fbpx
Образование

Като "едно време": Янка Такева плаши със стачки на учители заради идеята за камери

19 май 2017

Янка Такева, ръководител на синдиката на българските учители от почти 30 години (!!) заплаши официално с генерална и национална стачка на учителите, която ще продължи 40 дни и ще наподобява тази през 2007 година, ако в яслите и детските градини бъдат монтирани камери за наблюдение.

„Използването на бръмбарчета в джобчетата и якичките на децата в яслите и детските градини не е начин за морално възпитание. Така малчуганите се научават, че могат да бъдат доносници“, заяви в лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Нова телевизия.

Майко Мила! смята, че подобни заплахи са недопустими от човек, който трябва да е наясно с проблемите в системата, и вместо да предложи иницииране на така необходимите промени, настройва едни срещу други хората, работещи в детските заведения, и родителите на децата.

Смятаме, че никой нормален човек, в нормални условия, няма да се занимава да шие подслушвателни устройства в плюшени играчки, за да разбере какво се случва с детето му в заведението, където то е отглеждано през деня.

Смятаме, че е необходима генерална промяна в модела на приемане, въвеждане, адаптиране и отглеждане на деца в ясли и детски градини, като тази промяна трябва да бъде извършена С ПОМОЩТА на хората, работещи в тези заведения.

Смятаме още, че въвеждането на видеонаблюдение като ЕДИНСТВЕНА промяна на сегашната ситуация ще е абсолютно неработеща мярка и ще доведе до още повече напрежение и конфликти!

Родителите не са врагове на възпитателите, нито възпитателите са врагове на децата и родителите. Системата обаче допринася за това разделение и изявленията на госпожа Такева само засилват тази бариера!

Заплахите със стачки и обвиненията, че родителите превръщат децата си в доносници, са нелепи и не водят до нищо конструктивно, освен да създават допълнително напрежение и конфликт, от който нито една от трите страни - персонал, деца и родители - няма полза.

Много интересен е тогава въпросът кой има полза?

Майко Мила! подкрепя желанието на родителите за генерална, цялостна промяна на модела и точно защото е наясно, че тези промени ще отнемат ГОДИНИ, смята, че е наложително по тях да се започне работа ВЕДНАГА.

Всичко останало е замазване на очите и отлагане на по-тежките последици, което ще е в ущърб единствено и само на децата.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross