fbpx
Новини

Колко е важно да бъдеш сериозен – като пресичаш

29 октомври 2020

Може би един от най-големите ни страхове като родители се събужда в онези моменти, когато децата станат достатъчно големи и осъзнати, за да ходят сами на училище, да излизат сами в квартала с колелото и да носят кошница с курабийки на болната си баба през гората. 

И ако в последния случай притеснението е заради Големия лош вълк, в първите два е, защото не знаем накъде ще гледат като пресичат и дали изобщо сме успели да ги научим да са адекватни участници в движението.

За радост има все повече кампании и интерактивни материали, които идват на помощ на всеки родител в опитите по най-добър и запомнящ се от децата начин да предаде най-важните послания: пресичай на обозначените места, ОГЛЕЖДАЙ СЕ, не търчи след топки и колелета и бъди винаги нащрек, когато участваш в движението.

Но има и още важни моменти, които децата трябва да усвоят, и от днес вече е достъпен чисто нов виртуален урок по темата, разделен в три видеа.

Те са част от голяма кампания, започваща в 30 училища в страната, в която ще се включат над 8000 деца от първи, втори и трети клас. За тях ще е особено приятно да срещнат симпатичния “домакин” на видеата - ведрото мече TEDI.

Малките го познават много добре от любимите си плодови напитки и трябва да ви кажем, че сме останали с впечатлението, че му имат пълно доверие. Затова вероятността да го гледат и слушат с интерес е голяма.

Негови “помощници” са инспектори от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция”, тъй като “Пресичам безопасно с TEDI” – проект, разработен с много внимание от “Тимбарк България”, е инициатива, подкрепена и от Министерство на образованието и науката, и от Министерството на вътрешните работи, помогнали за осъществяването му със своята експертиза.

Така че, уважаеми родители, всички можем да сме спокойни, че информацията във видеата е съвсем достоверна, адекватна и правилно поднесена. Нищо чудно и ние да научим нещо от нея.

Последното ни се струва напълно възможно, тъй като серията от три миниурока разглежда действително много съществени моменти от ролята на децата в движението и обръща внимание на най-честите рискови ситуации.

В първата част се говори за това как би следвало да се държат децата като пешеходци, накъде да гледат, кого да изчакат, на какво да обръщат внимание, когато пресичат.

Второто видео разказва за участието им в движението като пътници. Говори се колко е важно детето да е настанено по подходящ за възрастта му начин в колата, от коя страна трябва да се качва и слиза и как трябва да се държи, докато автомобилът е в движение. Съветваме ви на този момент да им обърнете специално внимание - никакво разкопчаване на коланите и “Зайченцето бяло” на макс, защото това разсейва водача и създава предпоставки за произшествие.

Третата част от виртуалния урок е посветена на децата като водачи. Може и да ви е малко странно, но те са си водачи на колелета, тротинетки и всякакви други неща на колела, които бутат и карат. Така че, да, водачи са си и като такива, трябва да внимават за определени неща.

Чудесна идея е да изгледате видеата заедно с децата и после да обсъждате различните ситуации в движението, на които ставате свидетели, докато се придвижвате из града. Така ще научат най-много, а вие може да сте една идея по-спокойни, когато ги чакате да се приберат след училище.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross