fbpx
И аз съм човек

Как да се опазим от стреса по време на празници

31 декември 2017

Най-бързият начин да си съсипете почивката по време на празници е да се оставите на стреса, който ще унищожи всичко. Което понякога е трудно, ако на плещите ви лежи организацията на всякакви празници като Коледа, Ханука, подаръците на Дядо Коледа, украсяването на дома, посрещането на гости за Нова година и безспирните имени дни, които застъпват с началото на новата година и продължават БЕЗКРАЙНО.

При първи симптоми на изтощение и стрес веднага направете някое от следните неща, за да не влезете в тунела на празничната депресия.

Най-незабавната мярка е да опитате да погледнете малко по-реалистично на случващото се. Предстоят празниците за края на годината и във въздуха витае дух на радост - опитайте се да вземете малко от него за вас. Със сигурност през годината са се случили неща, за които да бъдете благодарни - съсредоточете се върху това. Всичко останало или ще се нареди, или ще се разпадне.

Избройте хубавите неща, които са ви се случили. Звучи наивно, но помага. Започнете да изреждате на глас всяко хубаво нещо, което ви заобикаля или ви се е случило през тази година, защото понякога, улисани в проблемите, забравяме смислените и хубави неща, които сме преживели.

Ако досега не сте успяла, сега е моментът да се научите да казвате "НЕ". Винаги има повече неща за вършене, отколкото часове, в които да се свършат. Не е нужно всичко да свършите днес. Със сигурност част от магията е да сбъдвате всички желания и да смогвате да направите невъзможното, но накрая вие ще страдате, ще сте изтощена и нещастна, а може и да се разболеете.

Това важи и за празнуването - декорирайте, подгответе се и празнувайте в рамките на това, което ви доставя удоволствие, а не всичко на всяка цена. По-важно е да сте спокойна и здрава, отколкото да има украсена елха във всяка стая, да сте сготвили поне 24 различни ястия и да зарадвате всички деца в квартала с домашен тиквеник.

Има една максима, че свършената работа е по-добра от съвършената. Ако коледните сладки са леко препечени, елхата е по-украсена от едната страна или имате само зелеви сарми, на кого му пука!? Нали ги има! Не се стресирайте излишно, че не са съвършено направени, важното е, че са направени!

Гледайте малко повече себе си, вместо другите. В един филм казват, че майките не се забавляват на празници, те забавляват (другите). Това е твърде много усилие и работа, за да радваш други хора. Вие също имате празници, също имате нужда от почивка и радост.

Поставяйте си малки всекидневни цели. Особено ако се чувствате претрупана със задачи и ангажименти с напредване на времето до празниците. Направете си кратък прост план за деня и винаги включвайте малки и постижими цели. Усещането за постижение и отмятане на задачките от списъка действа много мотивиращо.

Един от най-честите източници на стрес са непредвидените неща в последната минута. Опитайте се да планирате своевременно, за да не се налага да се потите от стрес и притеснение дали ще успеете. Правете по нещо всеки ден и не отлагайте всичко до последната минута.

Едно от най-успокояващите неща по празниците е да си останете у дома. Включително и на Нова година! Не е нужно да ходите на гости при съседа, на площада в среднощния студ или в заведение, в което ще платите куверти на стойност златния зъб на баба ви. Ако това ще ви направи спокойна и щастлива, ще ви е комфортно и наистина ще чувствате радостта от предстоящите празници, ами пък... останете си у дома.

Опитайте се да спортувате и да се движите повече по време на празниците, ако това е възможно. Ако не, поне излизайте по-често навън и се разхождайте на свеж въздух всеки ден. Не само това ще помогне да не трупате допълнително тегло с празничната софра, но ще имате време да изчистите ума си, да се презаредите и да си подредите мислите.

Не се и съмняваме, че можете да се справите сама! Но ако наистина искате по-малко стрес преди и по време на празниците, поискайте помощ: за детската градина, за храненето на децата, за почистването и пазаруването. Празниците не са безспирно вълшебство. Те са упорита работа, затова се изисква подкрепа и съпричастност.

Опитайте се да не се сърдите на роднините си. Споровете на тема политика, стари караници и битови въпроси често се обострят, когато семейството прекарва прекалено много време в малко пространство заедно. Знаете какво дразни роднините ви и, когато е възможно, опитайте се да си замълчите или да туширате напрежението. Ако трябва, извинете се и излезте за малко.

Чудесен начин да се успокоите от натрупаното през годината напрежение е да правите нещата, които обичате. Изберете любимото си занимание за празниците и му се отдайте. Оставете всичко останало да се случи - или да не се случи. Каквото ви носи радост, ще донесе радост на вашите деца и семейство.

И най-вече, преди всичко бъдете реалист. Празниците наистина са упорита работа. Те също така са и времето, когато създаваме най-силните и емоционални спомени. Всичко си заслужава, ако сте с реалистична нагласа какво можете да постигнете за времето и ресурсите, с които разполагате. Така няма да сте разочарована или гневна, ако нещо не се случи - което е един от ключовите причини да изипитваме стрес.

P.S. За малко да забравим! Колкото и да сте подготвена и каквито и различни сценарии да сте планирали, бъдете подготвена, че ще има някаква драма. Това също е напълно нормално и обичайно по време на празници.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross