fbpx
от 0 до 3 години

Кога се роди, кога започна да пие от чаша!

6 юни 2018

Този текст достига до вас със съдействието на Philips Avent

Още с раждането на детето започват и вълненията на родителите за неговото развитие. Кога ще засуче, кога ще огладнее и най-вече кога ще заспи – един въпрос, който тормози майчиния ум почти денонощно, тъй като детето практически никога не заспива когато и за колкото време ни се иска.

После идват вълненията кога ще се обърне, кога ще седне и докато се усетим, вече сме започнали да варим моркови и пащърнак като обезумели, и да се чудим как да набутаме в малката детска уста всички ценни вещества, които то задължително трябва да приеме, за да може след години да влезе в елитна езикова гимназия.

И това обаче минава неусетно, за да настъпи онзи дълъг и мъчителен момент, в който трябва да научим детето да пие от чаша. Не че на нас чак толкова ни се иска да го учим – мен ако питате, децата е напълно приемливо да пият от безопасно шише със здраво затегнат биберон докато навършат възраст, на която могат сами да си поръчат голяма водка или поне сок от бъз.

Специалистите по ранно детско развитие обаче сигурно биха ме изгледали изпод строга веждА, ако ме чуят... така че, признавам си, и аз пристъпих към обучаване в това важно житейско умение рано-рано - още когато детето ми още се киндилкаше неуверено с бебешки крачки, но вече протягаше любознателни ръчички към така вълнуващите ЧАШИ.

Сега, всички трябва да сме наясно с един закон, свързан с децата и чашите, който гласи, че малко дете и чаша не са създадени да живеят в неделима хармония. Минават дълги години на учене, множество фалстарти, мокри бодита, накиснати чорапи и нервни майки, които крещят ВНИМАВАЙСЧАШАТАДРЪЖЯНАГОРЕ!!!, докато гледат как децата им тръгват по широкия свят от хола към спалнята с чаша айрян в ръце и го изливат върху дивана или котката. Или и двете.

И сега, накратко ще опишем няколкото етапа, през които всеки родител минава, учейки детето си да пие от чаша:

Етап 1. Детето вижда чашата и я разпознава като НМИ – Нещо Много Интересно. Това става още преди детето да е чукнало първата година, но в период, в който може да бута и събаря на земята всичко. И го прави с удоволствие! В това число и чашите с бира на клетите си родители, които осъзнават, че рахатът е свършил, и оттук нататък чашите ще трябва да бъдат държани все по-нависоко и по-навътре на масата.

Обикновено в този етап на детето му се дава да отпие вода от чаша, за да се куртулиса и да престане да врещи, а също и за да се похвалим пред роднини колко е напред с материала и едва ли не скоро ще хване цигулката, а след това - Здравей, здравей, съвременен Паганини! След това с облекчение оставяме чашата някъде на сигурно, а детето се отнася да върши по-важни неща.

Снимка: Shutterstock

Етап 2. Детето стига чашите навсякъде, защото една сутрин се е събудило научено да се катери като планинска коза и вече няма недостъпни за него територии. След няколко инфарктни ситуации, в които родителите успяват да спасят ЕДНОВРЕМЕННО голяма стъклена чаша и детето, семейният консилиум се събира и се взима важното решение ДА СЕ КУПИ ДЕТСКА ЧАША С ДРЪЖКИ. Всички си отдъхват, на майката ѝ се допива вино и предвидливо си сипва в чаша, която поставя върху рафт в непосредствена близост до тавана.

Етап 3. Детето има чаша. Шарена, с картинки, много дръжки, специални капачки и всякакви модернистични инженерни концепции, които предпазват течността от изтичане. Детето НЕ ХАРЕСВА ЧАШАТА. Чашата хваща прах в някой шкаф, детето реве и иска да пие вода САМО от стъклена чаша, докопва се до нея, олива се отгоре до долу, изпуска чашата и започва да реве сред стъклените останки. Майката получава микроинфаркт, губи шест хиляди неврона, грабва детето, курдисва го на безопасно място, събира стъклата, попива водата от земята и започва да пие вино направо от бутилката. Така обикновено започва битовият алкохолизъм.

Етап 4. Майката чува от друга майка, че една майка открила чаша, която МНОГО СЕ ХАРЕСВА НА ДЕТЕТО НА МАЙКАТА НА ОНАЗИ МАЙКА ДЕТО ЧУЛА ЕДНО НЕЩО ОТ ДРУГАТА МАЙКА. Телеграфната агенция предава що-годе актуална информация, че скъпоценната чаша се намира в една аптека, която в този ден регистрира необичайна активност по отношение на покупките на ЧАШИ. Чашата е приета от детето с отегчение, но и това е нещо! Веднъж на 3 дни то склонява да пие от нея, само ако вътре има сок от ябълка (непастьоризиран), и най-вече само ако отвинти капачката и се налива като голям и много пиян човек.

Снимка: Shutterstock

Етап 5. Минали са месеци от предните етапи, паркетът лепне наквасен от литрите сок, които са били изливани върху него. Върху диваните и фотьойлите се белеят петна от айрян, детето почти няма дреха без леке, а котката има огромен фандък от сплъстена козина върху гърба, който някога е поел значително количество сок от бъз.

На никой вече не му пука, защото какво е един накиснат паркет в името на това детето да се научи да пие от чаша? Какво са няколкостотин тениски и четиридесет и шест пуловера, лекьосани със сок от праскова, на фона на едно толкова важно умение, като надигането на чаша и достигането ѝ до устата безпрепятствено?

А и в края на краищата, и ние сме били същите като деца – не сме чували някой да се е родил научен да си пренася чашата с мляко от кухнята до хола, без да се спъне три пъти в килима и да падне по очи в локвата насред стаята.

Така че, вместо да се оплакваме, нека отпразнуваме този незабравим момент от развитието на нашите деца - призоваваме ви да ни споделите снимков материал от най-забавните моменти „дете с чаша“ у вас!

Не се свенете и ни пратете снимка дори и на най-голямата... ъъъъ... свинщина, на която сте били свидетели, докато детето се учи да пие от чаша.

Можете да ги пращате на имейл info@maikomila.bg или да ги публикувате като коментар във Фейсбук страницата ни в периода 6.06.2018 - 17.06.2018 година. 

А след това специална комисия, съставена от хора, виждали какви ли не гледки на деца, омазани в сокове и айряни, ще възнагради петте най-яки снимки с по една фантастична чаша Philips Avent с надеждата да направи прехода към безпрепятствено отпиване от чаша плавен и безавариен!

Имената на наградените ще бъдат изтеглени и оповестени на 22.06. 2018 г. Общите условия на играта можете да прочетете тук.

Чакаме вашите истории за бебета и чаши, както и за малки деца и чаши, и въобще - дайте да видим кой как се оливал с нектар, докато се научи да си уцелва устата!

Нека пиенето от чаши започне СЕГА!

ИЯДРЪЖТЕИЗПРАВЕНА!!!

 

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross