fbpx
И аз съм човек

Трудният отговор за Дядо Коледа

24 декември 2017

Дядо Коледа е навсякъде, където и да погледнете напоследък, и това може да бъде малко объркващо за децата. Когато виждат толкова много Дядовци Коледа, напълно естествено е да попитат:

"Дядо Коледа истински ли е? И ако е истински, кой от всички Дядовци Коледа е истинският?"

Никой родител не иска да лъже детето си. Но и никой родител не иска да спука магическия балон, който прави празничния дух толкова вълшебен.

 

Представете си обаче, че на света има едно чудесно обяснение за историята с Дядо Коледа? Такова, с което не разбивате "празничния дух на Коледа" и не лъжете детето? Няма ли да е супер?

Преди няколко години Марта Брокенбро публикува в New York Times свое писмо до дъщеря си, която наскоро открила, че Дядо Коледа не съществува, което поставило майка ѝ "в положение да обяснява цялата история с измисления дядо през последните години".

Ето какво гласи писмото:

"Скъпа Люси,

Благодаря ти за писмото. Ти зададе много добър въпрос: "Вие ли сте Дядо Коледа?" Знам, че дълго време си търсила отговор на този въпрос и трябваше внимателно да премисля, преди да отговоря.

Отговорът е "не". Аз не съм Дядо Коледа. Няма Дядо Коледа.

Обаче аз съм човекът, който слага лакомства и подаръци в коледното ти чорапче. Също така аз избирам и опаковам подаръците под елхата, по същия начин, както моята майка го е правила за мен и както нейната майка е правела за нея. (Да, и татко също помага.)

Сигурно и ти някой ден ще правиш същото за своите деца и знам със сигурност, че ще се радваш, като ги видиш как тичат към елхат сутринта на Коледа. С радост ще ги гледаш как сядат под нея и малките им личица се озаряват от коледните лампички.

Това, обаче, няма да те превърне в Дядо Коледа.

Дядо Коледа е по-голям от обикновен човек. Това, което прави той, е много простичко, но е много силно и смислено. Той учи децата да вярват в нещо, което не могат да видят или пипнат.

Това е огромна задача и никак не е лесна. През целия си живот ще ти трябва това умение да вярваш: в себе си, в приятелите си, в таланта си и в семейството си. Ще ти се налага да вярваш дори в неща, които не можеш да измериш или дори да докоснеш с ръка. Тук говоря за любов, тази велика сила, която ще озарява живота ти отвътре навън, дори и в най-тъмните и студени моменти.

Дядо Коледа е учител и аз съм била негова ученичка, а сега и ти знаеш тайната как той успява да се спусне по всички комини по света в нощта преди Коледа: помагат му всички хора, чиито сърца е изпълнил с радост. 

С пълни с радост сърца хората - като мен и татко ти, се редуват да помогнат на Дядо Коледа да си свърши работата, която иначе би била невъзможна. 

Така че... не, аз не съм Дядо Коледа. Дядо Коледа е любовта, вълшебството, надеждата и щастието. Аз вярвам в това, а сега и ти знаеш какво е Дядо Коледа.

Обичам те и винаги ще те обичам.

Мама"

Весели празници, мили родители! А сега отидете и целунете децата си!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross