fbpx
Жените могат всичко

Крем за самочувствие няма

6 декември 2018

Днес в рубриката Жените могат всичко ви представяме 36-годишната Любомира Кметска, която решава да стартира собствен бизнес, когато ражда първото си дете преди три години. Въпреки че е завършила моден дизайн в Нов български университет и 10 години се занимава със създаване на бельо (което звучи доста интересно занимание и е!), Любомира има нужда от ново предизвикателство и независимост и така се захваща с друг сегмент от индустрията за красота – козметиката. И то не каква да е, а козметика, която защитава кожата на лицето от лошия градски въздух и други модерни житейски фактори, като недоспиването (заради децата, заради работата и децата и, дай боже, заради някое и друго парти).

Така преди година и половина Любомира лансира на пазара своята козметична марка City Cocoon, междувременно забременява с втората си дъщеря и днес отново може да се похвали с недоспиване, причините за което са ѝ много, много интересни. Ето защо:

-- Любомира, завършила сте моден дизайн – как избрахте тази свръх модерна и рискова за реализация специалност?

Това беше моя детска мечта, която имах възможност да реализирам почти веднага, след като започнах да уча. Метнах се в дълбокото още първи курс в университета във фирмата на майка ми за производство на бельо. Не бях особено подкрепена със знания и умения, реално се учех в движение. Обичах професията си, защото да правиш бельо е супер интересно и фино занимание и защото точно работейки с бельо, много добре усвояваш правилото, че дизайнът и функционалността трябва да вървят заедно.

Много беше забавно и как околните приемаха моята професия, особено мъжете, които си представяха, че по цял ден правя кройки, зяпайки женски тела…

-- И защо решихте да скъсате с бельото и да се захванахте с козметика?

Мисля че се уморих. Занимавах се с това в продължение на 10 години и в един момент ми трябваше ново предизвикателство, нещо, което да започна от нулата, да е мой личен проект. Идеята да се захвана с козметика може би дойде, след като родих първата си дъщеря и един ден зърнах в огледалото какви са последствията от недоспиването за кожата ми. И реших, че не може да съм само аз. И вие, предполагам, не сте изглеждали като след спа процедура след поредната безсънна нощ?

-- Не питайте! Споделете всъщност как навлязохте в толкова сложна материя като козметиката с това недоспиване?

Първо, опитът ми като дизайнер беше чудна школа, която ми помогна да развия умение за решаване на проблеми, да мисля в детайли, да съм много отговорна във всяко едно действие. Освен това, в козметиката също има много творчество, което те държи буден - от избора на най-качествените съставки, които имат определени функции, през правилното им комбиниране, до създаването на опаковката и пътя на всеки продукт до неговия притежател.

Отне ми обаче много време да навляза в тази сфера. Започнах с изучаването на съставките и в момента те все още са най-важното нещо, върху което се фокусирам. Уча се непрекъснато и отвсякъде, присъствам виртуално на международни уебинари и посещавам изложения. Естествено, работя с висококвалифицирани химици и биохимици, които добре познават темата и имат дългогодишен опит в козметиката. Иначе би било несериозно. От тях научавам много. Всичко, което успявам да попия, е безценно.

Иначе готовността за действие се появи, когато реших да правя козметика, насочена към нуждите на градския човек. Това сложи рамката и началото.

-- С какво се борят продуктите ви?

Основният ни фокус е как начинът на живот в града влияе на нашата кожа. Наблегнали сме на anti-pollution кремове и серуми, които защитават от външни фактори, като замърсяване и UV лъчи, както и на подхранването на кожата. Използваме само висококачествени, натурални и еко сертифицирани съставки. Много от тях са вече доказали се и неизменна част от добрата поддръжка на кожата, а други са иновативни и насочени към конкретен проблем. 

-- Работите ли на терен, в лабораторията? Какъв всъщност е процесът в създаването на един крем – как го „забърквате“, кой го „опитва“ пръв?

Работя по състава на формулата и се доверявам на опита и знанието за финалните решения и създаването на мостри. Всичко се случва в лаборатория, при необходимите изисквания за хигиена, и е съпроводено от необходимите тестове. Когато имам готова мостра, аз опитвам първа, после моите близки и приятелки, които са готови да дадат градивно мнение. Благодаря за доверието, момичета!

-- Майките започват ли да се грижат повече за себе си? Какво бихте им казали?

Колкото повече се грижат за себе си, толкова по-добре. Наистина, много е важно! Знам, че това е свързано с доста борба, когато сме майки – но именно фактът, че отделяш специално време за себе си, прави грижата за кожата толкова приятна. Тя трябва да е приоритет – особено, когато по лицето ни се появят следите от недоспиване. Смятам, че обръщайки внимание на собствените си нужди, учим децата си да да имат правилно отношение към себе си. Освен това, когато си майка, осъзнаваш, че това да се грижиш добре за някого много зависи от начина, по който се чувстваш физически и емоционално. Лично мен това ме мотивира да обръщам повече внимание на здравето си, за да мога по-дълго да помагам на хората, които имат нужда от мен.

-- Мъжът до вас подкрепя ли ви в начинанията ви?

Когато реших да се заема със създаването на козметична марка, той каза, че неговите разбирания за козметиката се изчерпват с пастата за зъби и шампоана. По време на процеса на работа обаче му стана супер интересно и днес с него сме отбор и правим нещата заедно - както в бизнеса,  така и вкъщи.

-- Имате ли си ваша патентована формула за успешно родителство?

Вярвам искрено в личния пример. Иначе вкъщи положението е "Майко Мила“! Малката ми дъщеря е едва на три месеца и покрай нея всъщност осъзнавам нещо, което нямаше да как да знам с първото дете и много се напрягах, когато хора с повече опит се опитваха да ми го кажат – че най-лесно се гледат децата, докато са малки. Голямата ми дъщеря, на цели 3 години, е човек с мнение по повечето въпроси. Вкъщи ѝ казваме “опозицията“.

Успяваме да работим, разчитайки на помощта на баба. Тя идва вкъщи и играе с тях със завидно търпение и внимание. Къпането, храненето и приспиването обаче са си наши задължения, така че всичко е свързано с правилна подредба на приоритети и тънко наместване на задачите по спешност и важност.

Недоспиването продължава, но вече се отнасям към него с примирение и вярвам, че отново ще дойде момент, в който ще се наспя.

-- Кои са добрите и кои - лошите страни на професията ви?

Сещам се само за добри. Явно съм влюбена в тази работа. Когато си погледна работния календар, виждам само динамика и разнообразие, които са ми нужни, за да вървя напред. Монотонното всекидневие много бързо ме изхабява и уморява. Все още уча много за козметиката, което също поддържа хъса ми. Голяма част от работата мога да свърша с компютъра си на произволно място – и това чудесно се съчетава с две малки деца.

-- Какво бихте казали на момичетата, които искат да тръгнат по вашия път и да развият самостоятелен бизнес?

Да правят това, което ще ги буди сутрин с ентусиазъм, и не, не говоря за деца, хахах. Да имат смелост, да не се страхуват и да са готови да се провалят - много пъти. Всеки ден по няколко пъти. Няма нищо лошо в провала, стига да не го приемаш като край, а като начало. Времето е ценно, но по-добре да отиде в грешни опити, отколкото да бъде пропиляно в липса на опити. С две думи: Давайте, забавно е! Удовлетворението е голямо, когато създаваш нещо свое, почти като да отгледаш дете е.

-- Кои са артистите (музиканти, актьори, дизайнери), които ви вдъхновяват? Какво обичате да четете, гледате и слушате?

Много се възхищавам на Фреди Меркюри – заради таланта му, сценичното присъствие, смелостта му. Като цяло обаче съм почитател на отборната работа, на добрия екип и трудно се възхищавам на отделни личности. В момента чета предимно блогове, най-различни (например fotografiacreativa.net и juanmerodio.com от чуждите, блога на Жюстин Томс от българските). От тях получавам лично отношение и много полезна информация. Страшно ме разтоварват, чудни хора пишат, много си заслужава.

-- И за финал – като човек, който работи в козметичния бранш - каква е вашата дефиниция за красота?

Самоуважение и хармония. И още нюанси в тази посока, но нека да наблегнем на най-важното. Няма помада, която може да оправи нещата, ако ни липсва тази основа.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross