fbpx
Новини

Кравите си говорят как се чувстват, остава и ние да започнем

31 януари 2020

Кравите си казват една на друга как се чувстват с мучене (а представяте ли се да беше с Шекспирова поезия?!). Това може и да ви зчуви като шега, но не е. Доказано е от учените от университета в Сидни, предава Independent.

Според изследователите животните имали индивидуални вокални характеристики и променяли интонацията си според емоциите си. Водещият учен Александра Грийн казва: "Кравите са изключителни, социални животни. В известен смисъл не е изненадващо как запазват индивидуалността си през целия си живот. Сега за първи път имаме възможност да анализираме гласовете им, за да имаме убедително доказателство за тази им черта."

Проучването установило, че кравите използват гласовате си, за да са в контакт със стадото и за да изразяват вълнение, превъзбуда, ангажираност или страдание.

Говорейки за животните, които изучава, Грийн казва: "Всички те имат много отличителни гласове. Дори и без да гледам стадото, мога да кажа коя от тях чувам."

Учените записвали и анализирали зова на кравите, използвайки тоновете, за да преценят колко превъзбудено или развълнувано е животното в дадена ситуация.

"Всичко е свързано с емоциите им и с начина, по който се чувстват в конкретния момент", добавя Александра Грийн.

Предишни изследвания са установили, че в стадата едър рогат добитък майките и децата им си комуникират с по-ниски звуци. Сегашното проучване се е задълбочило и е установило, че кравите имат индивидуално мучене, което остава такова през целия им живот, дори когато "разговарят" една с друга. Доказано е и че си говорят една с друга по време на сексуално активния им период, когато чакат за храна, когато отказват храна или когато са разделени от основната група.

Един от професорите в университета определя проучването на Александра като Google Translate за крави. И то си е точно такова. Когато разберем какво си говорят кравите, ще можем да разберем и как да се държим по-добре с тях, смята Грийн.

Изследване от 2018-а е доказало, че всички животни комуникират помежду си по подобие на хората. Първоначално се е смятало, че редуването в изразяването и изслушването на другия е характерно само за човешките разговори, обаче се оказало, че такива характеристики съществуват и в животинското царство.

Сега остава да си припомним и ние като хора колко е хубаво да си общуваме честно и откровено и да си споделяме без проблеми какво чувстваме.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross