fbpx
И аз съм човек

Колко е романтично да ти подсвиркват по улицата?

8 август 2019

Повече от 700 мъже са били глобени от френските власти за тормоз над жени на публични места в рамките на една година, съгласно приетия преди година закон против сексуалния тормоз, пише The Times.

Наказанията за подсвиркване, подвикване, отправяне на сексуални жестове и намеци към жените и следене по улицата могат да се налагат на място и са до 750 евро.

"Вече не е разрешено и не бива да бъде приемано жените да бъдат обиждани, следени и унижавани по улиците, в градския транспорт или на публични места", писа в Twitter министърът по половото равенство Марлен Шиапа.

Тя определи резултатът от влизането на закона в сила (731 глоби за 12 месеца) като "окуражаващ". Въпреки че е подкрепен от 90% от французите (според проучване на Ifop), законът срещна и съпротива.

"Някои хора казват, че ще унищожим културата на френския любовник, ако накажем тормоза по улиците", коментира при дебатите за закона Шиапа. "Но е тъкмо обратното. Ние искаме да предпазим съблазняването, кавалерството и френската романтика, като обясним, че ключово за нея е съгласието. Можем да ухажваме, да говорим, но ако някой каже "не", това означава "не".

Глобите могат да стигнат и до 1500 евро при утежняващи обстоятелства – например, ако пострадалата е по-малка от 15 години, съобщава фондация Thomson Reuteres.

Изданието цитира френската феминистка Анаис Бурде обаче законът е постигнал само символичен успех и броят на глобите е нелепо малък, предвид че е получила 15 хиляди жалби от жени, станали жертви на вербален и физически тормоз на обществени места. Според нея трябва да се инвестира в образование за поведението още от ранна детска възраст.

Законът влезе в сила миналото лято, след скандален видеозапис, в който се вижда как мъж удря млада жена, която търпяла подвикванията му седмици наред и накрая му казала да спре. Става дума за 22-годишната студентка Мари Лагер, която впоследствие разказа, че докато минавала, мъжът подхвърлял обидни и унизителни коментари и издавал "звуци със сексуален подтекст", както и че това не се случвало за първи път.

След като решава да си потърси правата, Мари е получила от собственика на кафенето, пред което се развива случката, копие от записа. Свидетели се съгласяват да потвърдят пред полицията и съда какво се е случило.

Първият глобен, след влизането на закона в сила, е мъж, който плеснал жена по задните части в автобус и направил обидни коментари за бюста ѝ. Стигнало се и до сблъсък с шофьора на автобуса, който блокирал вратите, докато пристигне полиция. Насилникът получи присъда от 3 месеца затвор плюс 300 евро глоба.

Новият закон не засяга само подобно поведение на обществени места, а удължава давността на сексуалното насилие. Непълнолетните жертви на изнасилване сега могат да подадат жалби срещу извършителите до навършване на 48 години. Преди давността изтичаше, когато жервите навършат 38.

Според закона също така лице на възраст под 15 години не е способно да се съгласи да извърши сексуален акт с пълнолетен – правило, което на практика криминализира секса с малолетни.


По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross