И аз съм човек

Как да изберем ЖИВА елха (и после да не я убием)

8 декември 2018

Аделина Банакиева е собственик на градински център, вряла и кипяла в засаждането и пресаждането на малки и големи растения, и в навечерието на празниците е тук, за да ни каже как да си изберем елха, която да продължи живота си и след Коледа!  

Всяка година по това време започвам да беснея заради така наречените “живи елхи“, които изпълват паркингите на супермаркетите... Колко да са живи?! Дърво с височина 140 см има корен поне 40 на 40 см - не може да е в кокетна 20-сантиметрова саксийка!

Затова искам да дам акъл, като собственик на градински център – не за друго, но ако видят, че не могат да ни лъжат, ще спрат и да убиват дърветата. И така, как да изберете елха, която да остане жива:

-- Елха, гледана в саксия, няма как да е възхитително огромна, разклонена, прекрасна и... ЖИВА.

Ако кофата е малка и пълна с мека и рохкава маса (торф), то това е елха, която няма шанс да оцелее и да бъде засадена. Това е скоро извадена елха с малък корен. Чудният и разклонен външен вид на едно дърво ни насочва към факта, че то НЕ е отгледано в саксия. В саксия с вместимост 20 литра едно ДЪРВО няма как да стане и голямо, и разклонено, просто защото няма с какво да се храни.

-- Саксията трябва да е с логичен размер за корена и пръстта да е слегнала.

В този сезон масово се продават елхи и смърчове с изрязани корени, за да влязат в по-малък обем саксия. Работните съдове, в които купувате дръвчето, са скъпо удоволствие и всеки по-голям размер оскъпява крайния продукт.

За елха с височина около 100-120 см е необходим съд с размери поне 30 на 30 см и тежест поне 15-18 кг. Саксията трябва да е тежка и растението в нея да не мърда при разклащане.

За да е живо едно дърво в саксия през декември, то трябва да е засадено още септември, а най-добре е да е от поне година в нея.

Дървото се нуждае от пръст, а не торф, то не е мушкато.

Колкото по-голяма е елхата, толкова по-трудно ще се захване!

Най-лесно ЖИВИТЕ елхи се разпознават по кофите - ако е чиста, лъскава и пълна с торф - НЕ купувайте. Купувайте не толкова големи и приказни елхи в неугледни кални кофи!

Засаждане и пресаждане

Ако ще вкарвате дървото вкъщи, то трябва да остане там поне до март - април (и да се полива). След това го оставете на балкона за 2-3 дена и после засаждайте. В никакъв случай, ако вече е било в топло помещение, не го изкарвайте на балкона още през януари - вегетацията от топлото ще е започнала и ще го утрепете.

-- Ако ще го засаждате в градина, направете го през април. Изкопайте дупка с по-голям размер от балата, с която ще изкарате дървото от саксията, напълнете с чакъл долната част (около 3-4 см) и сипете вода - нека корените да “изпльокат“ във водата при засаждане, за да сте сигурни, че не оставяте въздух в корена. Отгоре насипете пръст и тъпчете с крака.

-- Ако ще го гледате в кашпа и на терасата, е добре да не е в пластмаса. Сложете изолация от вътрешната страна на кашпата (2 см Фибран върши работа), за да запазите корена от замръзване и прегряване. Всяка пролет е необходимо да вадите дървото, да смените изцяло пръстта (не торф) и да пресадите в 2-3 см по-голям съд.

-- Хранете дървото с тор! В саксията храна няма, а само на вода не е много готино да се живее. Купувайте тор от аграрна аптека, не от хипермаркет - нямат нищо общо като качество. Купувайте елхи от разсадници и градински центрове, не от паркинги!

Масово се внасят гръцки дървета, чиято цена е ниска, но те не могат да се климатизират.

И помнете, че неслучайно се препоръчва да се сади растение, отгледано в подобен на вашия климатичен район. Освен че ще ви глобят за някой клет смърч, отсечен от Балкана, освен че няма шанс да се захване и го убивате, наистина вредите на природата.

Весели празници!


Още от Аделина Банакиева:

Как от скука се сдобих с петима сина

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross