fbpx
Първи триместър

Кои са най-ранните симптоми на бременността

22 февруари 2021

Ранната бременност, особено ако ви е за първи път, може и да не е сред най-любимите ви моменти на света. Понякога симптомите на ранната бременност, на ранен спонтанен аборт и на цикъла може да съвпадат и да се припокриват, което е още по-объркващо, пише mom.com. В този текст ще поговорим какво точно чувстваме през първите седмици от бременността.

Как започва всичко

Може би знаете, че засичането на бременността започва с началото на последния ви цикъл. Което ще рече, че технически при зачеването на бебето може да се водите бременна от две седмици. Положителният тест би следвало да се появи след четири или повече седмици. 

Някои бременни жени може да чувстват симптомите още на първата седмица, за други може да е необходимо повече време. Един от най-ранните симптоми е, когато ембрионът се имплантира за стената на матката. Тогава може да имате леко кървене или крампи, макар че не при всички е така.

Ако не усетите нищо, най-вероятно първите ви симптоми ще започнат, след като влезете в забавянето на следващия ви цикъл. В този ранен период може да направите тест или да посетите лекаря си, за да ви назначи кръвен тест, който със сигурност може да каже дали сте бременна. 

Първи симптоми

Първите няколко месеца от бременност може да очаквате следните симптоми:

  • чувствителни гърди
  • гадене и/или повръщане (не се подвеждайте по разпространеното “сутрешно” гадене, защото може да се случва по всяко време на деня или през целия ден, постоянно)
  • умора
  • подуване на стомаха
  • промяна в настроенията
  • непоносимост към храни

Тези са по-разпространените, но има и някои странни ранни симптоми на бременността, които могат да ви подскажат накъде вървят нещата. Например запушен нос или запек – и двете може да се дължат на увеличаването на количеството кръв в тялото ви. Някои жени свидетелстват и за свръх обострено обоняние в първите няколко седмици.

Как да се справите 

И преди сме говорили за триковете за по-лека бременност. Но и сега ще ви кажем, че най-важното е да се грижите за себе си. И не търсете в Гугъл всичко, което ви притеснява или учудва. По-добре говорете с лекаря си. 

Ако ви се спи, дремнете си. Не си давайте много зор, особено ако не се чувствате добре. При гаденето понякога помагат някои солени храни – различни видове крекери, бисквити или сухари. Някои бременни казват, че джинджифилът помага за спиране на гаденето – има джинджифилови таблетки и чайове. 

Имайте предвид, че веселбата тепърва започва, така че си обръщайте колкото се може повече внимание. И ако има нещо, което ви се струва не както трябва – повярвайте на интуицията си и звъннете на гинеколога или акушерката си.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross