fbpx
И аз съм човек

Кратък наръчник за родители на момичета, квадратни уравнения и семейно планиране

12 януари 2020

Димитър Георгиев минава през Майко Мила! днес, за да ни разкаже, че животът се заражда от квадратните уравнения. Може и да е малко индиректна връзката, но е здрава и неоспорима като Пи 3,14, като E=mc², като а²+b²=c²... Схващате накъде бием, да не задълбаваме повече с математика, че да не се изложим много.


Понякога си мисля, че целият ни живот е подготовка за момента, когато прясно навлезлите в пубертета ни деца ще срещнат квадратните уравнения. Това колики, зъби, дребни шарки, чакане пред лекарски кабинети, горещи молитви за място в детска градина, ръсене със захар за добър успех в основното училище, споделяне на икони и коментари АМИН!11! за тройка по металообработване са само възможност за укрепване на организма и изграждане на особен вид идиотизъм, нужен на всеки родител при неизбежната среща с квадратните уравнения.

Всички проблеми и неволи в отглеждането на детето до момента са изградили подчертано изцъклен поглед и лек тремор в ръцете. Период в родителството, който служи само за "загрявка" и се харектеризира с изразите "Къде сгреших, Господи!?" и "Още едно, моля! Тройно!"

Моментът на квадратните уравнения е граница.

Към налудничавия поглед се добавя лек тик в клепачите, треморът от forte прелива направо във fortefortissimo с ясно изразено staccato.
Досега съм срещал известни трудности, само когато ми се е налагало да обясня на дъщеря ми, че в този живот едни яйца не може да си свари, ако не знае за гипсовите находища в Кошава, Видинско, дължината на река Марица или ползите от развъждането на каракачанска овца. Все полезна и нужна информация, безспорно. Но нищо, повтарям – НИЩО, не може да се сравни с предизвикателството КВАДРАТНИ УРАВНЕНИЯ.

Това е граница, след която дори и заплахите се променят. Съвсем подсъзнателно "Ако не си измиеш зъбите, ЩЕ ТЕ ВЗЕМЕ произволно чудовище (караконджул, саблезъб тигър, злата вещица, добрата ламя, продавачката в плодзеленчука)" рязко прелива в "Ама КОЙ ЩЕ ТЕ ВЗЕМЕ без квадратни уравнения?!"

Хиляди поколения български баби не могат да грешат! Заплахата да не те вземат явно върши работа, защото и днес доста жени и майки твърдят, че квадратните уравнения са нещо важно и НУЖНО. Сигурно са убедени, че точно квадратните уравнения са причината да могат да режат лук, да перат чорапи и да готвят приличен гювеч, което пък от своя страна е достатъчна причина "да ги вземат". Смятайте колко от нас въобще нямаше да бъдат родени, ако майките ни не бяха овладели магията на квадратното уравнение. Колко ли проблеми щяха да си останат нерешени без фундаменталното:

Въз основа на анализа на коефициентите на степените на променливите могат да се направят интересни изводи за разположението на параболата.

Само това изречение прави половината предмети в учебния план безсмислени. Това анализи, коефициенти, степени, променливи, изводи, географски разположения, ПАРАБОЛА!, какво повече може да иска от живота една жена, за да е сигурна, че ЩЕ Я ВЗЕМАТ!!!

С което квадратните уравнения, наред с извор на многостранно фундаментално познание, се превъщат и в особен вид гаранти за съществуването на традиционното християнско семейство! Което е прекрасно!

Защото вече спокойно мога да погледна дъщеря си и вместо неразбираемите клишета като "Без квадратни уравнения нямаше да мога едни накладки да сменя" или "Без разположението на параболата нямаше да ми хрумне интересният извод да сложа червен пипер на боба", мога да изведа съвсем математически смисъла на цялото ѝ съществуване:

Логическа верига №1:
Мама --> (следователно) Квадратно уравнение --> умения за анализи, коефициенти, степени, променливи, изводи, географски разположения, параболи --> белене на лук --> ще я вземат --> взеха я --> Има те ТЕБ!

Логическа верига №2:
Мама --> без квадратни уравнения --> без базови познания за анализи, коефициенти, степени, променливи, изводи, разположения, параболи --> без умения за оцеляване --> произволна нелепа смърт в ранния пубертет --> липса на възможност да я вземат --> Не я взеха --> Няма те ТЕБ!

И детето ще ме изгледа с едни големи, разбиращи очи, ще седне и ще изяде квадратните уравнения с все коефициентите, степените и параболите. Ще изгради увереност, че ще я вземат и ще пере през живота с песен на уста:
Пусть всегда будет мама (ax2 + bx + c = 0)
Пусть всегда буду я.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross