриална машина с човешки интелект.

KUKA, който тежи 795 кг и ще прелети разстоянито от Тайван до Пловдив, за да танцува пред българската публика,  има многобройни приложения в промишлеността, особено в автомобилостроенето и електрониката, като машината с механична ръка изпълнява безгрешно различни по сложност движения.

Само една минута от хореографията на машината изисква около 10 часа фини настройки и програмиране.

HUANG YI & KUKA - A duet of Human and Robot from Huang Yi on Vimeo.

Ако вече сме ви завъртели главата и нямате търпение да се снабдите с билет - ето какво да направите. Фестивалният билет е в продажба на цена от 45 лв., но трябва да побързате, защото бройката на билети на тази цена е ограничена. След 31 август цената на фестивалния билет ще стане 55 лв.

Билетите за МАЙКА са на цени от 10, 15 и 20 лв., а тези за „Дует за човек и робот“ са на цени от 10, 15 и 20 лв.

Ето и Facebook събитието за тазгодишния фестивал ONE DANCE WEEK.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства в партньорство с Фондация Америка за България, в подкрепа на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross