fbpx
Здраве

Как да научим децата си да носят маски и да пазят дистанция

14 септември 2020

Една снимка от първия учебен ден в американско училище обиколи социалните мрежи и потвърди опасенията на всички скептици, че децата няма да се справят много добре с носенето на маски и спазването на дистанция. Директорът на училището дори порица учениците, разпространили снимките в социалните мрежи, заканвайки се, че ще има последствия.

За разлика от него друг директор в училище в САЩ се опита да стигне по-забавен начин до децата, за да им напомня, че, буквално, “Не може да пипат това”.

Куентин Лий записва специална видео пародия на легендарния хит на MC Hammer “Can’t Touch This”, в който танцува като бесен, носи маска, обяснява колко трудно е да се намерят дезинфектанти и, с две думи, е адски смешен. Неслучайно видеото е гледано над 6 млн. пъти.

Така че, да, има различни начини, по които можем да обърнем внимание на проблема.

Разговорът за Covid-19

Всеки родител е намерил своя начин да обясни на детето си случващото се със света и с нас в последната половин година. Всеки е успял някак да съобрази разказа си с възрастта на детето и с личните семейни възгледи и навици. Истината е, че макар според проучванията последиците за децата, заразени с Covid-19, да са минимални, вероятността те да са безсимптомни преносители на заразата не е никак малка.

Основното, което децата ни трябва да запомнят (без значение на каква възраст са те), е, че носим маски, за да предпазим всички останали. И по този начин се стараем да сме отговорни и да постъпваме добре. 

Дали вярваме или не в маските и в тяхното носене може би не е обект на този разговор, тъй като в момента по-добра препоръка не е измислена. А и истината е, че когато детето е в среда, където при определени условия носенето на маска е задължително, само ще го затрудним в изпълнението на задачата, ако се опитаме да обясним, че маските вероятно не са най-умното нещо (в случай че вярваме, че това е така).

Разбира се, начинът, по който може да бъде проведен този разговор, безкрайно много зависи от възрастта на детето.

Няколко възможни начина, по които може да се поговори с по-малките деца

Илюстрирайте как изглежда социалната дистанция
Измерете колко са два метра с някакво въженце, панделка или пръчка, за да покажете на детето колко точно далече трябва да стои от приятелите си и от другите хора.

Може да го подтикнете да измери кои предмети или мебели в къщата са на два метра разстояние един от друг, за да придобие още по-добра представа. 

Използвайте плюшените играчки като съюзници в обяснението на социалната дистанция
Малките деца обичат да учат чрез игра, така че разговорът за разпространението на коронавируса може да мине тъкмо през такава, напомнят от mom.com.

Помогнете на детето да подредите заедно една социално дистанцирана класна стая, пълна с плюшени играчки, и разиграйте различни сценарии, случващи се в час, в които социалната дистанция може да бъде нарушена.

Научете децата как стоят нещата с микробите и бактериите
Купете си няколко блюда на Петри (струват около 2–3 лв. в зависимост от диаметъра) и направете научна демонстрация.

“Вземете проба” от ръцете на децата преди и след измиване с антибактериален сапун, после от езика им, от дръжката вратата, от ключа на лампата.

Поставете пробите в отделни блюдя на Петри и наблюдавайте какво ще порасне там. Разговорът за миенето на ръцете ще стане доста по-лесен. 

Измислете си песен за миене на ръце
Ако от “Хей ръчички, хей ги две” ви е втръснало, измислете си някаква друга семейна песен, която да си тананикате, докато си миете ръцете. Може да е народна песен или от последния албум на Slayer, все тая - стига да може да я припявате поне 20 секунди, докато тече миенето.

Намерете заедно с децата нови начини да поздравявате приятелите си
Прегръдките, за съжаление, не са на дневен ред, а по-малките деца с удоволствие изразяват любовта и привързаността си точно по този начин. Пробвайте всякакви дистанцирани поздрави или чукване с лакти, които освен полезни в ситуацията, може да се окажат и забавни.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross