fbpx
Раждане

Как да си изберем гинеколог?

3 май 2018

Може би вече сте бременна или искате да забременеете и се оглеждате за най-добрия акушер-гинеколог. Ако още не сте избрала и се лутате между препоръките във Фейсбук групи и форуми, съветите на приятелки и препоръките на познати лекари, ето някои допълнителни въпроси, чрез които ще се намерите с най-подходящия за Вас лекар.

Да откриете акушер-гинеколога, който ще е с Вас преди и по време на цялата бременност, може да е наистина тегава работа. Особено, като се замислите, че този човек ще отговаря за това вие и бебето или бебетата да са добре по време на раждането. Ако знаете точно какво търсите в този лекар, ще Ви е много по-лесно.

Ето някои от въпросите, които могат да ви ориентират в избора на един или друг специалист. Споделете и вашите предложения за важните неща, които ви интересуват, когато си избирате акушер-гинеколог!

Този акушер-гинеколог препоръчан ли е и от кого?

Има ли и какви са отзивите за него/нея?

С кои болници е свързана практиката на акушер-гинеколога?

Какво е отношението на акушер-гинеколога и каква е политиката на болницата към личните предпочитания и желания на пациентката при раждане?

Какъв е опитът и каква е практиката на този акушер-гинеколог с рискови и усложнени бременности?

Колко бебета изражда на година?

Колко струва раждането в това медицинско заведение?

Колко струва изборът на екип?

За да е точно този акушер-гинеколог в екипа, колко ще ми струва?

Кой ще замести този акушер-гинеколог, ако не е на смяна или в същия момент на моето раждане е в друга операция?

Какъв опит има този акушер-гинеколог с епизиотомията, ако се наложи?

Какво е отношението и как подхожда акушер-гинекологът към обезболяващите при раждане?

Какво е отношението на акушер-гинеколога и болничната политика към това моят партньор да присъства на раждането?

Как мога да се свържа с този акушер-гинеколог в извънработно време? Мога ли да го/я потърся с въпрос без насрочен час или има колега, към когото да се обръщам?

Един от най-важните критерии е собственото Ви усещане дали лекарят Ви е слушал наистина, когато споделяте притеснения или какво искате и на какво се надявате. Ако с бъдещият акушер-гинеколог сте на доста различни мнения за забременяването, бременността и раждането, че дори и следродилната грижа и възстановяване, по-добре да продължите да търсите. От опит знам колко е важно да имате доверие на гинеколога си и да знаете, че Ви подкрепя.

Дори още да не сте бременна, не забравяйте, че това са бъдещи неясни месеци, в които единственото сигурно нещо, което можете да контролирате, е изборът кой да е до Вас.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross