fbpx
Жените могат всичко

Майка и дъщеря в пилотската кабина

25 март 2019

Като ректор на авиационния университет Embry-Riddle д-р Джон Р. Уотрет познава силата на жените в авиацията. А тези дни запозна с нея десетки хиляди души, публикувайки в Twitter снимка на майка и дъщеря в пилотската кабина на Боинг 757, пътуващ в събота от Лос Анджелис до Атланта.

Развълнуван от срещата си с капитан Уенди Рексън и първи офицер Кели Рексън, ректорът написа в социална мрежа: „Току-що летях от Лос Анджелис до Атланта със самолет, пилотиран от две жени – майка и дъщеря. Велик полет. Вдъхновяващ за младите жени.”

Постът му събра над 50 хиляди харесвания и 18 000 ретуита.

"Не съм много активен в социалните мрежи", споделя Уотрет, който се е прибирал у дома след посещение на филиала на университета в Сингапур. „В неделя сутринта обаче телефонът ми щеше да се взриви“.

За него положителната реакция на хората към женския екипаж означава много, тъй като университетът Embry-Riddle има за цел да създаде повече възможности за жените във всички области на авиационната индустрия. „Това е изключително важно и един от ключовите фактори, върху които се фокусираме. Когато има повече възможности за всички, всеки печели.”, казва ректорът.

През следващите 20 години авиационната индустрия ще се нуждае от 790 000 нови пилоти за гражданска авиация и 754 000 нови техници за поддръжка и ремонт на самолетите. От 2017 г. обаче само около 7% от пилотите в САЩ, сертифицирани от Федералната авиационна администрация, са жени. Тъй като необходимостта от работната сила в авиацията ще продължава да расте, пилотите като Рексън вече не би трябвало да са изключение, а норма, за да бъде авиационната индустрия по-силна и устойчива на пазарните промени, отбеляза Уотрет.

Той разбира, че пътува с пилотиран от женски екипаж самолет, след като една майка с две деца пита стюардесата дали могат да посетят пилотската кабина.

„Стюардесата каза, че може - и че те ще бъдат изненадани“, разказва Уотрет. Когато майката и децата ѝ се връщат от посещението си при пилотите, Уотър ги чува да говорят за „майката и дъщерята“, управляващи самолета.

„Помислих си, че това е прекрасно. Изпитах страхопочитание. Попитах дали и аз мога да ги посетя.“, разказва Уотрет и добавя, че при срещата си с екипажа разбира, че сестрата на Кели също е пилот.

Популярността на снимката идва след наскоро приключилата 30-а годишна Международна конференция на жените в авиацията в Лонг Бийч, Калифорния. Women in Aviation International е неправителствена организация, посветена на насърчаването и развитието на жените във всички сфери на авиацията - пилоти, техници по ремонта и поддръжката на самолетите, ръководители на полети, мениджъри на летище и много други. По време на конференцията на WAI Embry-Riddle е домакин на щанд, информиращ участниците в събитието за образователните програми в авиацията. Университетът също така е домакин на STEM събитие по време на Деня на момичетата в авиацията, запознавайки около 300 момичета на възраст от 7 до 17 години с възможностите за авиационна кариера.

Embry-Riddle има мисия да проправя нови пътища за жените, които искат да летят или да участват в други аспекти на авиацията, инженерството и технологиите, отбеляза Уотрет. Президентът на университета П. Бари Бътлър миналата година също заяви, че "има нужда от повече жени в цялата авиационна индустрия: от хангарите за поддръжка на самолетите до високите ръководни позиции."

Източник: news.erau.edu

Снимка: Embry-Riddle/Dr. John R. Watret


Още по темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross