fbpx
Новини

Книга за "онези" въпроси

19 декември 2019

"Някакви въпроси?", питаше учителката по математика в 7 клас, а Стани от задния чин се обаждаше: "А някакви отговори...?" Е, оттогава що се отнася до математиката, бая отговори ни липсват. Откакто покрай нас защъкаха деца (не само нашите), взеха да порастват и да стават все по-съзнателни и задаващи всякакви въпроси, се оказа, че ни липсват отговори и за други неща.

За щастие хората са измислили "Литература в помощ на родителя" (поне нещо да е в помощ на родителя в тоя живот!), която е супер полезна, когато децата започнат да (се) питат: Откъде идват бебетата? Ама как стават? Какво е да си момче? А да си момиче? И още по-сложните: Какво е да си влюбен? Какво значи "любов"? Как се целува по устата?

Ето в такива моменти идват на помощ книги като Всичко, което не се осмелявате да питате... родителите, учителите и дори приятелите си (изд. Пурко). Тя съдържа всички въпроси за любовта и секса, които подрастващите (9-13 години) задават, както и нормални, адекватни отговори, които родителите могат да им дадат.

Автори са французите ЗЕП и Елен Брюлер, илюстрациите са супер, чувството за хумор е на ниво. Съдържанието е разделено на няколко основни глави: Влюбване, Пубертет, Правене на любов, Правене на бебе, Предпазване и една специална глава, в която на децата се разясняват някои въпроси, свързани с неприкосновеността на телата им, и им се обяснява кое действие е нормално, кое не е и къде да потърсят помощ, ако се наложи.

Любим момент в книгата са бонус страничките на финала, в които има забавни неща като най-съблазнителните типове през вековете, как е "обичам те" на различни езици, какви са малките жестове, които момичетата харесват, какво е момчето на мечтите ти...

Изобщо, Всичко, което не се осмелявате да питате е едно чудесно четиво за децата и едно още по-чудесно "помагало" за родителите им относно темите, за които невинаги сме подготвени да говорим и невинаги намираме необходимите думи.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross