Ние и детето

Колко е важна гальовността за мозъчното развитие на бебето

31 юли 2018

„Какво по-напред да научим сега?!“ е често срещана реакция при доста родители, които са се прибрали вкъщи със своето прекрасно новородено. Какво е най-важно – режимът на кърмене, сънят, грижата за кожата, литературата за двигателно развитие… Всичко е важно, скъпи родители, и има вероятност "грижовността ви внезапно да се превърнат в стрес", пише Бренда Кели Ким за Labroots.

Изследванията обаче показват, че бебетата също са подложени на стрес. И най-доброто, което можем да направим, за да не изпитват това, е много просто (а и отпускащо за нас самите) – гушкането, масажирането, нежното докосване на малките им нослета, ръце, крака.

Бебетата не виждат много добре през първите няколко седмици от живота си. Те зависят от други сетива. Едното от тях е именно усещането за допир.

За да научат повече за това как бебетата преживяват допира с родителите си, изследователи от Детската болница в Охайо правят проучване, което измерва мозъчните реакции на бебето при контакт с мама и тате.

В изследването участват 125 бебета, някои от които родени на и около термина на майката, други преждевременно. Оказва се, че особено за бебета, родени преди 35-ата гестационна седмица, гушкането може да бъде от критично важно значение, тъй като в първите дни те прекарват повече време в интензивното отделение за новородени, отколкото с родителите си.

Преди да се приберат вкъщи с родителите си, участвалите в проучването бебета са преминали през ЕЕГ изследване (електроенцефалограма), което измерва реакциите на техните мозъци към въздух, който симулира леко докосване.

Данните показват, че мозъците на преждевременно родените бебета са склонни да реагират по-слабо на въздуха. При последващи изследвания, резултатите показват, че ако същите бебета са имали възможност да прекарат повече време с родителите си (а не само в интензивното), те реагират много по-силно на допира на въздуха върху кожата им.

Неонатологът д-р Натали Мейтър обяснява: "Пълноценната и истинска близост, която родителите осигуряват на своите преждевременно родени бебета, е от съществено значение. Тя помага на мозъците им да реагират на нежното докосване по начин, подобен при бебетата, прекарали 9 месеца в утробата на майка си."

Изводът: дори и новородените да са под лекарски грижи и да получават всичко необходимо от медицинска гледна точка, те изпитват стрес от липсата на майчински допир и това влияе негативно на реакциите на мозъка им. Целта на изследването е не само да докаже още веднъж колко важна е близостта ни с новороденото, а и да насърчи специалистите в родилните отделения да подобрят правилата и да дават повече възможност за контакт между родители и бебета, дори когато малките са в интензивното.

Независимо дали сте родили на термин или преди това обаче – не пропускайте нито един момент, в който можете да сте гальовни към вашето бебе. Ласката ви е най-важна за неговото развитие.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross