fbpx
Новини

Като на филм: Отвлечено момче се събра с родителите си след 32 години

25 май 2020

Китайско семейство, чийто син бива отвлечен пред хотел през 1988 г., успя да се събере с детето си 32 години по-късно, предава BBC.

Мао Ин е отвлечен, когато е на 2 годинки, докато баща му спира, за да му даде вода на прибиране от детската градина. Родителите му го търсили из цялата страна, а през годините майка му е раздала над 100 000 листовки.

Семейството успява да се събере преди седмица по време на пресконференция на полицията, а момчето, което вече е 34-годишен мъж, планира да прекара време с родителите си.

"Бих искала да благодаря на десетките хиляди хора, които ни помогнаха", казва Ли Джингжи, майката на момчето.

Къде е бил Мао Ин?

Детето е родено на 23 февруари 1986 г. Няколко месеца преди да бъде открит, майка му дава интервю за South China Morning Post, спомняйки си го като "много умно, сладко и здраво" бебе.

На 17 октомври 1988 г. баща му – Мао Женджинг, го взема от детска градина в град Сиан, провинция Шънси. Момченцето иска да пие вода, затова спират пред някакъв хотел, където бащата се опитал да изстуди водата, която носел. Погледнал за кратко встрани и след като върнал поглед, детето вече го нямало.

Семейството претърсило Сиан, сложили и плакати. В един момент даже помислили, че са го открили, но радостта била прибързана. Госпожа Ли напуснала работа, за да се посвети на издирването на сина ѝ, раздавайки собственоръчно над 100 000 листовки в над 10 провинции и общини. Без успех.

През годините тя участвала в много китайски телевизионни предавания, за да моли за помощ. Участвала даже в китайския X Factor. Успяла да последва над 300 следи, но нямало съвпадение с нейния син в нито един от случаите.

През 2007-а госпожа Ли се включила като доброволец в група, наречена "Детенце, върни се вкъщи", за да помага на други родители с изчезнали деца да ги открият. Според медиите в Китай тя е помогнала на 29 деца да се съберат със семействата си, докато нейният син все още бил е в неизвестност. Тя обаче продължила да работи с групата.

Как бива открит Мао?

През април държавната медия обявява, че полицията има следа за мъж от провинция Съчуан в Югозападен Китай, на около 1000 км от Сиан, който е осиновил дете преди години. Полицията стига до осиновеното дете – 34-годишен мъж, и провежда ДНК тест, за да видят дали има връзка с Мао Женджинг и Ли Джингжи. Тестът е положителен.

Мао Ин, който бил прекръстен на Гу Нингнинг, имал бизнес за ремонти по домовете. Попитан как се чувства и какво мисли да прави, той заявява, че не знае какво ще се случи в бъдеще, но сега има намерение да прекара известно време с биологичните си родители. Полицията твърди, че той е бил продаден на бездетна двойка за 6000 юана (около 840 долара днешни пари).

Госпожа Ли научава добрата новина на 10 май – Деня на майката в Китай. "Това е най-хубавият подарък, който някога съм получавала", казва тя.

Разследването за изчезването на детето през 1988 г. продължава и сега. Властите не са разкрили никаква информация за семейството, отгледало Мао Ин.

Колко често се среща трафикът на деца в Китай?

Отвличанията и трафикът на бебета са проблем в Китай от десетилетия. Няма официални данни, но в сайта на групата "Детенце, върни се вкъщи" има 14 893 поста за липсващи момченца и 7 411 за момиченца. Според информация от 2015 г. са правени изчисления, че годишно в Китай биват отвличани 20 000 деца.

През 2009 г. китайското министерство на обществената сигурност изгражда ДНК база данни, която вече е помогнала за откриването на повече от 6000 изчезнали деца. През май 2016 г. пускат системата Reunion, която за три години успява да събере над 4000 деца със семействата им.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross