fbpx
Трети триместър

Как да подготвим къщата за бебето

30 ноември 2018

Без значение дали сте от родителите, които планират всичко до най-малката подробност, преди да се роди бебето, или сте от тези, които оставят нещата за последния момент, е добре да имате предвид няколко важни неща относно подготовката на дома ви за появата на малкия човек.

Предполагаме, че голяма част от вас са от ентусиазираните родители, които вече са минали или в момента минават през изпитанието, наречено ремонт преди бебето, така че няма да ви занимаваме с тази тема.

На първо място ще сложим хигиената. Знаем колко е трудно да направиш основно почистване непосредствено преди раждането, но е важно, защото пет месеца преди това не би имало особен смисъл.

Ако не можете да си позволите да наемете жена за това, имаме страхотна идея: съберете най-близките си приятели и съчетайте почистването с хапването на пица например. Когато сте повече, ще може да разпределите задачите равномерно и бъдете сигурни, че всеки от присъстващите ще даде най-доброто от себе си.

Една важна забележка – не използвайте агресивни препарати, особено ако се включвате активно в това почистване, понякога само мирисът на повечето от препаратите може да предизвика алергия или гадене.

Опитайте се да премахнете колкото се може повече от потенциалните алергени в дома си – завесите, пердетата, завивките, килимите, както и матраците задържат много прах, така че задължително викнете фирма за почистване, която да ги изпере. Обърнете специално внимание на баните, тоалетните и балкона, където в първите дни може би ще излизате с бебето, особено ако времето навън е студено.

Осигурете безопасност. В началото изглежда невероятно, но бебето ще расте бързо и неусетно ще започне да пълзи, а след това да се изправя и да достига някои неща. Не ви е първа задача да обезопасите контактите и острите ръбове преди раждането, но го имайте предвид в месеците след това.

На седмия месец повечето бебета вече лазят по земята. Във всеки дом има шкафове с лекарства или остри предмети – помислете къде ще може да преместите тези неща, при това – колкото се може по-нависоко.

След като сте приключили с тази част, помолете половинката си да излезете на едно дълго пазаруване, за да запасите дома си с основни неща, които ще са ви необходими. Не забравяйте, че в първите дни след раждането графикът ви ще е основно разпределен между кърмене, приспиване и пране и ще има дни, в които трудно ще излизате дори до кварталния магазин.

Разбира се, вашата половинка би трябвало да поеме тази част от домакинството, но що се отнася до нещата за бебето, като пелени, вода, шишета, резервни биберони, козметика – набавете ги предварително, за да сте спокойна.

Третият казус, който е добре да обмислите преди появата на бебето – освободете се от ненужните вещи и мебели и направете място за бебешките такива. Освен оборудването на детската стая, което подробно сме разгледали в друга статия, имайте предвид, че в първите месеци няма да имате нужда от детско столче за хранене, проходилка или бънджи.

Единственото, което трябва да прибавите, е евентуално бебешката кошара, за да премествате бебето с вас, докато сте в друга стая. Спестявайте си излишните неща и се освобождавайте от тях в момента, в който бебето ви вече не ги ползва, защото в един момент наистина ще видите дома си затрупан от вещи.

Купете само няколко играчки за начало (освен ако вече нямате по-голямо дете и има „завещани“ от него), защото всички гости, които по-късно ще дойдат, за да видят бебето, ще му подаряват различни играчки и може в един момент да се окаже, че имате много непотребни неща, които бебето ви не използва.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross