fbpx
И аз съм човек

Как да не се превърнем от "мамо“ в „свекървище“

21 юли 2017

В моментът, в който видеозона потвърди, че си бременна с момче, започваш да се настройваш да си майка на бъдещ мъж. Част от това да отглеждаш момче значи, че в някакъв момент от ранното си детство то ще ти каже, че иска да се ожени за теб - разбира се, като порасне. Някъде около този съдбовен момент ще осъзнаеш, че някой ден (ама по-късно, след много, много години, нали така, майки на момчета?) ако синът ти е хетеросксуален, друга жена ще е по-занимателна за него от теб. Ти винаги ще си майка му, няма спор в това, просто някой ден - с или без брак, синчето ти ще те превърна в нечия све-кър-ва.

Сега си мислиш как ти няма да си „такава“ свекърва, ти ще си „готино свеки“, ще сте „приятелки със снахата“.

Всъщност интернет е пълен с оплаквания от свекървите – и за да си сигурна, че ти няма да си от „онези“ свекърви, трябва да вземеш мерки отсега, трябва да си обещаеш да направиш каквото е нужно, за да не се превърнеш в „свекървище“.

Задължително е да избягваш да правиш следните неща, които са част от длъжностната характеристика на „свекървището“, описана от стотици злощастни снахи.

Как да разпознаете ако се превръщате в „свекървище“?

Има само една първа дама!

Когато синът ви се обвърже с жена, с която иска да прекара живота си, тя трябва да е на първо място. Още отсега започвайте да се подготвяте за този емоционален процес и се упражнявайте да не съскате и злобеете, когато синът ви предпочете жена си пред вас. Освен това, от чисто еволюционна гледна точка синовете е по-добре да обичат повече жена си, защото тя ще е майка на децата му.

Карате децата да пазят тайни от сина и снахата

Пенсиите трябва да се изплащат срещу уведомление за съгласие, че „родителите на детето/децата определят правилата“. Наскоро четохме как една клета майчица минава през ада, защото свекърва ѝ смята, че „захранвала внуците по неправилния начин и ги съсипала“. Хора може да заживяват на Марс, но у нас все още ще спорим със свекървата дали дадената тайно бисквита на 2-годишното дете е вредна.

Опитвате се да сте арбитър в семейните спорове между снахата и сина

Свекърви, тъщи, изобщо трето лице, което и да е, не знае всички подробности от семейния живот на двойката и затова не трябва да се намесва. Това е като информираното съгласие – можете да спорите за ползите и вредите от аспирина, само ако сте се подписала да участвате в експеримент с аспирин. Отстрани няма как да знаете. Особено ако семейната терапия е базирана на „леля Любка от съседната къща ми каза“ или „той не правеше така вкъщи, ти с какво го провокира“. Ами, „вкъщи“ той е бил ваш син, не мъж. Оставете горкия мъж и горката жена сами да се изпокарат и сдобрят!

Преподреждате дома на сина и снаха си!

ОЧЕВИДНО е, че чашите за кафе трябва да стоят в шкафа над мивката. Всеки идиот знае, че така се подреждат чиниите. Дори и 3-годишно дете ше простре дрехите по друг начин. АМА ТОВА НЕ Е ВАШАТА КУХНЯ, скъпа свекърво, затова къде стоят чашите за кафе не е ваша работа и ваше решение. Доброто намерение да помогнете с къщната работа, като сгънете гащите на сина си и и тръгнете да ги прибирате в чекмеджето, точно до гащите за цикъл, дантелените прашки и сутиена с огромните подплънки, направо си е повод за семеен раздор. Не искате семейството да се разведе, защото сте сгънала прането, ОТНОВО, нали, а, свеки, не искате това, нали????

Купувате бельо на сина си

Освен ако синът ви не е на 9 примерно, нали. Да купувате бельо на 30+-годишният си син е малко извратено. Това са дрехите, които жена му ще съблича понякога и, освен на него, трябва да се харесват и на нея. Дори от идеята как той се съблича, жена му казва, че новите боксерки са много секси, а той отговаря: „Мама ми ги избра и каза да ѝ кажеш какво мисли?“, ни побиват тръпки.

„На мама момчето, той е винаги е прав!“

Това автоматично значи, че снахичката, горкана, винаги греши, не може едно нещо да свърши както трябва, голяма смотла е и очевидно не ѝ стига акълът. В най-лошия случай синът ви ще избере смотаната си, глуповата женичка, и повече няма да го видите - едва ли това искате!

Влизате, без да чукате

Ами да, има и такива свекърви, съдейки по форумите. Дали е баня или спалня, на вратата в чужда къща се чука, госпожо. И у вас да сте, ако делите дом с младото семейство, пак ви препоръчваме да почукате ясно и отчетливо и да се ослушвате за отговор, преди да причините емоционална травма на себе си, сина си и снаха си. Както когато вие сте била дете и ви е било неудобно от идеята да видите вашите родители голи, така и сега - не поставяйте детето си в тази ситуация. Едно-две почуквания спестяват пари за психотерапевт.

Давате непоискани съвети

По тази тема сме писали цяла публикация.

Отбивате се без да се обадите

Имаме една приятелка, която си купи апартамент на същата улица, на която живее синът ѝ. Репликата, която свекървата дочула един път, когато пак се отбила без да се обади, била: „Ето я, пак се довлече.“ Все си мислим, че в първите седем години тази тема с възпитанието обхваща и да попиташ „Удобно ли е (пак) да дойда у вас (без причина и да вися там около 9 часа)?“, но явно някои бивши деца и настоящи свекърви са акселерирали и са пропуснали първите 7.

„Това не се готви така!“

Тази реплика успешно се замества и с „не се прави така“, „не се говори така“, „не се държи бебе така“, „не се храни дете така“, „не се ражда така“ и изобщо „НЕ ТАКА!“ Ако се усетите как ръсите чубрица върху палачинките, които снаха ви току-що е изпържила, хванете някоя вилица и си я забийте сама в окото. Малко неща на този свят са толкова дразнещи и пагубни за човешки род, колкото думите: „Мама готви по-вкусно.“ Световни войни са избухвали и за по-малко.

Очаквате синът ви да се застъпи на ваша страна в караница с жена му

Заради такъв случай според нас е измислена репликата „доливам масло в огъня“. Това е ситуация със 100% загуба, без значение чия страна ще заеме синът ви. Най-добре не се дръжте като нацупена пикла и не очаквайте синът ви да избира между жена си и майка си в спор дали на Созопол комарите са по-големи от тези във Варна.

Сравнявате се непрекъснато с родителите на снаха си

Може доматите на тъща му да са по-горчиви тази година или внуците да боледуват по-често, когато са при другите баба и дядо, но, за Бога, не натяквайте това на сина си и снаха си. Всяко сравнение на социалния ви статус, професията ви, образованието, размерът на имуществото, доходите и т.н. води до горчиво усещане или у сина ви, или у жена му, защото с такова неспирно натякване единият от тях се чувства прецакан да се сроди с такова смотано семейство.

Не знаем защо свекървите се държат така - сигурно и тъщите не им отстъпват. Би трябвало да са по-разумните, по-зрелите и по-мъдрите от възрастта, а не обратното. Вместо това обаче понякога те се държат като нацупени, егоистични, властолюбиви примадони, които се борят за вниманието на сина си и го поставят в неловки ситуации, в които той трябва да се извинява за поведението или думите на майка си.

Не се превръщайте в една от тях. Останете си готина мама, не свекървище.

И запомнете:

Мъже! Сега, когато живеете с жена си, а не с майка си, избирайте внимателно как да постъпите и какво да кажете, когато се окажете в ситуация между майка ви и жена ви. Майка ви е с ограничен достъп до живота ви, жена ви е нон-стоп до вас и може да превърне живота ви в сбъднат кошмар. Помнете: щастливата жена означава спокоен и щастлив дом.

Свекърви! Ясно е, че някаква фльорца се е наместила на вашето изконно първо място на Първа дама в сърцето на малкия ви рицар, но - за Бога! Вземете си куче или котка или дочакайте внуците, върху които да излеете цялата си любов и грижа!

Жени, снахи, майки! Колкото и да ви е трудно да го признаете и асимилирате, но това е пакетна сделка. Това е мъжът, който сте избрали за живота си, той има точно тази си майка и понякога просто трябва да преглътнете, и да си налеете чаша студено вино. Не забравяйте, че той е с вас непрекъснато, докато майка му – не.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross