fbpx
И аз съм човек

Как да се вържем на фльонга и да сме супер майки-джедаи!

20 октомври 2016

Днес в Майко Мила ще обърнем внимание на нещо изключително приятно, релаксиращо и полезно - йогата! Сигурно много майки практикуват йога или пък обмислят да започнат - затова и ви подготвихме среща със специалист, който ще е тук, за да ви помага и води в това начинание, и ще прави всичко възможно да отговаря на всички ваши питания относно йогата. 

**************************

...тадасана, ущрасана, данурасана, пинчамаюрасана, ширшасана, триконасана....това са само някои от позите, които наред с още десетки и стотици други, можем да практикуваме редовно вкъщи или в многобройните студиа по йога. Големият град ни дава много възможност за търсене и избиране места за повишаване културата и на тялото, и на духа.

Йога е древно индийско изкуство, създадено преди около 3000 години от мъдреца Патанджали в загадъчен трактат, пълен с поетични и дълбоки афоризми. За учения и познавач на Ведите Патанджали за се твърди, че самият той бил с божествен или полубожествен произход. Той синтезирал в изкуството си още по-стари практики на индоевропейските народи, чрез които хората укрепвали своето здраве и подобрявали начина си на живот и дълголетието си чрез упражнения, диети, медитации, следване на твърди етически правила във всекидневието.

Според йога, човешкият организъм се състои от няколко все по-фини пласта и места за съединяване на тялото, душата и ума, като през неговите „чакри“ именно протича и се концентрира жизнената енергия, позната като „прана“.

В днешно време йога се използва и като основно или допълнително средство също така от актьори, спортисти, космонавти, работещи, от майки и деца – от всички, които искат едновременно да са във форма и да релаксират дълбоко. Йога не е фитнес, нито спорт или гимнастика. Тя се състои от няколко нива, чиято цел е спокойното и красиво разгръщане потенциала на личността – нагоре, към високото.

А що е то „чакра“? Още една дума от древния език санкскрит! Според йога, чакрите са седем енергийни центрове в човешкото тяло. Чакрите са много подобни на точките, в които източната медицина съвсем неслучайно забива своите лечебни иглички при акупунктурата и масажите. А енергията „прана“, съдържаща се и в храната, и във водата, и във въздуха, и в самите нас, е позната на Изток още като „чи“, „ци“, „ки“ – именно с нея джедаите и джедайки местеха предмети едно време, както си поискат.

Основното в йога са специфичните пози за развитие на мускулите и вътрешните органи, към трениране на тялото „в дълбочина“ чрез така наречените „асани“. Твърде важни елементи още са и специалните, много и различни видове дихателни упражнения („пранаяма“). На по-късни етапи от обучението се напредва към медитация (умствено съсредоточаване), въздействие с лечебни ефекти, към съзидателната сила на словото („мантри“), към успокояването и дисциплинирането на духа в моралните предписания на скромността, себеотдаването, грижата за другите, сдържаността, дружелюбието, милостта. С една дума – с пребиваването в Светлата страна, както биха се изразили феновете на „Междузвездни войни“.

Първото докосване до йога винаги е най-запомнящо се. Упражненията са предимно силово-статични, насочени към еластичността и с постепенно удължаване на задържането във времето на самите асани. Заниманията е добре да са по няколко пъти в седмица, а наученото при инструктор чудесно се допълва от самостоятелна практика у дома. През лятото, например, е прекрасно изживяване да се практикува и на открито. Можете да правите йога на морето, на вилата, на село и на всяко кътче, където се чувствате добре и на „ти“ със самите себе си! За йога не е необходима някаква специална екипировка или оборудване, достатъчно е просто леко и удобно трико или тениска и клин, малко килимче или постелка.

Нужни са само хигиена, светлина, спокойствие и чист въздух, за да обърнете така дължимото внимание на самите себе си. Това се постига с воля и добро желание. Защото онова, което прави здрави и тялото, и духа – още според максимата на древните римляни, е хармонията. А на езика на йогите същото се обозначава като „връзка“ или още „свързаност“ - понеже точно това означава и самата дума „йога“ в превод от санскрит.

Най-правилно е още от самото начало сериозно да се наблегне на физиката (защото най-прекият път към душата започва и минава именно от и през тялото ни), след което – наведени, изправени, сгънати, разгънати, усукани, разчекнати, в шпагат, в извъртане, в баланс, разглобени и сглобени наново, след заключителна медитация да сме се превърнали в една доста по-жизнена и ведра версия на самите нас.

Децата ни от мънички ще развият грация и пластика, а да не говорим за това, че ако са тийнейджър(к)и в един момент не само щерките могат да свият нещо от гардероба на мама, но и, за всеобща изненада, може да започне да се случва и обратното! Едва ли има нещо по-приятно на света за една жена, която установява, че освен изчезването на болките в гърба, е ослабнала дотам, та вече да влиза в мерките на дрехите си отпреди сватбата....

Естествено, всичко това става възможно с точен хранителен режим според древните аюрведически предписания. Така, че резултатът е – висока вероятност за благородна завист към визията, фигурата и усмивката към практикуващите йога и от страна на мацки, които биха могли да са гаджета на порасналите ни вече синове...

Ако всичко това ви звучи като нещо, което искате да пробвате, или пък вече имате някакъв опит с йогата, но сте пълни с въпроси – Майко Мила ви дава възможността да се обърнете към един чудесен специалист.

Тихомира Бенчева е тук, за да отговори на всички ваши питания и да ви бъде максимално полезна. Тя е с дълъг опит като йога инструктор и ще ви даде точния съвет за всичко, което ви интересува!

Затова - пишете ѝ на нашия имейл maikomilabg@gmail.com и Тихомира ще се отзове като един истински джедай!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross