fbpx
Животът с деца

Киберпрестъпност: педофилите в интернет

29 май 2018

На първия родителски форум, посветен на детската онлайн безопасност –  Форум: Родителска среща – „От нас зависи“ – организиран от Теленор в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Асоциация Родители и Майко Мила! имахме възможностда си поговорим с него за борбата с киберпрестъпността.

За инициативата ви разказахме в текста „Що е то интернет и как да пуснем детето в него?“, но ако сте пропуснали да дойдете или да видите видеоматериала от нашата среща, сега ще имате възможност и да прочетете важни и интересни неща за безопасността на децата в световната мрежа в нашата рубрика ОТ НАС ЗАВИСИ.

Припомнете си и другите два текста от поредицата, в която споделяме какво научихме на родителския форум – Децата вече влизат в интернет на 7 години, а на 9 имат Facebook профил – с който навлязохме в темата за дигиталната среда и как децата могат да съществуват безопасно в нея, както и Първо поколение дигитални родители: На какво да научим децата? – в който говорихме какво е да си дигитален родител.

Снимка: Личен архив

Комисар Явор Колев е началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП – МВР и работи срещу посегателствата срещу деца в интернет и организираната престъпност. Почетен офицер е на службата за борба с киберпрестъпленията на Франция, носител на множество почетни отличия и награди за противодействие на престъпления срещу деца, а през 2006 г. става полицай на годината. Днес споделяме с вас какво разказа той на родителския форум за киберпрестъпността.

Родителите трябва да повишават своята култура на безопасност и да възпитават децата да са внимателни в интернет пространството.

Комисар Колев и колегите му от 10 години посещават училища в цяла България, за да споделят с тях какви са опасностите, които ги очакват в интернет и как лесно могат да станат жертва на престъпници. И смята, че е необходимо да се повиши културата на онлайн безопасност на родителите, за да може още в семейството да се възпитава безопасно поведение в киберпространството.

Все повече и все по-малки деца имат достъп до интернет чрез най-различни устройства и често сами или с помощта на родителите си се регистрират в платформи, където да играят или да си общуват с други деца. Необходимо е обаче да бъдем особено внимателни, съветва комисар Колев, защото в тези платформи са и хората, които имат друго отношение към децата, а именно педофили.

„Сексуалната злоупотреба с деца е едно много тежко престъпление, което нанася физически и психически щети на детския организъм.“

Именно със сексуалната експлоатация на деца са свързани най-честите престъпления, които комисар Явор Колев и екипът му разследват. Това са така нареченото сексуално изнудване и също разпространението на сексуални материали – детската порнография. Престъпниците придобиват много от материалите именно чрез запознанството с дете в интернет, и в последствие, изнудването да предоставя сексуално съдържание и да извършва сексуални действия пред камера. Тези материали педофилите обменят помежду си или ги разпространяват в интернет пространството. „За съжаление, в България вече има и така нареченото производство на детски сексуална материали, свързани с детска сексуална експлоатация. Докато преди няколко години педофилите в страната обикновено наблюдаваха и събираха такива материали от други източници, сега те са и производители, да ги наречем, на такива сексуални материали“, каза комисар Колев.

В интернет пространството родителите не са така обезпокоени за безопасността на децата, както в реалния живот.Ние не се интересуваме къде, какво посещават децата ни. С кого се запознават. Какво правят в интернет. Много родители са спокойни, че децата им в интернет са на безопасно място, което за съжаление, ние от нашата практика, можем да кажем, че не е така.

Най-важното е с децата да имаме приятелски отношения, така че те да споделят както това което се случва в училище с тях, така и информация за това какво днес се е случило с тях в интернет. „Какви места посещават, какви профили са си открили, кой се е свързал с тях в интернет, какво са си говорили. Защото ние, като по-възрастни, можем лесно да преценим докъде се е стигнало.“.

Комисар Колев предупреждава, че педофилите са едни от нас. „Това са хора като мен. Хора като вас. Обикновено са мъже. На възраст между 20 и 50 години, имат добро образование. Имат добър начин на живот. С какво се занимават? Обикновено тези хора се стремят да работят нещо, което е свързано с деца.“ Разбира се, не всички мъже, които се занимават с деца, са педофили, пояснява той, но голяма част от педофилите се опитват да са близо до децата ни.

Той даде пример с престъпник, който е бил заловен и след като е изтърпял присъдата си, случайно се е разбрало, че в момента държи детски парти-клуб. „Няма да казвам кой е този парти център. Ще кажа, че може да го намерите много лесно в интернет. Рекламно лице на този детски парти център е известен български певец.“

За съжаление, в България няма регистър на осъдените за педофилия, за да може да се ограничи достъпът им до деца. „Това е един пример, който показва доколко нашето законодателство е изостанало в тази насока. В други държави, когато един такъв човек се премести, той информира съответните полицейски органи, съответните институции и се знае къде е и с какво се занимава. Няма достъп до деца, няма право да доближава деца, няма право да се занимава с деца.“

Жертвите на сексуални престъпления обикновено са на възраст между 8 и 16 години, но възрастовата граница се снижава. Тъй като все по-малки деца имат достъп до интернет, те също стават жертви – няма профил на детето което може да стане жертва на педофил.

Къде децата могат да попаднат на педофили?

Нашите деца постоянно, независимо на каква възраст, създават профили с неверни данни за възрастта, за да може да се регистрират. Когато те популяризират свои снимки, трябва да бъдат внимателни кой ги вижда, какви са предпазните настройки на профила и какво е съдържанието, което предоставят.

Наскоро екипът за борба с киберпрестъпността е задържал педофил от Дупница, който е злоупотребил с няколко момичета през фалшив Facebook профил. „Преди имаше около 200 сайта за запознанства, където върлуваха много педофили. В момента във Facebook създават свои фалшиви профили на връстници на тези деца и се запознават с тях. Започват невинен разговор, извеждат ги в Skype или в някакъв друг видеокомуникатор и злоупотребяват с тях.“.

В детските платформи обикновено също има педофили.

„Това, че детето ви е в jivotno.com или в някаква друга игра, не значи, че там няма педофили. Напротив. Те са там. Педофилите няма да ги намерите в порносайтовете“. Той даде пример с педофил от Пловдив, който са задържали преди няколко години. През своите четири профила този човек е имал 900 контакта, именно деца на възраст между 7 и 12 години. Стига се до изнудване и заплахи, за да накара децата да правят нови и нови материали.

„Ние следим всички peer-to-peer платформи по които могат да се разпространяват сексуални материали 24 часа, 7 дни в седмицата. И в момента нашите платформи за следене на трафика работят.“, сподели комисар Колев. Той и екипът му провеждат срещи както с децата, така и с родителите, за да са наясно с опасностите и да се повиши културата на онлайн безопасност у нас. От 2007 ГДБОП има и специализиран сайт за противодействие на киберпрестъпленията, в който може да откриете съвети за интернет безопасността, както и да подадете сигнал, в случай че имате опасения за злоупотреба.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross