fbpx
И аз съм човек

Левичарите са изключителни

11 май 2018

Задавали ли сте си въпроса защо някои хора боравят с лявата въка, други – с дясната? Или пък, като сте били малки, са се опитвали да ви „поправят“ с мъчителни средновековни методи, за да станете „нормални“ десничари? Всъщност науката има какво да каже по въпроса и стига до интересни заключения, както виждаме в тази статия на Андрю Кребийл. Вижте някои любопитни факти и становища за левичарите и споделете своите наблюдения.

------

Драги левичари, вече съвсем официално според науката сте много специални.

В историята да си левичар се е разглеждало като слабост или нещо, което трябва да се преодолее. По дяволите, само преди 20 години проучванията сочат, че тези, които имат водеща лява ръка, умират по-рано и са склонни към повече инциденти. Защо? Вината не е ваша, левичари – живеем в свят, построен за десничари!

Вратите са направени за дясната ръка. Обикновени битови предмети, като ножици и консервни кутии, се правят за дясната ръка. Дори писането може да бъде повече от предизвикателство за левичарите.

Но проучванията разкриха някои интересни факти за левичарите. И се оказва, че има някои сериозни предимства на това да боравиш с лявата ръка – включително по-голяма вероятност да се отличаваш в спорта и да имаш по-добри умения за решаване на проблеми. Вижте какви са положителните страни на това да си левичар, както и някои забавни факти, които събрахме за вас.

Не знаем защо съществуват левичари

Въпреки че през годините са проведени множество изследвания, все още няма окончателен отговор защо някои хора са левичари. Има вероятност да е частично наследствено от майчината страна на родословно дърво. Друга теория е, че ако има повече тестостерон в утробата, има по-голям шанс бебето да има водеща лява ръка. В друго проучване близнаците е два пъти по-вероятно да бъдат левичари, в сравнение с останалия свят.

Не знаем колко хора по света са левичари

Различни проучвания сочат, че между 5 и 26% от населението борави с лявата ръка. Но тези цифри варират в зависимост от културата и района, който се проучва.

По-вероятно е левичарите да са добри спортисти

Около 25% от всички играчи на Главната лига по бейзбол на САЩ и Канада са левичари. И бейзболът не е единственият спорт, в който водещата лява ръка е предимство. В други спортове, като тенис, левичарите също са силно представени. Всъщност един доклад показа, че 40% от топ играчите на тенис са левичари. Тъй като движенията на атлетите с водеща лява ръка са различни, опонентите не са свикнали да реагират на тях. Спортистите се учат на рутина, а когато тя се наруши, резултатите се понижават.

Левичарството никога не е изчезвало

Едно време студентите левичари са били принуждавани да пишат с дясната ръка, в опит да се поправи това, което е било считано за проблем. Дори и при тези спорни практики, характерът на левичарството не е изгубен. Вместо оцеляване на най-силните, левичарството е нещо като „оцеляване на неочакваното“. В примитивните култури, например, 27% от хората, живеещи във военни райони, са левичари, в сравнение с 3% в спокойни райони.

Левичарите са по-добри в решаването на проблеми

Учените смятат, че левичарите са по-добри в дивергентното мислене – достигат до множество решения на проблема. В резултат на това те са по-склонни да градят кариера в областта на науката, изкуството и технологиите, в сравнение с тези, които боравят с дясната ръка. Известни левичари в тези области са: Мария Кюри, Лудвиг Ван Бетовен, Пабло Пикасо, Боб Дилън, Пол Маккартни, Бил Гейтс, Джулия Робъртс, Анджелина Джоли, Никол Кидман и Жан-Пол Готие.

Левичарството може да бъде предсказано преди раждането

Лекарите могат да разберат дали бебето ще бъде с водеща лява ръкачрез ултразвук. Повечето бебета, или 90% от тях, движат дясната си ръка и смучат десния си палец в утробата. Останалите 10 процента? Бъдещи левичари!

Левичарите са много добра компания

Докато проучванията за това дали левичарите са официално „по-добри“ мислители са неубедителни, има изключителни доказателства, че те са много умни. Известни левичарски мозъци са Алберт Айнщайн, Барак Обама, Бил Гейтс, както споменахме по-горе, и Нийл Армстронг. Никак лоша компания, която да запазим!

Повечето левичари се раждат от късна пролет до ранното лято

Проучване показва, че повечето левичари се раждат между март и юли. От тази информация можем да заключим, че повечето от тях са създадени между юни и октомври. Що се отнася до тези изследвания, резултатите не са красноречиви, но все пак е интересно откритие!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross