fbpx
Животът с деца

Как да оцелеем СЛЕД почивката

5 юли 2018

Гергана Миланова умее да провокира разпалени дискусии, както се убедихме след публикуването на текста ѝ Не ми пипай детето. Но не заради това с нейния подпис отваряме вратичката към края на активното почиване по морета и планини за тази година.

Въпреки че някои все още изобщо може и да не са тръгнали към морето, Гергана има благоразумието да ни напомни да си пестим нервите при заминаването. Защото ако има нещо по-сложно от предизвикателството „С деца на море“, това е следваканционното суетене около събирането на багажа.

Следват няколко идеи от първо лице как да се справите с него.

__________________________

Всички се тръшкат и маят как да отидат на почивка с дете/деца и как да оцелеят преди и по време на тази почивка. Не ви разбирам, хора! Честно. Събирате в няколко куфара необходимото, не толкова необходимото и откровено ненужното (но си е ваше и си го искате), натоварвате всичко плюс домочадието в колата и – газ. Отивате.

По време на самата почивка все ще намерите начин да укротите дечурлигата или половинката. Зависи къде сте, нали – едно е да подвикваш „Излез от водата“, съвсем друго „Това коя бира подред ти е и спри да ги месиш с узо“.

Обаче връщането... Ах, връщането!

Последният ден от семейното приключение извън дома е дошъл, и всичко, което сте си донесли, сега трябва и да си го приберете обратно вкъщи.

Оказва се обаче, че точно в този куфар няма никаква, дори минимална възможност, това, което трябва да бъде прибрано, да е било в него на идване. Поради тази несъвместимост на мен нашето прибиране след отпуската ми прилича на трагикомедия, написана от някой с много развинтено въображение.

„Прибра ли чорапите с кученцата на малкия?“

„Можеш ли да затвориш куфара? Ама тези неща бяха в другия куфар. Не, в третия. Добре, сложи ги в плик... Оф, просто ги изхвърли…“

За да може вкъщи да викаш половин час как така е изхвърлен другият чорап на тоя чифт и сега какво да правя само с един чорап/една обувка/долнище на пижамата без горнището.

След поредното събиране на багаж в 3 части реших да обобщя как да оцелеете без полудяване и масово изтребление, след като почивката е свършила. И така:

  1. Ако не намирате втория чорап от чифта, то направо изхвърляйте наличния. Не ви трябват чорапи без късмет.

  2. Ако намерите втория чорап, а вече сте изхвърлили първия – мятайте и този. Изобщо за какво ви е да прибирате носени чорапи? Купете си нови!

  3. Ако куфарът не се затваря – ама изобщо, при никакви обстоятелства, дори след като метнахте гардероба отгоре да го понатисне – старателно извадете всичко от него. Сега си сипете чаша вино. Няма значение колко е часът. Поемете си въздух. Навийте на стегнати рула всички парцалки, които допреди малко ви късаха нервите. Оставете мъжа ви да го мисли и си налейте още едно вино.

  4. Децата могат смело да се включат в подреждането на багажа за връщане. И без това всичко е разпиляно. Играйте на „Нещотърсачи“ – всеки да сложи на леглото пред вас намерените в банята, под масата и т.н. неща, които не трябва да са там. Възнаградете ги с нещо малко.

  5. Багажът е готов – сега трябва да се натовари на колата. Не знам дали знаете, но колите по време на почивка са като пуловер, изпран на 90 градуса с центрофуга... Свиват се! Имате два варианта – можете да помислите за смяна на колата с по-широка версия или смело да включите мъжа и децата в своеобразния Тетрис от едно време. Забавление за всички възрасти.

  6. Пътуването обратно, както и прибирането вкъщи, което винаги е съпроводено с връщане на работа в идните дни, не носи позитивизма на започващите почивни дни. На вас този негативизъм не ви трябва. Струпайте багажа в коридора, пазете малките пръстчета на краката от периодичното му сритване и не бързайте да го оправяте. Това са купища дрехи за пране. И другата седмица ще има време да ги изперете.

  7. Започвайте да планирате следващата ваканция. С очакване и планове делничните дни минават много по-бързо.

Не взимайте обаче твърде сериозно времето до следващата почивка. Починете си, че след нея ПАК ще стягате багаж за обратно!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross