fbpx
Спорт

Красив ум в красиво тяло с помощта на Next Level

13 февруари 2021

Кампанията „Красив ум в красиво тяло“ е посветена на хората, които имат нужда от подкрепа, за да минат през предизвикателствата на изолацията в последната една година. Кампанията е подета от верига фитнеси Next Level, а в нея освен движение, ще има възможност и за консултация с психолог – групови и индивидуални онлайн сеанси със специалист от екипа на Ани Владимирова за допълнителна подкрепа и персонални насоки.


Скоро ще стане една година, откак животът ни се промени и ни донесе освен доста време със семейството у дома, също и бая тревоги, чувство на изолация, апатия и безсъние. Спомняте ли си допреди една година колко пъти сте си мечтали да можете да си останете повече вкъщи, да работите от хола, да се наспивате и да не трябва да бързате? 

Е, съдбата ни изсипа с черпака цялата тази благодат и, честно казано, на моменти малко ни идва в повече. Може да се каже, че се наспахме за сто години напред и сега вече искаме малко, така, да се изморим физически. И, не, не се лигавим – все повече психолози предупреждават, че продължаващата неясна ситуация, в която живеем, води до редица изменения като трудно планиране, напрегнати взаимоотношения вкъщи, психическо натоварване, и какво ли още не.

Казано по народному – толкова хубаво не е на хубаво, а преведено в случая – толкова почивка не е добре. Ако сте забелязали, всичко, което ни товари психически, се отразява и на физическото ни състояние и ако в последните месеци се чувствате нервни и като навити на пружина, въпреки че си стоите вкъщи повече от всякога, да знаете, че не сте сами. 

Първо, най-вероятно сте в състояние на стрес (демек отделяте много стресови хормони – адреналин и кортизол) и второ – доказано е, че стресът, комбиниран с липсата на движение, се отразява пагубно на психическото състояние. В резултат тялото автоматично включва инстинкта за самосъхранение, а той не способства за това да сме спокойни и във форма. Да, чудесен е, за да ни измъкне от опасна ситуация, като например когато ни нападне мечка, но колко мечки сте срещнали в кухнята си за последните 12 месеца? А когато тялото ни се чувства нонстоп в опасна ситуация, то започва да се окопава в защита, а ние пък ставаме потиснати, раздразнителни и черногледи.  

Според психолога Ани Владимирова този инстинкт действа за сметка на креативността, себеразвитието, опознаването на възможности и хора. 

Изолацията намали много физическия контакт, а с него ни липсва окситоцин и допамин, които ни дават радост, спокойствие, желание да поддържаме дадено поведение. Оставането в едно пространство, мигрирайки между дивана, банята и хладилника, донесе инертност, скука и усещане за натежало тяло, което губи сетивността си и потиска всичко с храна или алкохол“, обяснява тя.

В тези битово-работни и несигурни времена най-много работи оста на стреса, допълва психологът. Това е оста между хипоталамус, хипофиза и надбъбречни жлези. Така например, колкото повече кортизол от надбъбречните жлези поради стрес има, толкова по-склонни ставаме към потиснат общ емоционален фон, по-критични, по-недоверчиви и черногледи. Колкото по-малко допамин от мезолимбичната система – толкова по-малко щастливи моменти, загуба на мотивация и обезсмисляне на действията.

И така, хубаво се описахме колко сме клети и нещастни, но какво да направим, за да се излезем от този цикъл и да си влезем в предишната форма – и физическа, и психическа?

Като начало, даваме си сметка за всичко това. Сядаме довечера на дивана и си казваме: „Виж какво, Елена, много си стресирана и затова само ревеш и се тъпчеш с вафли по шест пъти на ден. Трябва да се освестиш и да започнеш да спортуваш. Ще ти се проветри и главата, и ще ти поолекне“. 

Това е препоръката и на психолога – спортът е незаменима храна за презареждане, за да се справим с тревожността и депресивните епизоди. По думите ѝ, колкото по-често натоварваме тялото си, толкова по-малка е вероятността да „изпадаме” в черногледство. Това, разбира се, не означава да стоите закачени денонощно за велоергометъра, но може би таман на място ще ви дойде кампанията „Красив ум в красиво тяло“ на веригата концептуални фитнеси Next Level

Идеята им е повече от чудесна – да подкрепят менталното здраве на хората посредством физически упражнения. В Next Level работят усилено и върху специална платформа, която ще стартира до няколко седмици и ще даде възможност на потребителите да разберат повече за състоянието си. Освен това там можете да получите и безплатни тренировки, подходящи за справяне с индивидуалния тип неразположение. 

Редовните тренировки са основа за по-добра самооценка, казват психолозите, и ние няма да им противоречим, защото сме го усетили по себе си. Освен това във фитнеса имате контакти и с някакви други живи същества, които са дошли, за да клякат мълчаливо и да не ви занимават с нищо. Никой например няма да поиска да му направите сандвич във фитнеса, а ако ви поиска, спокойно може да го треснете с щангата по главата. 

Ако фитнесът пък не ви е по сърце, може да пробвате друг тип спортна активност, танци и всякакви движения, които ще ви извадят от застоя.

„С добрата цялостна, силова тренировка или комбинация от прости, но много горещи танцови движения, които са своеобразно кардио натоварване, кортизолът ще бъде изместен от ендорфините и допамина. 

Така рационалната част от мозъка ще е способна да прави планове и да взема решения все по-добре. Важно е да сме постоянни и устойчиви, а това често се постига само чрез дисциплината на инструкторите в залата. Когато се научим чрез устойчивостта да презареждаме, тогава ще сме готови и за постижения. Тогава няма да има място за тежки емоции и безсмислие“, обяснява още Ани Владимирова.

Както вече казахме, кампанията „Красив ум в красиво тяло“ ще се развива на два етапа – в първия ще можете да направите профил в специалната онлайн платформа, от която ще научите повече за състоянието си и ще изберете най-подходящата програма за вас.

Във втория етап ще получите персонално отношение във всички зали на Next Level, както и мотивация за подобряване на резултатите си. Всеки, попълнил анкетата, ще получи право на безплатни тренировки от програмата, подходяща за тях. Отделно от това имате и шанс да спечелите индивидуален онлайн сеанс със специалист от екипа на Ани Владимирова за допълнителна подкрепа и персонални насоки. 

Очаква се платформата да започне работа през февруари, а за повече информация следете профилите на Next Level във Facebook и Instagram, както и на www.nextlevelclub.bg.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross