fbpx
Жените могат всичко

Кой се страхува да бъде медицинска сестра

14 март 2019

Нов ден, нов спор в социалните мрежи. Този път поводът е снимка с малки деца, облечени като медицински лица. И по-конкретно надписите на дрехите им: „Медицинска сестра в обучение“ на момичешката престилка и „Доктор в обучение“ на момчешката.

Източник:
MedicalShots

Снимката се появи в Twitter профила MedicalShots с 216 000 последователи. Споделена на 10 март, тя вече има над 2.600 коментара, 4.5 хиляди ретуита и 18 хиляди харесвания. Съдейки по коментарите, обаче, потребителите са по-скоро изнервени от нея, пише BoredPanda.

Появиха се редактирани версии на изображението с послание за равенство между половете:

Източник: angg_fn

Друга потребителка отправи още по-голямо предизвикателство, обръщайки надписите на дрехите на децата:

Много хора обаче се противопоставиха на обвиненията, че снимката е сексистка, с аргумента "само защото мъжете могат да бъдат медицински сестри, а жените могат да бъдат лекари, това не означава, че всяка една снимка трябва да изобразява това"...

Все пак, според повечето хора, снимката налага стереотипи спрямо ролите на двата пола.

Въпреки че жените отдавна са навлезли в доминирани от мъже области, в смятаните за "женски" професии присъствието на мъжете не е толкова голямо. Само 13% от медицинските сестри в САЩ са мъже. Този дял обаче нараства постоянно от 1960 г., когато броят им е бил едва 2%, според документ на Washington Center for Equitable Growth.

Както посочва The New York Times, опитът на мъжете медицински сестри може да помогне за решаването на важен проблем: как да подготвим работниците за най-бързо развиващите се работни места, в момент, в който повече от една четвърт от възрастните мъже не са част от работната сила (данните са за САЩ - б. ред).

И все пак, мъжките сестри все още печелят повече пари, отколкото своите колеги жени. Според проучване на UCSF, регистрираните мъже медицински сестри печелят около 5 000 долара повече годишно, като разликата в приходите не се е подобрила през последните три десетилетия. Тези резултати би трябвало да мотивират работодателите на медицински сестри да действат за премахване на неравенствата, казват авторите на прочуването.

По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross