fbpx
И аз съм човек

Когато животът НЕ ти поднесе киноа... Изяж каквото и да е

19 юли 2018

Говорили сме си за изцеждащия стремеж към перфекционизъм много пъти и по различни поводи, но днес Мария Матева добавя още една съставка към профила на перфектната съвременна майка - здравословното хранене.

Следва поучителната история за 27-годишната героиня Малинка, която се оказва в капана на литературата за съвършен начин на живот и идеала за майчинство, за да открие стотици страници по-късно, че неусетно се е озовала в компанията на анорексията. И че светът не свършва с липсата на супер био храни.

________________________   

В един модерен, модерен офис, на една претъпкана и шумна улица, един мъж заедно със своите колеги и колежки шумно осмиваше своята половинка Малинка. Причината: тя беше изпаднала в нервна криза, заради това, че в забутаното селце, където той я беше откарал заедно с 10-месечната им дъщеричка, не успя да открие брашно от рожков и чиа.

Нека да започнем с това защо я беше откарал в това забутано селце при роднините ѝ за цялото лято, а след това ще обърнем нужното внимание на чиата и брашното от рожков.

Ами защото така бащинството се усеща 100 пъти по-леко и така всеки може да родителства. Много просто.

А какво докара Малинка до нервна криза, задето се провали в търсенето на тези два продукта, които са категорично равнозначни на две късчета злато, ще разкажем точно сега.

Малинка е на 27 години. Тя е филолог по образование и отличен преводач, който борави с няколко редки езика. Това не е като да боравиш с няколко сложни уреда за готвене, по-сериозно е. То е една идея по-сериозно. И не само една идея.

Малинка никога през своя не много дълъг живот не е получавала нужната подкрепа от своите близки. Когато порастваш в такава среда, живееш със съзнанието, че винаги има още какво да развиеш в себе си, още какво да подобриш и какво да постигнеш, за да задоволиш изискванията на околните.

Това те превръща в перфекционист. Понякога опасен, понякога полезен за себе. Но никога не осъзнаваш, че колкото и да надскачаш себе си в което и да е отношение, очакваното одобрение на близките никога няма да дойде.

Малинка обаче все още не знаеше това. И както беше успяла да се превърне в топ преводач в своя шумен и претъпкан град, изкарваща 3 пъти повече пари от своя съпруже (да, този, който в момента я иронизираше пред своите колеги), така беше твърдо решена да стане и перфектната майка. Такава, за която околните да казват: Браво, супер си.

Само че Малинка също така не знаеше, че никой, абсолютно никой никога нямаше да каже тези думи, колкото и да ги заслужаваше. Защото така сме устроени хората - засяда ни огромна буца в гърлото, когато можем и е редно да похвалим някой, да го вдигнем от земята.

Та още щом забременя, Малинка систематично и с дисциплината, която само едно игнорирано дете развива през годините, започна да чете книги, да посещава семинари и да се обучава как да бъде перфектната майка.

Тук също нямаше кой да я спре да си дава парите за всичко това и да ѝ обясни, че перфектни майки няма, независимо колко чиа изяждаш през бременността си.

Изгради си строг хранителен режим (както пише във всички книги сега), базиран изцяло на био продукти. Намери месарници, където месото е от духовно необременени и щастливи животни. Чекнеше се да прави йога всеки божи ден от своята бременност (колкото и да ѝ беше тежко и неестествено това), защото, съветват те, специалистите, ако не се практикува йога по това време, майката няма да има кърма. А да нямаш кърма в днешно време е абсолютно достатъчно основание да си теглиш куршума.

След като малкото им сладко момиченце се роди на бял свят и първата му думичка като започна да проговаря беше ''Чиа!'', Малинка продължи дори още по-вторачено да следва био режими, да пие спаначени смутита на закуска, да прилага всевъзможни извращения върху своето тяло, за да осигури нужната кърма за детето. Защото, о, ужас, всяко некърмено дете задължително ще се разболее от диабет, синдром на Крон и т.н., казали една група лаици, които по щастливо стечение на обстоятелствата имали мляко без да си мърдат пръста и решили да вменят ужасна вина на всички онези, които нямали.

Ето как приблизително изглеждал животът на перфектната майка Малинка след като се е родило бебето:

Ставане в 6, приготвяне на био закуска от киноа, рожково брашно и гхи, кърмене в 7, чистене на дома до 10, закуска, приготвяне на био обяд от бейби спанак, карфиол, пащърнак и тиквички, гладене, хранене на детето, преводи, докато то спи, за да помага на семейния бюджет, приготвяне на био следобедна закуска от незнам си какво, пране, простиране, гимнастика с бебето (защото без гимнастиката задължително ще затлъстее, пише в книгата), каляващи процедури – защото, каква пропаднала майка си, ако детето ти боледува... После приготвяне на вечеря за съпружето, хранене на детето, къпане, приспиване на детето, секс (каква съпруга си, ако пропуснеш това от режима), преводи, докато детето спи и ставане отново в 6.

Да, правилно забелязахте, никъде няма сън за Малинка. Така е с перфекционистите.
Но понеже животът не може да понесе дълго подобен ритъм, търси да ''избие'' някъде. Обикновено избива там, където най-трудно може да се забележи и най-бавно може да се излекува. За да покаже колко му е било гадно от цялата тая чиа и зелени смутита.

Една сутрин Малинка не успя да намери брашно от рожков и чиа и да приготви био закуска. Същата тази сутрин тя погледна в огледалото и забеляза, че всичките й ребра се броят като на гладно куче и отдавна тежи много под минимума за нейната възраст и височина. Честито, имате анорексия. Тихата другарка на много амбициозни и в същото време самотни и чувствителни млади жени.

Същата тази сутрин в едно малко забутано селце една изпита 27-годишна жена изхвърли в селския казан торба, пълна с книги за здравословно захранване и кърмене. Точно, където им беше мястото. Същата сутрин едно малко дете закуси филия със сирене. И нищо не му стана.

Светът не се срина от това. Срина се от друго. За да започне да се строи наново.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross