fbpx
И аз съм човек

Как да върнем приличния вид на изпрани и умалели дрехи

5 март 2017

 

Да, случва се дори на най-добрите от нас. Изпираме (без да искаме или просто от невнимание) новата блуза, любим пуловер или чифт панталони на висок градус и те излизат с размер по-малки или просто по-малък, отколкото този, в който сме ги купили. От техническа гледна точка, не можем да ги „от-тесним“ обратно до размера, който са били първоначално, но може да ги отпуснем достатъчно, за да са почти каквито са били преди апокалипсиса в пералнята.

Ето изпитан начин как да върнете времето назад.

Стъпка 1

Напълнете чист умивалник или пластмасов леген с хладка вода. Водата не трябва да е гореща, защото така обтегнатите влакна на материята ще се свият още повече. Не трябва и да е студена, защото иначе балсамът няма да се разтвори хомогенно. Пробвайте дали температурата е подходяща, като капнете няколко капки върху сгъвката на лакътя си – усещането трябва да е хладко, но не трябва да ви става студено.

Стъпка 2

Сипете ¼ чаша балсам за коса във водата и разбъркайте с ръка, докато се разтвори. Евтин балсам за коса ще свърши работа, така че не хабете скъпия, който ползвате за косата си. Балсамът размеква тъканите и ви позволява да разтеглите отново материята до първоначалната ѝ форма и размер, без да нанесете щети на дрехата.

Стъпка 3

Положете дрехата върху повърхността на водата и натиснете едновременно с двете си ръце по цялата ѝ площ, докато потъне напълно. Не вадете и не изтисквайте от водата, защото иначе балсамът няма да попие хубаво във всички влакна - просто натискайте към водата с равни длани на двете ръце, едновременно. Оставете дрехата да кисне в балсамовата вода за 15 минути.

Стъпка 4

Източете водата с разтворения балсам и напълнете легена или мивката с чиста, хладка вода. Нежно изстискайте дрехата, за да изцедите водата и балсама, и оставете да кисне още 5 минути. Повторете действието, докато се измият всички следи от балсам.

Стъпка 5

Изцедете с мачкане колкото е възможно повече от водата по дрехата и я положете върху чисти хавлиени кърпи. Хванете с една ръка горната част, а с другата започнете нежно да дърпате надолу, за да я разтеглите. Постарайте се да разтегляте равномерно от всички страни надолу - никой не иска панталон, чиито крачоли са с различна дължина.

Стъпка 6

Хванете дрехата с две ръце от двете страни и издърпайте краищата ѝ в срещуположни посоки. Леко подръпнете настрани, като отново внимавате ръцете ви да са на едно ниво, за да разтегляте равномерно. Ако дрехата е с къси ръкави, разтеглете надолу и настрани, за да се върнат в първоначалния си размер. Оставете разтеглената дреха да съхне на открито, върху хавлиена кърпа, и се насладете на новата си стара дреха.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross