fbpx
И аз съм човек

Когато животът ти поднесе чай, направи бизнес с него

23 ноември 2017

Ако някога се запътите или случайно се озовете в Анкона, намерете начин да отидете още малко по-нататък до град Йеси (например с влак срещу няколко евро), защото там ви чакат няколко неща, които наистина си заслужават и ще помните дълго – малко магазинче за чай с прилежащо чаено училище и страхотен ресторант, в който правят най-фантастичните, малки, хрупкави печени хлебчета, които някога сте яли.

Но нека започна отначало, защото иначе има опасност да ви разкажа единствено как съм отишла в Йеси, навряла съм се в тратория Il Bucatino, където съм се натъпкала с хляб, равиоли и бяло вино, и с това разказът ще завърши безславно и грозно.

В края на септември Майко Мила! имаше страхотната възможност да участва в стегнато и кратко, но наситено пътуване до Германия и Италия, където се запознахме с няколко страхотни жени предприемачи и техните истории на успех, постигнат не без помощта и доверието от страна на Европейския съюз и финансовите възможности, които той предлага.

В Германия видяхме отблизо как две жени са създали и развили най-големия онлайн магазин за детски стоки в страната Tausendkind  (вижте текста От идея до онлайн магазин с милиони оборот: Историята на жените, създали Tausendkind), а с един бърз скок със самолета след това се озовахме в Анкона и градчето Йеси, където се запознахме с ароматния чаен проект Cose di te и неговата основателка Фабиола.

Днес ще ви разкажа малко повече за тази страхотна жена, нейната страст към чая и смелостта ѝ да зареже комфортната си и доходоносна работа, за да се впусне в гонене на мечти и приготвяне на чай.

Фабиола в своя чаен свят. Снимка: Личен архив

Cose di te е бизнес, стартирал преди 10 години, когато Фабиола достига онзи, известен на много работещи жени момент от професионалния им живот, в който започва все по-силно да желае да стартира свой бизнес.

Магистърската ѝ степен по маркетинг и комуникации до този момент ѝ е осигурила страхотна и дългогодишна работа във френска компания за осветителна тела и решения в областта на осветелението, където има шанса да се занимава с организирането и участието в големи събития (включително стилизирането на Център „Жорж Помпиду“).

Работата ѝ е много интересна и удовлетворителна, и на пръв поглед няма изгледи нещо в живота на Фабиола да има нужда от промяна. Съдбата обаче, както често сме ставали свидетели, има други планове и в нейния случай началото на промяната идва с едно случайно посещение на чайната Maison des trois thes в Латинския квартал на Париж.

„Там попаднах на специална чаена церемония и въпреки че към този момент смятах, че знам всичко за чая, гледайки тази церемония, си казах: „Чаят не е само продукт... това е култура!“ Излязох от това място и си обещах, че някой ден ще направя нещо, свързано с чая“, разказва Фабиола и признава, че чаят винаги е присъствал по някакъв начин в живота ѝ – като страст, навик още от студентските години и под формата на интерес към източните култури, особено Япония.

„За мен чаят е култура на споделяне. Да изслушваш, да бъдеш с другите, да използваш сетивата си. Дълго време тази страст стоеше скрита у мен, и си казвах – приеми го, нищо повече не можеш да направиш по въпроса. След като излязох от чайната в Париж обаче, след като затворих вратата ѝ и си тръгнах, нещо се бе променило у мен. Казах си – един ден ще направя нещо и то ще е свързано с чая“.

Този момент не настъпва още 5 години, когато Фабиола вече се е преместила обратно в Италия и вече работи в маркетинг отдела на местна компания за тестване на битови уреди.

„Един ден видях някаква информационна брошура за възможността да получиш финансиране от европейските фондове. Тогава си казах – защо да не опитам? Ще си дам 2 години, преди да изпразня напълно семейния бюджет и ще пробвам дали ще проработи. Ще вложа цялото си сърце и ум в този проект!“.

Разбира се, Фабиола разчита доста на експертния си опит от предишната си работа – прави подробен бизнес план и описва проекта, а след това кандидатства пред местния фонд за микрокредитиране на фирми от региона – Prestito d'onore (Loan of Honour).

Той е част от Европейския социален фонд и е насочен към хора на възраст между 18 и 60 години, и са безработни или наскоро уволнени, както и към жени над 35-годишна възраст, които имат работа, но искат да развият собствен бизнес.

Така Фабиола получава шанс за силен бизнес старт на мечтата, с която живее цял живот.

„Няма да забравя деня, в който влязох при шефа ми, и му казах, че напускам, за да се занимавам с чай. Казах му, че съм му благодарна за опита и всичко, което ми е дал като възможности, както и за това, че ме е учил, че човек трябва да прави това, което му харесва и обича най-много.


Той беше инженер и когато му казах, че искам да се занимавам с чай, в началото не можа да схване напълно какво искам да правя. След това обаче ме подкрепи и дори помогна за популяризирането на бизнеса ми“.

Фабиола признава, че най-голямото предизвикателство в това да се хвърлиш от сигурна работа в собствен бизнес е да разбереш, че предприемачеството те изкарва от зоната ти на комфорт.

„Хората започват да те питат защо си напускаш работата и сигурността, която тя ти дава. Всички ме питаха - ама ти какво точно искаш да правиш?? В такъв малък град никой не знаеше какво е чай, чаени листа... но постепенно, благодарение на хората около мен, които ми помогнаха да построя този проект, нещата се случиха естествено“, допълва Фабиола.

За успеха на проекта ѝ помага и партньорката ѝ Лаура, с която се срещат малко след началото на бизнес начинанието. И тя, както Фабиола, е била на етап, в който търси начини за стартиране на собствен бизнес и така възниква съюзът между двете, който в момента дава резултат в двата франчайз магазина Cose di te.

Екипът на Cose di te в момента. Снимка: Личен архив

„В началото имахме друг, малък магазин, а след него стартирахме и бизнеса с чаеното училище, където учим хората как се прави чай. Защото чаените листа са различни от чайовете в пликчета и веднъж опиташ ли чай на листа, никога вече няма да поискаш да пиеш чай от пликче“, споделя Фабиола.

„Моята партньорка също дойде в момент, в който искаше да напусне предишната си работа. Имах добро усещане за нея и просто си казахме – ами освен да направим още един магазин? И така, преди 6 години решихме да отворим франчайз. Сега тя се занимава с него“.

Най-голямата гордост и радост на Фабиола е полученото наскоро признание за иновативен стартъп – за идеята им за създаване на онлайн чаено училище, както и стартиране на курсове по блендиране на чайове.

„Идеята ми е да създавадем специален, уникален чаен бленд с местни съставки. Това ще е чай, който сам по себе си ще разказва за Италия“, горда е Фабиола и допълва, че не може да си представи живота си по друг начин.

„Чаят за мен е много интересен, той е цяла култура. Съществува в Китай от 4000 години, което означава, че е не е нещо малко и незначително, а голямо, и много важно, и то за много хора. В училището тук уча хората как да усетят чая, как да усещат растенията, започваме от простите неща и после им показваме целия свят на чая“.

А що се отнася до клиентите – те са най-разнообразни и идват от целия регион. Клиентите пазаруват и онлайн от Cose di te, както и в другите два франчайз магазини, а много други магазини за чай изкупуват от тях продукти за собствените си бизнеси“.

„Вярваме, че най-добрият начин да станеш популярен, е когато правиш събития и хората говорят за теб. Така стартирахме и ние с магазина – хората идваха, питаха, ние ги учехме и образовахме на тема чай“.

Фабиола признава, че и сега печели толкова, колкото е печелила в компаниите на своите работодатели, но чувството е съвършено различно.

„За мен е важно, че бизнесът е мой, защото и страстта е моя, идеята е моя. Исках да създам нещо мое. Освен това тук сме само жени – а това е важно за мен. Правим заедно нещо, което е важно за всички нас, включително и за семейството ми.


Тук например мога да доведа сина си и той ще присъства в моята работа, в моята мечта – това е голяма ценност. Ти даваш форма на проекта си и той не просто става част от живота ти, а се превръща в живота ти“, обяснява тя и допълва нещо много важно:

„В Италия все още съществува стереотипът, че мъжът трябва да работи и да е концентриран само в едно нещо, а жената се грижи за семейството, но вече има някакви промени и ние го доказваме.

Ето, ние сме жени, които правят бизнес и имат семейство. Мисля че това, което правим сега, е по-лесно от това да работиш в компания. Когато пробваш да отвориш ума си, ще видиш, че има много възможности около теб. Пак работя много, но съм щастлива. Работата ми сега е моят живот, заедно сме с моите партньорки. За мен така трябва да изглежда работата“.

***********************************

Жените съставят 52% от европейското население, но само 30% от тях се наемат да започнат свой предприемачески проект. Европейската комисия се стреми да стимулира потенциала на жените предприемачи, като инвестира в тяхната креативност и предприемачески дух. Повече примери и информация за иновативни проекти, финансирани и подкрепени от ЕС, както и за жените (и мъжете) зад тях, можете да откриете в страницата на кампанията investEU.

Европейският съюз непрекъснато се опитва да създаде правилните условия за генериране на работни места, да стимулира икономически растеж и да създава всякакви възможности за развитие на гражданите в страните-членки. Един от начините това да се случи е инвестицията в местни проекти, които имат потенциал да бъдат ефективни за страната, в която се развиват. Тези проекти получават подкрепа през различни програми, като Инвестиционния план за Европа – така нареченият “План Юнкер”, както и “Хоризонт 2020”, Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

Ако имате идея за свой проект, търсите възможности за европейско финансиране или имате други въпроси в тази област, можете да се получите повече информация от сайта на Представителството на ЕК в България, както и да се обърнете към Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Ние пък очакваме вашите страхотни истории за бизнес идеята, зад която стоите, и с удоволствие ще разкажем за вас, жени, които имате собствен бизнес. Ако сте жени-предприемачи, и искате да ни разкажете повече за вас и проекта ви – пишете ни на имейл maikomilabg@gmail.com.

А тези, които още се чудят – рискувайте. Няма да съжалявате!

 

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross