fbpx
И аз съм човек

Как да сме по-добри към себе си през 2020

22 януари 2020

Честита 2020! Изтощените ли сте вече?

С всичко, което се случва постоянно, е много лесно човек да забрави да се грижи за себе си. Как да се фокусираме върху себе си, когато покрай нас стават толкова много неща, без да споменаваме дори притесненията, които имаме за семейство, работа, пари, стрес и всичко останало?

Изобщо не трябва да е толкова трудно, колкото звучи. Ето 8 прости начина как да сме по-добри към себе си през 2020-а според New York Times.

Отделяйте повече време за себе си

Ако успявате да прекарате време сами, може да подобрите отношенията си с другите, както и креативността и увереността си. Може да регулирате емоциите си така, че да се справяте по-добре в трудни ситуации, смятат експерти.

"Не че самотата винаги е добра идея, но би могла да бъде нещо хубаво", ако сте отворени да отхвърлите силно застъпеното на Запад схващане, че времето прекарано сам със себе си е негативно преживяване, в което човек попада по принуда, смята Туй-ви Нгуен, асистент-преподавателка в департамента по психология на университета Дърам, която изучава самотата. Тя добавя, че усамотението може да ни помогне в регулирането на емоциите, което пък ни подготвя за по-добри отношения с другите хора.

Възможността да улавяме по-добре моментите, в които имаме нужда от усамотение, за да презаредим и да помислим, може да ни помогнат при справянето с негативните емоции и преживявания като стрес или прегряване, казва психотерапевтът Емили Робъртс.

Намерете време, за да не правите нищо

Тичането насам-натам и отмятането на задачи от безкрайни списъци са станали начин на изразяване на статус: "Ужасно съм зает, защото съм просто толкова важен..." и т.н. в същия дух.

Може би е време да спрем с тази заетост. Да си зает – ако изобщо сме такива – едва ли е индикатор за някакъв статус, както си мислим. Но влиянието му е истинско и състояния като прегаряне, тревожност и заболявания вследствие на стрес растат с всеки ден.

Какъв е начинът за излизане от тази лудост? Да не правим нищо.

Контраинтуитивно, но скуката може да е изключително добър инструмент в посока продуктивност, защото "ако енергията ни е изцяло изчерпана, продуктивността ни няма да бъде добра, защото нямаме гориво, което да горим и с което да сме продуктивни", казва Крис Бейли, експерт по продуктивност и автор на блога "Живот в продуктивност".

Създавайте случайни, лесни приятелства

Например родителите, които засичате като оставяте детето на училище. Любимият ви барман. Другите хора, разхождащи кучетата си в парка.

Социологът Марк Граноувътър нарича тези безобидни приятелства "леки връзки". Освен че тези връзки може да повлияят на работата ни, биха могли да имат и позитивен отпечатък върху това да се чувстваме добре като се свързваме с някаква социална група, смята д-р Граноувътър в своето изследване. Други проучвания показват, че безобидните приятели може да дадат препоръки за услуги и да ни накарат да бъдем по-емпатични. Освен това има голяма вероятност да се чувстваме по-малко самотни, казва друго изследване.

Проучване от 2014 г. показва, че колкото повече познати има човек (съседи, баристата в кварталното кафене, хора от фитнеса), толкова по-щастлив се чувства. Поддържането на тази мрежа от познанства също подпомага чувството ни за принадлежност към общност.

Научете се да се радвате на нещата, когато са хубави

Да се притеснявате какво лошо би могло да се случи, само краде от радостта на момента.

В научна работа, разглеждаща вредите и ползите от негативните очаквания, учените открили, че студентите, които са предрекли, че ще имат лоша оценка на изпита, се чувства зле дни преди да излязат резултатите. И нещо по-лошо, стресът, който са изживели, не намалява разочарованието им, щом получат работите си.

Една основна причина, поради която хората се притесняват, е, че някъде дълбоко в себе си си мислят, че това им помага. И все пак трябва да приемем, че не можем да сме перфектно подготвени за възможните предизвикателства.

"Има безкрайно много лоши неща, които може да се случат (макар повечето от тях да са малко вероятни), и човек просто няма как да ги предвиди всичките", смята д-р Мишел Дюга, преподавател по психология в Университета Квебек.

Имайте предвид, че едно проучване показва, че сме покъртително слаби в предвиждането как бихме се чувствали в дадена ситуация и нещата обикновено се развиват по-добре, отколкото си представяме, докато се страхуваме. Д-р Дюга споделя следното, чуто от клиент: "Опитвам се да се тревожа за всичко лошо, което може да се случи, за да не бъда хванат неподготен. Това, което ужасно ме дразни, е, че ми се случват лоши неща, но те никога не са тези, за които съм се притеснявал!"

Отдавайте се на любимите си кофти удоволствия

Телевизионните предавания и филми, които обичаме, дори да знаем, че са лоши. Кофти книгите, които просто не можем да оставим. Ужасните еднодневни хитове, които не можем да си признаем колко харесваме.

Да, това са малките ни удоволствия – някои хора ги наричат бързата храна на медийната ни диета. Но ако ни харесват, защо тогава да се чувстваме виновни? Трябва да сме свободни да харесваме каквото си искаме! И се оказва, че тези т.нар. кофти удоволствия може и да излязат добри за нас, стига да им се наслаждаваме с мярка.

"Когато си почиваме, си мислим, че трябва да използваме това време продуктивно за решаване на проблеми", казва д-р Кристин Неф, асоцииран преподавател в департамента по образователна психология в Университета на Тексас в Остин. И макар "това да е добро от гледна точка на оцеляването", казва д-р Неф, постоянното въртене на хипотетични проблеми в главата ни "не е особено добре за щастието ни."

Ако си вземем ментална почивка, докато се наслаждаваме на нещо, което не изисква интензивна интелектуална концентрация, бихме могли да излезем от режим "Решаване на проблеми" и да подобрим способността си продуктивно да се справяме със стресови фактори, както и да се свържем по-позитивно с другите хора.

Научете се да приемате комплименти – дори и от себе си

Да се хвалиш сам след голяма победа може и да изглежда малко странно. Искаш да отбележиш добрата работа, но не искаш да звучиш арогантно. Има крехък баланс в това кротко да отпразнуваш добре свършената работа, без да изглеждаш тъпак.

Въпреки тази неловкост получаването на похвала за работата ни храни мозъка с положителни емоции и ни помага да постигаме повече. Някои компании използват похвалите в опит да увеличат продуктивността и дори приходите и експертите твърдят, че психологическото влияние на това да имаш позитивно виждане за постиженията си може да намали стреса и да окуражи добрите навици.

И дори и да не можете да приемате комплименти или пък не получавате достатъчно признания за работата си отвън, все пак можете да се радвате на психологическите ползи от това като отбелязвате сами постиженията си.

Възползвайте се от неочакваната радост на повтарящите се преживявания

Новостите са силно надценени и проучванията показват, че е много по-вероятно да се насладите на нещо от втория път.

"Да направиш нещо веднъж може да предизвика усещането, че вече си го "видял", оставяйки те без нюансите, които всъщност носят радостта", според Ед О'Браян, професор по поведенчески науки в Бизнес факултета на Чикагския университет.

"Когато едно преживяване има много пластове информация, която може да се разкрие пред нас, може би е добре да го повторим", казва О'Браян. "Проблемът е, че е трудно да кажем кои преживявания ще са такива и нашите изследвания показват, че хората прекалено бързо решават, че са "видели всички пластове", дори и в тези случаи, в които не са."

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross