fbpx
Животът с деца

Колко е страшно, че детето ви няма да види двореца на Дисни

19 юни 2019

Кога детството се превърна в списък с „преживявания“, пита Джени Евънс от ScaryMommy. И предупреждава, че вече имаме двоен проблем с FOMO (fear of missing out) - перманентната тревога, че пропускаме нещо много яко, докато приятелите ни в социалните мрежи правят челни стойки на остров на другия край на света... Защото я пренасяме и върху децата си.


Наскоро четох статия в едни блог, чиято авторка обясняваше, че с мъжа си са решили да изплатят ипотеката на дома си по-рано и затова са отложили ваканцията с детето в Disney World. Майката разглеждаше това решение като огромна жертва, споделяйки: "убива ме мисълта, че моето 3-годишно момче ще пропусне това приключение"..,.

Еха.

Няма значение, че едно 3-годишно дете няма да си спомня нищо за ваканцията в Дисни следващата година. Няма значение, че то ще бъде също толкова щастливо да издухва сапунени мехурчета и да тича босо в парка.

Разбира се, няма нищо лошо в Disney World. Но открих, че имаме сериозен проблем с FOMO - пипалата на този страх, че пропускаме живота, стигат и до децата ни.

Кога детството се превърна в списък с „преживявания“? Струва ми се, че подхождаме към родителството като академици към свръхнадарени деца, поставяйки ги в ускорена програма по преживяване на сложни и скъпи приключения.

Знам, че правим това от любов към децата си, но трябва да спрем веднага. Целта на родителските грижи не е презадоволяването на децата, така че още на 18 години те вече да са отметнали всичко в списъка "101 неща, които трябва да направиш преди да се пенсионираш".

Наистина ли е нужно да "наблъскаме" в период от 18 години всички прекрасни неща, които смятаме, че децата ни трябва да изпитат? Не е ли нашата най-важна работа да ги накараме да се чувстват сигурни и обичани?

Ако искате да отидете на фантастична ваканции и можете да си го позволите - направете го, това е прекрасно. Но моля ви, не се чувствайте така, сякаш детето ви пропуска нещо много важно, ако в момента нямате средства за такава ваканция. Няма официален списък на нещата, които хлапетата трябва да направят или видят, за да имат щастливо детство. А дори и да сте попадали на класация тип "101 удивителни неща, които вашите деца трябва да направят, преди да пораснат", не всички преживявания, които развиват характера на детето, могат да бъдат намерени в нея.

Не забравяйте, че отглеждате деца, а не съставяте автобиография. И че възпитанието на добри, сигурни и здрави хора може да стане със серия от малки пътешествия и приключения, без да включва задължително грандиозна ваканция в Disney World.

Да, вероятно, когато през есента децата ни се върнат на училище, това, което едни са правили през ваканцията, ще се стори много обикновено и скучно на други. Но това не е драма. Заради пари, разстояния, семейни обстоятелства или сто други причини, децата ни ще “пропускат” много неща, които бихме искали да изпитат. Но ако те растат, знаейки, че са обичани, със сигурност сте им дали най-важното нещо на света.


Още:

https://maikomila.bg/%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE/

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross