fbpx
И аз съм човек

Колко секси можем да сме в социалните мрежи (и изобщо)

20 юни 2019

Преди време в Дяволът носи клин ви разказахме за една майка на 4 момчета, която се обърна към всички момичета с молбата да спрат да носят клинове, за да помогнат на синовете ѝ да се преборят с изкушенията.

Днес отново имаме повод да говорим за това, че начинът, по който жените изглеждат, не е покана за секс, след като потребителката на Twitter @sswyers разказа в платформата за реакцията на шефа ѝ към снимката на млада жена в социалната мрежа LinkedIn:

Днес шефът ми направи коментар по линия на "Не разбирам как жените могат да се оплакват от начина, по който ги третират, след като правят подобни неща", започва тя.

Обърнах се, за да видя какво има предвид - гледаше тъмбнейла на профилната снимка на жена в LinkedIn, облечена в сива тениска. Виждаше се единствено лицето ѝ и част от ключицата ѝ.

Попитах го за какво говори. Той ми изчете едноминутна лекция на тема „ако ще публикувате такива снимки, заслужавате това, което получавате“. Не можех да повярвам и му повторих, че това е буквално само снимка на усмихнато лице. Той се подразни, че едва ли не се правя на тъпа и кликна върху снимката, за да ми я покаже в пълен размер, казвайки, че кадърът е „slutty“ (от slut – уличница, курва).  

Помолих го да дефинира думата "slutty". Той каза "отвъд разбирането за сексапилно и склонна да прави секс."

Бях втрещена. Снимка на усмихнато женско лице предизвикваше ярост и отвращение у човек, който не познава лично жената и убеждението, че тя е „уличница“, която заслужава сексуален тормоз. Само защото се е осмелила да бъде привлекателна в публичното пространство.

През годините в шокиращо количество случаи на сексуално насилие защитата на обвиняемите е използвала аргумента „тя си го е търсила“, повдигайки въпроса как е била облечена жертвата, коментира Bored Panda по повод разказа на @sswyers.

Заради такъв случай през 1999 г. организацията Peace Over Violence създава кампанията Denim Day, предизвикана от решението на италианския Върховен съд, в което „обвинението за изнасилване е било отменено, тъй като съдиите са сметнали, че след като жертвата е облечена с тесни дънки, тя трябва да е помогнала на изнасилвача да ги свали, което предполага съгласие“. Заради това основание, на следващият ден жените в италианския парламент отиват на работа в дънки. Кампанията се провежда и до днес всеки април, насърчавайки студенти и служители да носят дънки в знак на протест срещу заблудите, свързани със сексуалното насилие.

Най-известното противопоставяне на аргумента „тя си го е търсила“ е кампанията „SlutWalk”, която стартира през 2011 г., след като полицейският офицер Майкъл Сангуинети заявява пред студентки по право, че „жените трябва да избягват да се обличат като проститутки, за да не бъдат жертви“. На следващия ден над 2000 души протестират с лозунга „Да означава да, не означава не“, а днес движението е известно в цял свят и продължава да се бори с нагласите и стереотипите, свързани с жертвите на сексуално насилие.


По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross