fbpx
И аз съм човек

Кой се страхува от стриите

2 октомври 2020

Много често си говорим за тялото и душата, които трябва да се чувстват добре едно в друго. Само тогава имаме баланса, който ни трябва, за да се мине през всичко.

Понякога телата ни може и да не отговарят на наложените високи обществени стандарти, друг път може съвсем да ги покриват. 

И все пак - винаги ще има кой да се намуси дори и на най-красивата и фитната жена, защото е, да речем, дюстабан. Или пък има стрии. 

Една история със стрии върху корема на популярна американска риалити звезда провокира авторката Рейчъл Гарлингхаус да се запита кой все още държи да кара жените да се срамуват от телата си. Не станахме ли вече 2020 г.?


Имам стрии още от гимназията. До един момент нямах и изведнъж целите ми бедра станаха в малки бели линии. Влязох в пубертета по-късно от повечето момичета в класа, обаче как само влязох… Краката ми бяха дълги като народна песен, а стриите се оказаха доказателството за бързия ми, буен растеж.

Исках да се отърва от тях толкова бързо, колкото се бяха появили. Тийн изданията и списанията на майка ми обещаваха всякакви чудотворни кремове. За съжаление, бях едва в 8 клас, нямах никакви пари, затова трябваше просто да се примиря. 

Колкото повече пораствах (сега вече съм в края на 30-те си години), толкова по-малко ми пукаше за стриите. 

Изглежда обаче, че хората все още са склонни публично да критикуват жените за това, че имат нормални тела, които могат да включват стрии, целулит или петна по кожата.

Джаки Голдшнайдер, една от героините в риалити сериала Real Housewives of New Jersey, съвсем наскоро беше публично засрамена в социалните мрежи във връзка с тялото си. Едва ли е изненада за някого.

На снимката, която Джаки публикува, е с прилепнали дънки и къса риза, която открива част от корема ѝ, включително стриите ѝ. 

Ааа, как се осмелява?!

Естествено, разни критици с клавиатурна смелост накацаха поста ѝ, за да ѝ кажат, че трябва да се покрие или да си оправи стриите възможно най-бързо.

Тя, разбира се, не се забави много и отговори на хейтърите. “Прекрасният ми корем е износил 4 здрави деца и тези стрии ми напомнят всеки ден колко силно е тялото ми и колко много понасят майките по време на бременност.

Няма да си замазвам тялото, за да ви представям някаква фалшива перфектна моя версия или нереалистична картина.”

Джаки добавя, че не бива да се срамуваме от несъвършенствата си, в това число и стриите. Любимото ми е използваният от нея хаштаг: #обичайсебеси (#loveyourself).

Тя със сигурност не е първата, а няма и да е последната публична личност, която бива карана да се срамува от корема си.

Подобни случки имат повечето жени и макар да нямат толкова публичност, пак е обидно и вбесяващо.

Много от нас са работили дълго и здраво, за да се заобичат и да приемат недостатъците си. И все пак винаги има един човек, който държи да отбележи, че може да се справим по-добре и да се постараем повече.

Истината е, че стриите са изключително често срещани. Д-р Даян Уолдър, сертифициран дерматолог от Маями, разказва пред Scary Mommy, че 70% от жените имат стрии.

Появата им се дължи на рязко разпъване на кожата, каквото се случва по време на пубертета или през бременността. 

Това разпъване предизвиква спад в еластичността на кожата и колагена, което води до появата на тези линии - обикновено избледняващи и леко набръчкани.

Защо някои имат стрии, а други не?

Д-р Уолдър казва, че някои хора може да са генетично предразположени, но фактор са и хормоните. Тя отбелязва, че стриите са абсолютно безобиден козметичен проблем.

Има варианти за подобрение на вида им – различни продукти и процедури, но със сигурност не са наложителни от медицинска гледна точка. 

Най-общо казано, какво трябва да се направи със стриите зависи от това как ги възприемаме самите ние - нищо повече.

Ако при д-р Уолдър дойде пациент, притеснен от вида на стриите си, тя ще го прегледа, за да види какво е състоянието на кожните белези и би могла да даде съвет какво да се предприеме.

Лечението може да е доста скъпо и времеемко, затова пациентите трябва да вземат информирано решение.

Ако сте като мен, сигурно отдавна сте се помирили със стриите си и не им обръщате внимание. Аз тотално ги бях забравила до момента, в който историята с Джаки не ми мина пред погледа.

И аз като Джаки имам 4 деца и съответно нямам никакво време да се фиксирам върху малките несъвършенства по тялото ми.

Истината, поне за мен, е, че белезите са красиви. Те разказват истории и изобщо не трябва да се срамуваме от тях.

Имам стрии по бедрата си и белези под всяка гърда от мастектомия. И не им обръщам никакво внимание - честно казано нито ми пука, нито имам време.

Каквито и да са “недостатъците” ви, трябва да вземете решение. Ако искате да си покажете целулита, луничките, белезите - давайте. Защо да хабите излишни време, пари и енергия да ги прикривате, за да са доволни другите? 

А ако не можете да ги понасяте, тогава действайте - правете каквото трябва, за да се справите с тях. Никой не може да ви казва как трябва да се чувствате относно тялото ви.

Освен това вече много добре знаете, че тормозителите са нещастни със самите себе си. Това, че хабят време и енергия, за да уязвят някой друг, говори повече за тях, отколкото за вас.

На това уча и децата си и същият урок трябваше да науча и аз с времето.

Да се опитваш да угодиш на всички останали е изтощително и безсмислено, защото винаги ще има някой недоволен.

Мъчи ме един въпрос. Защо през 2020 г. все още има хора, които искат да накарат жените да се срамуват от телата си? И колкото и да ми се иска всички хейтъра да се изпарят, все пак знам, че всъщност ние трябва да сме по-силните.

Трябва да обичаме себе си и телата си, без да търсим одобрение отвън, особено от непознати в интернет. 

Винаги ще има хора, които искат да сринат някого със земята, но - надявам се - тези, които ще си подадем ръка и ще се вдигнем взаимно, да сме повече.


https://maikomila.bg/%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%83%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%bd%d0%b0/
https://maikomila.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%b4%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%bb/

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross