fbpx
Новини

Как да хакнем кризата?

24 март 2020

Как да хакнем кризата? Това е въпрос, тясно свързан с другия много важен от последните няколко седмици – как да хакнем коронавируса.

И на двата в момента се опитват да дадат отговор много умни глави по целия свят, но засега са ясни прекалено малко неща, които отварят прекалено много врати за догадки и спекулации.

Едно обаче знаем и то се вижда и без много-много да си го обясняваме: технологиите (засега поне) успяват да спасят част от нормалното ни съществуване. Работим от вкъщи, децата учат дистанционно, дори вечер се срещаме за по питие с приятели онлайн.

А ето сега, вместо да циклим над ситуацията, която обръща живота на всички ни, можем да се включим с идеи как да я подобрим. И като казваме "можеМ", имаме предвид "можем всички" - без значение от професия и квалификация.

Възможността да се включим активно с идеи за излизането от кризата ни дават от общността на българските предприемачи Power of BG, като събират (онлайн, разбира се) всякакви талантливи хора, които да дадат най-доброто от себе си в създаването на бързи, смислени и ефективни проекти за борба с коронавирус кризата и последствията ѝ у нас.

Цялата тази работа ще е под формата на състезание – онлайн хакатон, в който ще са необходими бързи спринтове на мисълта и много добри идеи.

Наградата (освен 15 000 лв. награден фонд) е изключителното постижение да допринесем за спасяването на света от всичко, което му предстои.

Ако сте от хората, мечтали си някога да им се отдаде възможност точно за такава спасителна мисия, това ви е играта.

Всички, които имат нужда да си размърдат мозъците (защото е трудно засега да мърдаме по друга линия) и да впрегнат таланта и предприемчивостта си в нещо полезно, може да се запишат веднага в сайта, а събитието можете да следите във Фейсбук.

Състезанието започва в 18:00 часа на 27 март в платформите Slack и Zoom, а на 29-и са финалите. Всички участници ще бъдат обединени в отбори от по двама до шестима души, чиято цел е в рамките на 48 часа да излязат с иновативни идеи и прототипи на системи.

Основните теми са: спаси животи, спаси общности и групи от хора, спаси бизнеси.

Има и ментори от света на бизнеса и технологиите, които ще помагат на отборите, и ще дават насоки дали конкретната идея е практически изпълнима. Сред тях са предприемачи като Дарин Маджаров (Уча.се), Светлин Наков (SoftUni), Пресиян Каракостов (PhoneArena и PubGalaxy), Братя Куманови (Ник), Юлиян Бориславов (ICN.Bg).

Пожелаваме успех и бърза мисъл на всички, които ще се запишат в хакатона. Чакаме ви с някакви смислени решения за излизане от ситуацията, защото май "един за всички, всички за един" е мисленето, което ще ни спаси. И пак казваме - хакатонът е отворен за абсолютно всички желаещи, така че - записвайте се!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross