fbpx
Спорт

Как да тренираме, когато не ни е до тренировки

9 октомври 2019

Хиляди спортни режими приключват с "ох, как не ми се тренира..." след тегав ден. После човек го е срам да се върне в залата, защото е гузен, че е скатал, и така адски лесно може да се срине това, което е постигнал с огромен труд. Изобщо не е задължително да става така. Как да разберем има ли смисъл да се насилваме за тренировка днес, или просто да го оставим за утре, когато ще сме в кондиция, разказват спецовете по уморени и скатаващи трениращи Live to Lift.


Има моменти, в които изобщо не ни е до тренировки било заради болест, било заради убийствена умора, било заради "онези дни", както свенливо наричат цикъла по рекламите. Ако все пак си наложим с воля и стигнем до залата, след това се чувстваме много по-добре и живваме тотално. Има и такива моменти обаче, когато след живването падаме още по-ниско, отколкото сме били преди това.

Как да разберем кога е добре да тренираме?

Когато не ни се прави абсолютно нищо – камо ли тренировки – са нужни колосални количества воля, за да тренираме насила, и, ако имаме късмет и не направим някоя грандиозна глупост, може и да не се контузим.

Възможно е понякога поради многото седене цял ден или заради високото психическо напрежение (което винаги се съпътства и от физическо такова) да се чувстваме изтощени и да усещаме енергията си много ниска. В едни случаи тя по-скоро е блокирана заради липсата на движение цял ден и заради стегнатостта от психическото натоварване. В такъв случай, ако се пораздвижим леко, ще усетим отново потока на енергията ни и ще дойдат сили за тренировка. В други случаи обаче не усещаме енергията, защото просто я няма. В такива моменти, ако след като се пораздвижим не се почувстваме по-енергични – не трябва да се натоварваме.

Ако цял ден сте били на работа, усещате се уморени и не ви се тренира, проявете малко воля и отидете в залата! Дайте си поне 40-50 минути и направете:

  • пълноценна ставна гимнастика
  • леко общо разтягане
  • лек общ фоумролинг (задължително гръб и предни бедра!)
  • базови дихателни упражнения

Това трябва да е по-скоро леко раздвижване, за да усетим обратната връзка, която ни дава нашият организъм. Ако тялото ни има енергия, ще го разберем много отчетливо още след първите 5-10 минути. В подобен случай довършете загрявката (подготовката за тренировка) и тренирайте добре, като все пак избягвате максимални натоварвания. 

Ако тялото ни няма енергия за тренировка, то най-вероятно няма да усетим желание за натоварване дори и след 50-60 минути от описаните по-горе активности. В подобен случай това е била нашата тренировка. Загрявката, която току-що сте направили, е чудесна инвестиция в дългосрочното здраве на ставите, мускулите и фасциите.

Ако дори загрявката върви тегаво и ни натоварва и изморява допълнително, значи сме много, много ниско. Не се напъвайте дори да загрявате повече! Тялото очебийно има крещяща нужда да презареди.

Като сте в кондиция – стимулирайте се колкото искате с кафе или някакъв буустер. Когато не сте, не го правете, само излишно товарите психиката и тялото си.

Понякога е добре да потренираме, когато се чувстваме изморени, понякога – не е. Вече имате идея как да прецените. 

Успех!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross