fbpx
И аз съм човек

Кърменето не е свързано задължително с отслабване

1 октомври 2020

Чували сме всякакви митове относно кърменето: че напълняваш, че отслабваш, че яденето и пиенето на странни неща засилват кърмата, че ако застанеш на челна стойка ще потече по-добре (последното може и да е вярно, не сме го пробвали…).

Всичко е чудесно, стига да не виси като Дамоклев меч над главата на току-що родилата жена и да я притиска в и без това стресираното ѝ всекидневие на родител на новородено. 

Тук консултантката по кърмене и нутриционист Кристал Каргъс говори по една от задължителните точки: отслабването след бременност и до каква степен то е обвързано с кърменето.


Години наред жените биваха убеждавани в твърдението, че най-ефективният начин за отслабване след раждане е кърменето. Или едва ли не, че най-добрата причина, поради която може да се кърми, е за да отслабнеш.

Крайно време е да се каже, че това е глупост: инструмент на културата на диетите, манипулиращ жените по време на един от най-уязвимите периоди в живота им – физически, ментално и емоционално.

Истината е, че това твърдение вреди на майките по доста притеснителен начин.

Вместо да се концентрират върху възстановяването след раждането, новите майки са заринати с фалшиви обещания, процъфтяващи на гърба на собствената им уязвимост.

Чувала съм прекалено много истории от майки, които са кърмили, но не са видели очакваното сваляне на килограми. И това ги е накарало да се чувстват провалени или да си помислят, че нещо не е наред с телата им. 

Виждала съм и майки, които изпитват истински трудности с кърменето, но въпреки това мислят, че трябва да минат през болката и дискомфорта на всяка цена, защото вярват, че това е единственото, гарантиращо им сваляне на килограмите след бременността.

От много време насам жените са съветвани да кърмят, за да отслабнат. А това не само че създава илюзии около самото кърмене и тялото на току-що родилата жена, ами и разсейва майките от истински важното след раждането. 

Да не говорим, че този мит около кърменето създава деспотичен и нереалистичен стандарт за телата на жените след раждане.

Когато се опитваме да убедим току-що родилата жена, че трябва да кърми, за да отслабне, ефективно изпращаме към нея посланието, че тялото ѝ не е достатъчно добро такова, каквото е.

Представете си какво би било да кажете това в прав текст на жена, която току-що е родила? 

Да прокараш тази идея за отслабване пред новата майка означава да я поставиш под огромен натиск да свали килограмите от бременността - послание, което е възприето от всички току-що родили жени благодарение на културата на диетите.

Нима родилките нямат за какво друго да се тревожат извън добавеното напрежение от това, че тялото им е в друг размер?

Не е ли и без друго пропастта между очаквания и реалност достатъчно дълбока в този период, за да изсипваме на главите на новите майки и допълнителни нереалистични стандарти?

Познавам страшно много жени, които преждевременно се принуждават да започнат тежки тренировки или диети в отчаян опит да покрият стандартите за тялото на новата майка. 

И всичко това докато телата и психиката им са под истински стрес.

Работила съм с току-що родили жени с разкъсани шевове след секцио, защото са започнали да тренират прекалено рано, както и с такива, които имат проблем с кърменето, защото не ядат достатъчно, или пък други с психически проблеми, отключени заради стрес покрай фигурата им.

Това не е нормално.

Важно е да нормализираме промените в тялото, през които минават жените по време на бременност и след раждане, за да се противопоставим на тираничните стандарти, обричащи новата майка на провал. 

Трябва да се противопоставим и на пропагандата около отслабването и кърменето. Така телата на жените ще имат “пространство”, за да правят това, което трябва.

Нека да сменим фокуса и да помогнем на новите майки да се оправят, да почиват и да се възстановят.

Помага ли кърменето да отслабнем – какво казват учените

Според проучвания има някаква връзка между кърменето и отслабването, но резултатите са противоречиви. Това може да се дължи и на разлика в качеството на провеждане на самото изследване.

От 6 наблюдателни проучвания, в които промяната в теглото след раждане е пресметната, а не измерена директно, едно показва връзка с кърменето, казва се в научната статия Impact of breastfeeding on maternal nutritional status, публикувана в PubMed.

6 от 7 изследвания, в които промяната в теглото е измерена, показват по-голяма загуба на килограми или мазнини при жени, които кърмят по-дълго, по-точно между 3 и 6 месеца. 

Резултатите от по-качествените изследвания се покриват и с тези от две експериментални проучвания, проведени в Хондурас, които показват, че продължителността на кърменето влияе на загубата на тегло.

Макар че явно кърменето засилва загубата на тегло след раждане, ефектът е относително малък и може и да не бъде засечен в изследвания без адекватни статистически възможности, с неточни данни или не отчитат ексклузивността и/или продължителността на кърменето. 


https://maikomila.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%b4%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%bb/

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross