И аз съм човек

Когато бях мил и спокоен човек (преди 6 660 часа)

10 август 2017

Спането или по-точно липсата му е сред най-любимите ни теми в Майко Мила! Красимира още преди година описа неволите си в текста Кой спал – спал. Мама полудя!, а днес Аксиния Генчева отива още едно ниво напред - днес ще ни разкаже колко часа сън е изгубила откак има деца, в часове. В ХИЛЯДИ ЧАСОВЕ. И не, не си е отмятала с хиксче в календара - просто е открила един супер як калкулатор, който смята вместо вас, а вие само гледате, сипвате си едно вино и тихо си поплаквате в 3 през нощта. Обявяваме състезанието по безсъние за открито! Текстът е оригинално публикуван в блога на Аксиния.

*********************************

Преди точно 6 660 часа или 278 дни, или 9 месеца, аз спях като в кома. Само като видех възглавница, и главата ми сама падаше в антигравитационна бездна с проточена слюнка върху калъфката.

Спях непробудно, независимо и въпреки строежите, мотористите на Околовръстното, поредното БСП правителство или увеличението на тока.

Дълбок, непробуден, безсънен, релаксиращ и редовен покой.

Никой (освен може би някой татко) не е изненадан, че когато се родят децата, неминуемо това означава, че понякога няма да се спи нощем. А когато се спи, това всъщност не е онзи дълбок, непробуден, откъртващ сън-кома, защото след трилионите пъти, когато бебето ни буди, защото си е изплюло биберона, тялото ни се научава да е в авариен режим на полузаспала бойна готовност.

Някогашният коматозен сън е заменен от малко по-дълбока дрямка, вечно полусънно състояние, в което на заден план мозъкът винаги стърже в готовност да откликне на поредния бебешки позив за един-господ-знае-какво-иска-сега.

С първото ми дете не беше така. От раждането си тази манна небесна заспиваше към 21:30-22 самичко в леглото си и спеше непробудно до 6-7 сутринта. В последните 9 години явно съм съгрешила много, защото кармата се прояви под формата на 9-месечно неспящо бебе.

Нощите вече не са безсънни, защото няма такива, които да са сънни. Просто вече обичайната рутина е един чорлав бухал, който по гащи или нощница за кърмачки прекосява по гола гръд апартамента по няколко пъти на нощ.

За кучето на Павлов не знам, но при мен рефлексът да закарам гола цица до детската стая се е вклинил на подсъзнателно ниво. Случвало се е да завали дъжд през нощта и гръмотевица да ме стресне, и вместо да продължа да спя, като сомнамбул да се затътря към бебешкото легло да кърмя спящо бебе.

Случвало ми се е и една от котките да спи в краката ми, а аз, разбудена от бебешки плач, да хвана да кърмя котката по инерция.

Какво се случи с мен преди 6 660 часа или 278 дни, или 9 месеца?

Родих две деца и загубих 6 660 часа или 278 дни, или 9 месеца сън. Това не са случайни цифри, а плод на прецизна калкулация, направена от британски учени.

В една обичайна безсънна нощ разбрах, че английската компания Hillarys е измислила калкулатор за пропуснат и изгубен сън, за да може клетници като мен да имат съвсем точна причина да си налеят (малко) джин с (повече) тоник и да си поплачат хрисимо на кухненската маса.

Мисля да си разпечатам резултата на тениска, с която да обяснявам на непознатите в магазина защо съм толкова изнервена и защо иначе уж изглеждам приветлива и любезна женица, а всъщност само чакам някой да паркира на пешеходна пътека, да си хвърли фаса от колата или да пусне Миле Китич на касетофона в двора си в 23:40.

Хубавото на калкулатора е и че ви казва абсолютно никому ненужната информация колко памперса сте сменили досега (11 880 в моя случай! Господи, захранвам цяла индустрия!), колко приказки за лека нощ сте прочели (596, от които признавам, че едва стотина съм завършила същата вечер, а другите съм обещала за „утре вечер, ако заспиш веднага“) и колко песнички сте изпели (с презумпцията, че можете да пеете, а не като мен, като подхванете „Мила моя мамо“ и да се съберат разгонените котараци под балкона).

Единствената полза от всичката тази информация е може би да я използвате като аргумент защо трябва спешно някой да гледа двете деца, докато вие се засилите да пиете коктейли по фишу и широкопола шапка в бар на поне 350 км от бебешкото креватче. Както и защо да дадете 99 лв. за релаксиращ масаж всъщност е капиталовложение, а не глезотия.

Другата полза е, че резултатите от калкулатора слагат край на вечерния семеен спор кой е по-уморен и затова няма да измие чиниите. Тъй като в интернет витаят едни перфектни майки, чиито деца от 3 месец ядат сами супа с лъжица, лягат да спят поне по 2 часа и после сами си оправят леглото и когато си почиват, четат разказите на Стендал (на глас на бебето, за да може и то да попие обща култура), мога да хвърля като ръкавица моите 6600 часа загубен и пропуснат сън срещу нейните нещастни 2800 мижави часчета безсъние.

Ако не друго, най-отдолу на калкулатора можете да направите сравнение до каква степен на лудост заради безсъние сте стигнала. Вече прибирала ли сте мобилния телефон в хладилника?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross